Chelsean manageri Antonio Conte ymmärsi cupin arvon - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Chelsean manageri Antonio Conte ymmärsi cupin arvon

Antonio Conte sopeutui pikaisesti englantilaiseen jalkapalloiluun, vaikka elämä ruuhkaisessa ja tunkkaisessa pääkaupungissa tökki ajoittain, kirjoittaa Eero Laurila.

27.5.2017 16:52

Chelsea vakuutti huhtikuussa Englannin cupin välierissä. Tottenham jäi länsilontoolaisten jalkoihin luvuin 4–2, vaikka tähtikaksikko Eden HazardDiego Costa aloitti vaihtopenkillä.

Ottelu loi pohjan sinipaitojen loppukaudelle: Chelsea vei Valioliigan seitsemän pisteen erolla.

***

Tottenham jäi lopulta toiseksi. Spurs elätteli toiveita vielä huhtikuussa ja yltyi yhdeksän pelin voittoputkeen.

Chelsea taas kompuroi tuolloin. Manchester United kaatoi tulevat mestarit Old Traffordilla luvuin 2–0 ja antoi pienen toivonkipinän etumatkaa kuroneelle Tottenhamille. Lopulta Tottenham kuitenkin taipui.

Päävalmentaja Antonio Conte korosti läpi kauden, että Chelsea ottaa vuonna 1871 perustetun cupin tosissaan. Conte ihmetteli huhtikuussa, kun Wembleylle saapui 86 355 katsojaa.

– Englannin pitää olla ylpeä. Nähtiin korkean tason jalkapalloilua upeissa puitteissa, liikuttunut Conte kertoi välierän jälkeen.

Conte, 47, saapui Stamford Bridgelle heinäkuussa. Hän sopeutui pikaisesti englantilaiseen jalkapalloiluun, vaikka elämä ruuhkaisessa ja tunkkaisessa pääkaupungissa tökki ajoittain.

Conte ikävoi Torinoon jäänyttä perhettään mutta ei antanut yksinäisyyden vaikuttaa jalkapalloiluun. Hän kehitti suojattejaan, petrasi kielitaitoaan ja opetteli kaikin puolin saarivaltakunnan tavoille.

Ensimmäistä kertaa ulkomailla valmentanut italialainen onnistui erittäin haastavassa asiassa.

Conte vei ajatuksensa nurmelle – ja sulautui uuteen kulttuuriin. Hän luotti ajatusmaailmaansa. Chelsea puolusti tiiviisti, ajoitti prässit tarkasti ja repi vastustajien paikkaa puolelta toiselle suuntautuneella syöttörallillaan.

***

Watford antoi toiselle italialaiselle Walter Mazzarrille potkut, koska hän ei suostunut tai oppinut puhumaan englantia. Mazzarri, 55, vietti kaksi sapattivuotta ennen kuin otti komennon Vicarage Roadilla.

Walter Mazzarri­

Conte oppi, vaikka johti pari viime vuotta Italian maajoukkuetta. Hän ennakoi ja sopeutui.

Mazzarri joutui kovan paineen alle, kun Watford hävisi Championshipiin nousseelle Millwallille tammikuussa Englannin cupin neljännellä kierroksella.

Conte ymmärsi sen sijaan cupin merkityksen. Englantilaiset sanomalehdet seuraavat herkeämättä, kuinka seurat suhtautuvat Valioliigan varjoon jääneeseen maailman vanhimpaan jalkapallokilpailuun.

Stamford Bridgellä arvostetaan italialaisen linjaa. Kummisedäksi ristitylle Contelle laulettiin loppukaudella voimakkaammin kuin Hazardille, Costalle tai keskikentän pohjalla loistaneelle N’Golo Kantélle.

Ja vielä...

Jos Chelsea voittaa lauantaina, omistaja Roman Abramovitsh pääsee juhlimaan 15. pokaaliaan. Abramovitsh osti seuran vuonna 2003 ja ehti yrittää 13:lla eri valmentajalla ennen kuin Conte muutti Fulham Roadille.

Lisää Eero Laurilan kolumneja löydät täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?