Valioliiga

Valioliigaa uhkaa katsojakato – pääsylippujen hinnat rajoittavat peleissä käymistä

Julkaistu:

kolumni
IS:n ja Urheilulehden Lontoon-kirjeenvaihtaja Eero Laurila kirjoittaa Brighton & Hove Albionista.
Brighton & Hove Albion pelaa Englannin korkeimmalla portaalla ensimmäistä kertaa sitten kevään 1983. ”Lokkien” kannattaja Edward Scalé, 84, on seurannut sinivalkoisten otteita kahdeksalla eri vuosikymmenellä.

Scalé listasi helmikuussa parhaat muistonsa Urheilulehdelle. Kävin kääntämässä jutun tiistaina hänelle.

– Meillä on koko päivä aikaa, Scalé sanoi.

Ikifanin vaimo Vivien keitti vieraalle teet ja paistoi pullat. Vastaava vieraanvaraisuus on Englannissa harvinaista. Täällä ei kutsuta ihmisiä yleensä kotiin, vaan mennään pubiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

***

Scalé vierailee edelleen joka kerta Falmer Stadiumilla, kun Albion pelaa. Hän saattaa ottaa yhden tuopin ennen ottelua, mutta ei huuda koskaan tuomareille.

– En edes ilkkunut Arsène Wengerille, kun Arsenal hävisi täällä viime kierroksella.

Falmer Stadiumilla raikasi ”Arsène Wenger, haluamme, että jäät Arsenaliin”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Englantilainen jalkapallokulttuuri elää vastaavasta huumorista ja piikittelystä. Kulttuuri periytyy perinteisesti sukupolvelta toiselle mutta on uhanalainen voimavara.

Scalé pääsi 1940-luvulla peleihin viidellä pennillä. Oluttuoppi maksoi tuolloin saman verran. Jos isä haluaa viedä koko perheen nykyään huipputason futismatsiin, hän saa pulittaa kevyesti reippaat 100 puntaa – jopa paljon enemmän.

– Pelasimme nuorina puistoissa ilmaiseksi. Nyt sinne myydään vuoroja 45 punnan tuntihinnalla. Puistopelikulttuuri kärsii, kun nuoret näpyttelevät vain tietokoneita, Scalé jatkoi.

***

Deloitten tuore tutkimus kertoi, että valioliigaotteluissa käyvien fanien keski-ikä on 41. BBC taas kertoi, että peräti 81 prosenttia 16–24-vuotiaista futisfaneista näkee, että pääsylippujen hinnat rajoittavat peleissä käymistä.

Vahvasta turistivirrasta nauttiva Valioliiga pärjää vielä hyvin ilman nuorempaa sukupolvea. Sarjan pääsylipuista myydään edelleen reippaat 95 prosenttia. Kriisi koputtelee oville jo alemmilla portailla. Vastaava prosentti on toiseksi korkeimmalla tasolla 66, kolmannella tasolla 47 ja neljännellä tasolla 52.

Moni seura on ryhtynyt jo hätätoimiin. The Times kertoi, että Championshipin perinteinen Nottingham Forest kauppaa kymmenellä punnalla kausikortteja 4–11-vuotiaille. Aikuiset pääsevät City Groundille koko kaudeksi kohtuullisella 330 punnalla.

Forest on siis herännyt, mutta muutos vie aikaa. Jalkapalloilu kamppailee nykypäivänä vapaa-ajasta kovemmin kuin koskaan aiemmin. Scalé ei jää kotiin mistään hinnasta, mutta hän kasvoi erilaisella ajalla.

– Meillä ei ollut edes televisioita. Pelasimme ja kävimme matseissa. Koko elämämme pyöri lajin ympärillä.

Voit lukea lisää Eero Laurilan kolumneja täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt