Kolumni: Jose Mourinhoa verrataan Englannissa jo Donald Trumpiin – toiseen tunnettuun höpisijään - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Kolumni: Jose Mourinhoa verrataan Englannissa jo Donald Trumpiin – toiseen tunnettuun höpisijään

Englantilaislehdistö ei enää syö Jose Mourinhon kädestä, kirjoittaa Eero Laurila.

17.3.2018 19:15

Swiss Cottage Farmers’ Market kuhisee keskiviikkoaamuisin. Luoteislontoolaisella torilla tarjoillaan luomua joka lähtöön: muun muassa ruisleipää, vihanneksia ja kaupungin parasta kahvia.

Kaupanteon lomassa keskustellaan englantilaiseen tapaan aina jalkapalloilusta.

– Manchester United ei edes yrittänyt tiistaina. Chris Smalling, Marcus Rashford ja Alexis Sanchez eivät piitanneet tippaakaan, väitti leipää ja kakkuja myyvä herrasmies.

”Punaisten paholaisten” kannattaja pettyi, kun United tippui Sevillalle Mestarien liigassa.

Samaa viestiä rummutti muun muassa The Times, joka näki, että United esiintyi ilman halua ja energiaa.

Yrittäminen on perinteisesti pyhä asia englantilaisessa jalkapalloilussa. Täällä ei välttämättä kiinnitetä alemmilla sarjaportailla suurta huomiota pelillisiin yksityiskohtiin, mutta kentällä pitää antaa kaikkensa. Sama periaate pätee junioritasolla. Pelaajia pitää usein enemmänkin rauhoitella, jotta lataus ei mene yli.

United on Valioliigassa toisena, mutta joukkueen ilme ei tyydytä Old Traffordilla. Tämä ei perustu yrittämiseen. Tämä perustuu siihen, että manageri José Mourinho on tippunut kehityksen kelkasta.

Jose Mourinho on Manchester Unitedin manageri.­

Mourinho saapui ensimmäisen kerran Englantiin vuonna 2004. Hän vaikutti merkittävästi maan valmennuskulttuuriin.

Mourinho, 55, yhdisteli pelin eri osa-alueita paremmin kuin kukaan muu aikaisemmin. Hän nitoi fysiikan, henkisen, teknisen ja taktisen puolen taitavasti yhteen. Portugalilaisen Chelsea ei enää juossut metsässä, vaan kehitti kuntoa pallollisissa harjoitteissa.

Sama periaate päti henkisellä puolella. Mourinho imi kaiken huomion itseensä ja antoi pelaajien keskittyä pelaamiseen. Englantilaislehdistö söi otsikkoja tarjoavan portugalilaisen kädestä. Mourinho loi pukukoppiin turvaa ja turvallisuutta. Hän loi asetelman, jossa Chelsea kamppaili yhdessä muuta maailmaa vastaan.

Englantilaislehdistö ei mene enää portugalilaisen miinaan. Sosiaalinen media taas antaa jokaiselle mahdollisuuden ilmaista mielipiteensä.

Koko homma on kääntynyt ympäri. Mourinho imee tempuillaan halua ja energiaa suojateistaan. Häntä verrataan Englannissa jo Donald Trumpiin, toiseen tunnettuun höpisijään.

Marcus Rashford­

Rashford, 20, haluaa kyllä voittaa Mestarien liigan. Se on aivan selvää. Hän kuuluu siihen prosentin murto-osaan, joka on raivannut tiensä englantilaisakatemiasta Valioliigaan. Tämä vaatii luonteen lujuutta.

Parhaat valmentajat innostavat ja repivät suojateistaan kaiken irti. Tämä kaava pätee lajiin kuin lajiin. Esimerkiksi suomalaisia olympiaurheilijoita on turha syyttää yrittämisen puutteesta. Huomio pitää kääntää enemmänkin siihen, miten heitä tuetaan.

Ja vielä...

Sam Allardyce on vielä vanhempaa koulukuntaa kuin Mourinho. Englantilaisen Everton on palkannut henkisen puolen asiantuntijan, jotta surkean kauden pelanneen joukkueen virheet vähenevät. Tämä on ajan hukkaa. Allardyce on kaatunut kivikautiseen pelityyliinsä, jossa virheet seuraavat väistämättä toisiaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?