Aki Riihilahti kertoo oudoimmasta joulustaan – ”Luulen, että olisi ollut ongelma, jos minulla olisi silloin ollut vaimo ja lapsia” - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Aki Riihilahti kertoo oudoimmasta joulustaan – ”Luulen, että olisi ollut ongelma, jos minulla olisi silloin ollut vaimo ja lapsia”

Aki Riihilahti nauttii joulusta nyt kahden pienen lapsen perheenisänä ja entisenä jalkapalloilijana. Toisin oli 2001–06, jolloin hän edusti lontoolaista Crystal Palacea.

Aki Riihilahti muisteli IS:n haastattelussa joulua, kun hän pelasi Englannissa.­

24.12.2017 13:40

Riihilahti vietti Englannissa viisi ruuhkaista futisjoulua poikamiehenä, täysin lajin ehdoilla.

Ympärillä kuhisi ja sähisi, kun kiireiset pelikaverit stressailivat aikataulujaan perhejoulun ja futiksen maksimoimiseksi.

– Luulen, että olisi ollut ongelma, jos minulla olisi silloin ollut vaimo ja lapsia. Nyt ei ollut tarvetta tehdä kompromisseja, Riihilahti sanoo.

Hän laski tilanteensa etulyöntiasemaksi. Joulun ja uudenvuoden seudun ruuhkassa pelaaminen vaati paljon.

– Paine pelata ne neljä ottelua hyvin on järjetön, koska silloin tehdään tulosta. Siinä pelattiin kymmenen päivän sisään yli kymmenen prosenttia koko kauden otteluista.

Jouluaattoon ja -päivään kuuluivat harjoitukset, joissa valmistauduttiin Boxing Dayn ottelua varten.

– Pelasimme yleensä Boxing Daynä lähellä kotia; Millwallia tai Charltonia vastaan. Ne olivat potentiaalisia ongelmapelejä (fanien välisten vihanpitojen takia), joten ne alkoivat jo kymmeneltä tai kahdeltatoista, Riihilahti sanoo.

Aki Riihilahti tammikuussa 2006 Crystal Palacen riveissä.­

Pelipäivän rutiinit muuttuivat normaalista niin paljon, että yritä nyt siihen saada joulua mukaan kinkkuineen.

Riihilahti kertoo esimerkin valmistautumisesta.

– Katselin ikkunasta pelipäivän aamuna viiden kuuden maissa, kuinka jotkut vasta tulivat yökerhoista. Ja minä olin juuri herännyt keittämään aamupastaa villasukat jalassa! Valmistautuminen oli tosi outoa.

Pelaajan ensimmäinen joulu Englannissa 2001 nostatti pientä kaipuuta Suomeen, mutta ammattilainen hyväksyi tosiasiat ja mukautui saaren perinteisiin.

– Ekana vuonna kaipasin läheisiäni, mutta kaikkeen tottui. Käänsin asian niin, että kun muut menevät jouluostoksille ja joulunviettoon, voin keskittyä täysin vain jalkapalloon.

Palace piti kiinni jouluperinteistä lähinnä siten, että joukkue läheisineen söi yhdessä.

– Äitini saattoi joskus lentää jouluksi Englantiin. 2004 menimme syömään ravintolaan. Muilla pelaajilla oli mukana vaimot, ja minun ”deittinäni” oli äiti, Riihilahti sanoo ja nauraa.

Hän myös yritti suomalaista joulua Palaceen.

– Pidin joka vuosi huolen, että toin pukukoppiin suomalaisia joululauluja. Kesti ehkä minuutin, että joku heitti levyn pois.

– Sitten kerroin, että joulupukki tulee Suomesta. Eipä sekään hirveästi ketään kiinnostanut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?