Valioliiga

Samat brittivalmentajat siirtyvät Valioliigassa seuroista toiseen

Julkaistu:

VALIOLIIGA
Valioliigan ensimmäinen varma putoaja voidaan jo nimetä. Mikään ei viittaa siihen, että West Bromwich Albion pysyy ylhäällä.
West Bromwich on pelannut sarjassa 20 ottelua peräkkäin ilman voittoa. Heikko vire kiristää tunnelmaa The Hawthornsilla. Seuran etäinen omistaja Guochuan Lai hermostui marraskuussa: manageri Tony Pulis sai potkut.

***

Pulis, 59, aloitti pestissään tammikuussa 2015. Hän ei nauttinut West Bromwichin kotistadionilla suosiosta. Walesilaisen puuduttava pelityyli karkotti ja hermostutti katsojat. Albion puolusti syvällä, hyökkäsi satunnaisesti mutta suoraviivaisesti ja hoiti erikoistilanteet ”pulismaisen” tehokkaasti.

Pulis löysi pikaisesti uusia hommia. Championshipin Middlesbrough palkkasi walesilaisen tapaninpäivänä. Reippaat 25 vuotta valmentanut Pulis voi ylpeillä jatkossakin, että on pitänyt porukkansa aina sarjassa: Middlesbrough tavoittelee pikaista paluuta korkeimmalle portaalle.

Albion antoi siis potkut valmentajalle, joka ei tipu. Seuran jalkapallojohtaja Nick Hammond onnistui junailemaan Alan Pardew’n The Hawthornsille. Pardew ja Hammond tunnetaan läheisistä väleistään. Kaksikko punoi juonia vuosituhannen vaihteessa, kun Reading raivasi tietään kohti Valioliigaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pardew’n palkkaus on varoittava esimerkki englantilaisesta hyväveli-järjestelmästä, suoranaisesta futispinnallisuudesta. Crystal Palace rämpi Pardew’n alaisuudessa vuonna 2016 niin pahasti, että sen pistekeskiarvo 0,72 oli huonoin kaikista neljän korkeimman sarjaportaan joukkueista.

***

WBA antoi Pardew’lle kevääseen 2020 kestävän diilin. Pardew palasi hommiin levänneenä. Hän saattoi vetää hieman happea, kurvailla Bentleyllään, nauttia irtisanomiskorvauksista ja tehdä televisiotöitä.

Pardew, 56, lupasi vapauttaa West Bromwichin. Hän puhui ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan ”hohdokkaasta” ja ”jännittävästä” pelityylistä. Pardew unelmoi, että West Bromwich tarjoaa jotain vastaavaa, jota Bryan Robson teki 1970-luvulla Baggies-paidassa.

Nämä höpinät voidaan unohtaa. Pardew nappasi ensimmäisen voittonsa viime viikonloppuna, kun Kakkosliigan Exeter City kaatui Englannin cupissa luvuin 2–0. Hän ehti yrittää yhdeksässä kamppailussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Englantilainen manageri ei ole koskaan juhlinut Valioliigan mestaruutta. Pardew’n tarina osoittaa, miksi englantilainen valmentajakoulukunta rämpii. Nimi, tunteisiin vetoava viestintä, vanhat näytöt ja suhteet painavat edelleen turhan paljon vaakakupissa, kun seurat etsivät uutta yrittäjää penkin päähän.

Ja vielä…

Robson siirtyi vuonna 1981 Manchester Unitediin ja näytteli suurta roolia, kun United harppasi Euroopan huipulle. Robson mahtui 1980-luvulla pelaajayhdistyksen valitsemaan kokoonpanoon peräti viitenä keväänä peräkkäin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt