Valioliiga

Entisiltä valmennettavilta rajuja syytöksiä Chelsean juniorivalmentajia kohtaan – suomalaispelaaja: ”Kuulostaa tutulta”

Julkaistu:

Jalkapallo
Vuosikausia Chelsean juniorivalmentajina toimineet Graham Rix ja Gwyn Williams ovat joutuneet kovien syytösten kohteeksi tummaihoisten pelaajien kohtelun takia.
Graham Rix on entinen Englannin maajoukkuepelaaja ja Gwyn Williams on yksi saarivaltion tunnetuimmista juniorivalmentajista. Kaksikko valmensi vuosikausia Chelsean nuorisojoukkueita.

Tällä viikolla he ovat joutuneet rajujen syytösten kohteeksi, kun Guardian ja Daily Mail ovat julkaisseet tietoja Rixin ja Williamsin käytöksestä tummaihoisia pelaajia kohtaan. Kolme Chelsean junioripelaajaa on lähestynyt seuraa kirjeellä, jossa kerrotaan heidän kokemastaan simputuksesta 1990-luvulta lähtien.

Poliisi selvitti asiaa seitsemän kuukautta, mutta lopetti tutkinnan helmikuussa 2017. Tapauksen käsittely ei kuitenkaan päättynyt siihen, sillä Chelsea käynnisti asiasta oman tutkimuksensa.

Fyysistä koskemattomuutta loukattiin

Lehtien haltuunsa saaman materiaalin mukaan Rix ja Williams ovat käyttäytyneet todella ilkeästi tummaihoisia pelaajia kohtaan. Kielenkäyttö on ollut avoimen rasistista ja lisäksi he ovat loukanneet nuorten pelaajien fyysistä koskemattomuutta.

Pelaajien mukaan heitä kohdeltiin kuin kulkukoiria. Sanat kuten nigger tai black bastard olivat jatkuvassa käytössä, mutta vieläkin pahempia solvauksia kuultiin. Lisäksi valmentajat puuttuivat hyvin intiimeihin asioihin. Williamsin väitetään lääppineen nuoria poikia ja Rixin puristelleen yhden pelaajan palleja – ei välttämättä mielihyvätarkoituksessa, mutta nuorten koskemattomuutta loukaten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi tapaus sattui joukkueen ollessa pelimatkalla Espanjassa. Rix oli vaihtanut tummaihoisen kenttäpelaajan kentältä ja laittanut tilalle varamaalivahdin. Myöhemmin suihkutiloissa Rix oli raivonnut pelaajalle ja ilmoittanut, että jos tämän sydän olisi yhtä iso kuin mulkku, tämä olisi erinomainen pelaaja.

Kielenkäyttö oli rajua

Kokkolassa jalkapallo-oppinsa saaneet Mirko Melantie ja Timo Peltola treenasivat lokakuussa 1994 kaksi viikkoa Chelsean juniorijoukkueen mukana ja pääsivät tutustumaan Rixin ja Williamsin valmennusmetodeihin ja kommunikointitapaan.

– Nämä lehdistä lukemani syytökset eivät tulleet yllätyksenä, sillä he käyttivät jatkuvasti halventavia sanoja tummaihoisista pelaajista, Melantie kertoo.

He olivat tuolloin 16-vuotiaita ja tottuneet Suomessa hieman korrektimpaan menoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kielenkäyttö oli muutenkin rajumpaa. Meille oltiin ehkä vieraskoreita, mutta valkoihoisia pelaajia Rix saattoi haukkua läskiperseiksi, Peltola kertoo.

Guardianin artikkelissa kerrotaan, kuinka Rix halusi loukata yhtä tummaa pelaajaa heittämällä sivurajaheiton läheltä suoraan naamaan. Melantie muistaa vastaavan episodin Harlingtonin treenikeskuksesta.

– Reservijoukkueen valmentajana toimi silloin Eddie Niedzwiecki. Kun joku pelaajista ei kuunnellut ohjeita valmentaja heitti kaveria pallolla suoraan naamaan.

Tällä hetkellä Niedzwiecki toimii Stoken vt. managerina Mark Hughesin saatua potkut.

Vanhoja syntejä

Ruud Gullit toimi 1990-luvulla Chelsean managerina, mutta kolmen pelaajan kirjelmän mukaan Rix ja Williams eivät käyttäneet sopimatonta kieltä rastatukkaisen hollantilaisen ollessa kuuloetäisyydellä.

Rixillä ja Williamsilla on myös hieman kyseenalainen tausta, sillä kumpikin on joutunut sivuraiteelle hölmöilyjen takia. Rix myönsi vuonna 1999 olleensa kahdesti seksuaalisessa kanssakäymisessä 15-vuotiaan tytön kanssa. Hän sai 12 kuukauden vankilatuomion, josta hän istui puolet. Lisäksi hän joutui kymmeneksi vuoden pannaan urheiluun liittyvistä tehtävistä. Kun kymmenen vuotta oli kulunut, Chelsea palkkasi hänet uudelleen. Tällä hetkellä hän ei valmenna.

26 vuotta Chelseaa palvellut Williams oli seuran ex-puheenjohtajan Ken Batesin luottomies. Vuonna 2006 Bates houkutteli valmentajan perässään Leedsiin. Elland Roadilla Williams joutui jättämään teknisen johtajan paikkansa vuonna 2013, koska oli lähettänyt useille henkilöille – joukossa naispuolinen vastaanottovirkailija - pornografisia kuvia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt