Huipulta pohjalle ajautunut Valioliigan ex-tähti pelkää poliisia joka päivä – kertoi myös ikävästä lapsiinsa - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Huipulta pohjalle ajautunut Valioliigan ex-tähti pelkää poliisia joka päivä – kertoi myös ikävästä lapsiinsa

Emmanuel Eboue, 34, on kärsinyt henkisistä ongelmista ja ajautunut itsemurhan partaalle.

Emmanuel Ebouen elämässä on tapahtunut traagisia asioita.­

26.12.2017 17:13

Norsunluurannikkolainen Emmanuel Eboue edusti Arsenalia vuosina 2005–11. Hän pelasi Valioliigassa 132 ottelua ja esiintyi Mestarien liigan 66 ottelussa. 2011–15 hän pelasi menestyksekkäästi turkkilaisjätti Galatasarayssa.

Maaotteluita hän pelasi 79 ja edusti Norsunluurannikkoa kerran MM-kisoissa.

Felipe Melo ja Emmanuel Eboue kohtasivat MM-kisoissa kesällä 2010.­

Eboue ansaitsi pelivuosinaan miljoonia ja nautti yltäkylläisyydestä sekä nousi urheilijana yhden maailman kärkiseuran kokoonpanoon.

Nykyään kaikki on aivan toisin. Eboue on menettänyt käytännössä kaiken. Kulttipelaaja on ajautunut itsemurhan partaalle.

– Haluan, että Jumala auttaa minua. Hän on ainoa, joka voi ottaa nuo ajatukset pois mielestäni, Eboue sanoi Mirrorin haastattelussa.

– En halunnut, että olisin joutunut kokemaan kaiken tämän. En toivo kenellekään vastaavaa.

Norsunluurannikkolainen on kärsinyt henkisistä ongelmista ja häpeästä viimeiset kuusi vuotta eikä pysty pelaamaan jalkapalloa. Hän on halunnut kertoa tarinansa rohkaisevana esimerkkinä kohtalotovereilleen.

The Sun kertoi jo aiemmin Ebouen ongelmista. Tuolloin julkisuudessa oli tieto pelaajan epänormaaleista veriarviosta vain hetki sen jälkeen, kun norsunluurannikkolainen oli tehnyt sopimuksen kyproslaiseen Turk Ocagi Limassoliin.

”Pelkään poliisin saapumista”

Elämänsä aikana Eboue on joutunut hautaamaan hänet kasvattaneen isoisänsä, joka kuoli syöpään. Eboue on menettänyt myös veljensä, joka kuoli moottoripyöräonnettomuudessa.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa langetti puolustajalle vuoden mittaisen pelikiellon maaliskuussa 2016, koska hänen katsottiin olleen paljon velkaa agentilleen. Eboue sanoi haastattelussa, ettei koskaan palkannut kyseistä henkilöä hoitamaan asioitaan.

Eboue on joutunut käymään läpi kitkerän avioerotaistelun, jossa oikeus tuomitsi koko omaisuuden hänen belgialaiselle vaimolleen.

Norsunluurannikkolainen puolustaja edusti pitkään Arsenalia.­

Ebouen mukaan hän on vieraantunut lapsistaan, joita hän ei ole nähnyt kesäkuun jälkeen. Puolustajalla on kaksi teini-ikäistä tytärtä ja yksi heitä nuorempi poika.

– Se sattuu paljon. Aiemmin he soittivat minulle, mutta nykyään kontaktia ei ole. Koskee olla yksin ilman heitä, Eboue ruoti tuntemuksiaan.

Eboue on menettänyt myös Pohjois-Lontoossa sijaitsevan kartanonsa, jonka oikeus on määrännyt hänen vaimolleen. Nyt mies piilottelee poliiseilta ja voudilta.

Ennen luksusautoja ajanut puolustaja matkustaa nyt bussilla ja tekee parhaansa, jotta kukaan ei tunnistaisi häntä.

Eboue pelkää kadulle joutumista, kun toinen osapuoli on laittanut talon vapaille markkinoille. Toisinaan hän on yötä uskotun ystävänsä lattialla.

– Pelkään jatkuvasti, koska en tiedä, milloin poliisi saapuu. Joskus laitan valot pois päältä, jotta kukaan ei saisi tietää, että olen sisällä talossani. Laitan kaiken mahdollisen ulko-oven taakse, Eboue kertoi.

Naiivi talousasioissa

Eboue tunnisti olleensa naiivi raha-asioissa, jotka vaimo pääpiirteittäin on hänen mukaansa hoitanut myös parempina aikoina. Vaimo otti miehensä mukaan ohjat pankissa myös silloin, kun hän itse oli mukana.

Norsunluurannikkolainen väittää myös joutuneensa huonoja talousneuvoja antaneen joukon piirittämäksi ja menettäneensä sen vuoksi valtavia summia.

Hän viittaa myös pankin edustajiin, jotka toimittivat puolustajan mukaan eri papereita allekirjoitettaviksi Arsenalin harjoituskentälle.

Hän perustelee ulostuloaan myös nuorten afrikkalaisten jalkapalloilijoiden auttamisella jo etukäteen.

– Kun katson taaksepäin, sanoin itselleni, että olitpa naiivi. Miksi en ajatellut koko asiaa aikaisemmin? Tuntuu todella, todella kovalta.

Emmanuel Eboue ansaitsi hyvin myös Galatasarayssa.­

Ebouen mukaan hän ansaitsi Turkissa pelatessaan kahdeksan miljoonaa euroa.

– Lähetin niistä seitsemän kotiin vaimolleni ja lapsilleni. Ja minähän allekirjoitin kaiken, jonka hän (vaimo) kehotti allekirjoittamaan.

Vaikeita tv-hetkiä

Eboue kertoo, että tv:tä katsellessaan hän joutuu käymään läpi monenlaisia tunteita. Hän törmää usein entisen joukkuetoverinsa Thierry Henryn kasvoihin. Ranskalainen on televisiossa asiantuntijana.

– Kun näen Thierryn, olen onnellinen hänen puolestaan, mutta samaan aikaan häpeän tilannettani.

– Kun näen tv:stä entisiä pelikavereitani tai vastustajiani, sanon itselleni, että minun pitäisi olla tuolla yhä. On vaikea katsella heitä.

Arsenalin entinen pelaaja haaveilee edelleen peliuransa jatkamisesta.

CNN Turkia lainanneen Daily Mailin mukaan Galatasaray on tarjonnut Ebouelle töitä seuran alle 14-vuotiaiden apuvalmentajana.

– Kuulimme uutiset Ebouesta. Teemme voitavamme, että voimme auttaa ystävääni, Galatasarayn pomo Fatish Terim sanoi joulupäivänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?