632 ottelua, 998 taklausta ja 125 korttia – Valioliigassa historiaa tekevä tähti juhlii saavutustaan tuopilla vanhempiensa kanssa - Valioliiga - Ilta-Sanomat

632 ottelua, 998 taklausta ja 125 korttia – Valioliigassa historiaa tekevä tähti juhlii saavutustaan tuopilla vanhempiensa kanssa

Gareth Barry ansaitsee ylistyksen aikana, jolloin Neymar ja kumppanit vievät joskus jopa turhan herkästi otsikot, kirjoittaa Eero Laurila.

Gareth Barry tekee historiaa, jos hän pääsee pelaamaan maanantaina.­

25.9.2017 6:27

Gareth Barry, 36, tekee maanantaina englantilaista jalkapallohistoriaa – jos hän pääsee kentälle Emirates Stadiumilla.

West Bromwichin keskikenttäpelaaja nousi viime viikolla Valioliigan kaikkien aikojen ottelutilastossa jaetulle ykköspaikalle. Ryan Giggs tippunee maanantaina kakkoseksi, sillä Barry, 36, kuuluu edelleen West Bromwichin avainhahmoihin.

– Gareth on ”Mr. Fantastic”. On etuoikeus tehdä töitä hänen kanssaan, West Bromwichin päävalmentaja Tony Pulis hehkutti.

***

Pulis, 59, tunnetaan jääränä. Walesilainen ei kehu suojattejaan suotta. Barry ansaitsee ylistyksen aikana, jolloin Neymar ja kumppanit vievät joskus jopa turhan herkästi otsikot.

Barry on esiintynyt Valioliigan kamppailuissa huimat 632 kertaa. Hän on ollut kaikkea muuta kuin rivipelaaja. Barry on päässyt avauskokoonpanoon 600 kertaa. Hän on tehnyt 52 maalia, voittanut 261 kertaa ja hävinnyt 186 kertaa. Barry on taklannut 998 kertaa ja saanut 119 keltaista ja kuusi punaista korttia. Varoitusmäärä on Valioliigan ennätys.

– Et ymmärrä, kuinka hyvä Gareth on ennen kuin teet töitä hänen kanssaan. Gareth on ollut meidän paras pelaajamme tämän kauden jokaisessa ottelussa, Pulis jatkoi.

Gareth Barry (vas.) aloitti Valioliigassa vuonna 1998.­

Barry aloitti Valioliigassa toukokuussa 1998, kun Aston Villa antoi pelaajalle mahdollisuuden kauden loppuvaiheessa. Hän saapui kesällä The Hawthornsille reittiä Aston Villa–Manchester City–Everton.

Barry pitää kehostaan huolen. Hän on pelannut kauden 2001–02 jälkeen joka kauden aikana vähintään 31 ottelussa. Barry aikoo pysyä vielä ainakin pari vuotta huipputasolla.

– Ymmärrän nämä numerot vasta, kun ripustan joku päivä nappulakengät naulaan, hän kertoi ennen kuin Arsenal isännöi raitapaitoja maanantaina.

***

Everton päästi englantilaisen kesällä pitkin hampain The Hawthornsille. Liverpoolilaisten manageri Ronald Koeman ei voinut taata Barrylle vastuuta, sillä Everton käytti kesällä siirtomarkkinoilla seuran mittapuulla poikkeukselliset noin 117 miljoonaa euroa.

Everton riutuu putoamisviivan heikommalla puolella, joten Koeman saattaa jo katua päätöstään. Hän on puhunut jopa julkisesti joukkueen kokeneemman kaartin heikosta panoksesta.

Liverpoolilaisten tuore johtaja Wayne Rooney sai viikolla tuomion rattijuopumuksesta. Rooney, 31, näytti äärimmäisen heikkoa esimerkkiä.

Barry tarjoaa nuoremmalle sukupolvelle paremman mallin. Rooney nousi huipulle jo nuorena mutta on taantunut pahasti. 632 kamppailun teräsmies jatkaa sen sijaan väsymättömästi.

Barry paljasti, miten aikoo juhlistaa saavutustaan.

– Juon yhden tuopin olutta jokaisen pelin jälkeen isäni ja äitini kanssa. Teen niin myös maanantaina.

Ja vielä...

Barry kohtaa Valioliigan nurmilla todellisia untuvikkoja. Sarjassa on pelannut jo seitsemäntoista pelaajaa, jotka syntyivät sen jälkeen kun Barry pääsi kentälle toukokuussa 1998.

Lisää Eero Laurilan kolumneja voit lukea täältä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?