Conte ja Kante olivat sunnuntaina päättyvän Valioliigan nimet - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Conte ja Kante olivat sunnuntaina päättyvän Valioliigan nimet

Englannin Valioliiga päättyy sunnuntaina Chelsean mestaruusjuhliin. Urheilusanomat valitsi vuoden pelaajaksi N’Golo Kanten, joka juhli viime vuonna mestaruutta Leicesterissa, nyt Chelseassa. Sinipaitojen mestaruuden taustalla ollut valmentaja Antonio Conte oli vuoden manageri.

N’Golo Kante (2. vas.) ja manageri Antonio Conte olivat Chelsean mestaruuden pääarkkitehdit. Kuvassa juhlivat myös Pedro (vas.) ja David Luiz.­

21.5.2017 12:00

Kauden joukkue: Chelsea

Chelsea jäi viime keväänä kymmenenneksi, mutta ponnahti pikaisesti takaisin huipulle. Länsi­lontoo­laiset voittivat syksyllä peräti 13 kertaa peräkkäin samalla kun Arsenal, Manchester City, Tottenham ja Manchester United kuluttivat voimavarojaan kansain­välisillä kentillä.

Stamford Bridgellä vallitsee kireän viime kauden jälkeen raikas, äärimmäisen innostunut tunnelma. Omistaja Roman Abramovitsh ei silti tyydy seuran nyky­tilaan. Chelsea rakentaa uuden stadionin ja hyökkää venäläisen varoilla jälleen kesällä siirtomarkkinoille.

 Stamford Bridgellä vallitsee kireän viime kauden jälkeen innostunut tunnelma.

Lisäuskoa tulevaisuuteen tuo se, että seuran alle 18-vuotiaat veivät neljännen kerran peräkkäin arvostetun FA Youth Cupin. Chelsea voi rakentaa jotain suurta ja kestävää – jos pokaaleja himoitseva Abramovitsh malttaa viedä kokonaisuutta rauhassa eteenpäin.

Kauden pelaaja: N’Golo Kante

Ranskalainen nappaa tunnustuksen jo toisen kerran peräkkäin. Topparien edessä tasapainottava ranskalainen sopii loistavasti Valioliigaan, jossa peli virtaa herkästi rangaistus­alueelta toiselle. Kante, 26, riistää ja katkoo, mutta pärjää aiempaa paremmin myös pallollisena.

Viime kaudella Leicesterissä mestaruuden voittanut N’Golo Kante on toisen kerran peräkkäin Urheilusanomien valinta kauden parhaaksi pelaajaksi.­

Leicester ajautui hetkeksi suoranaiseen syöksykierteeseen, kun Kante jätti »Ketut» kesällä. Ranskalaisen loisto perustuu kokonaisvaltaiseen taitavuuteen. Alle 170-senttinen Kante liikkuu sulavasti, tiputtaa painopistettään pikaisesti ja vaihtaa suuntaa räväkästi. Hän myös lukee pelin eri vaihteet tarkasti.

Kauden manageri: Antonio Conte

Conte johdatti Italian heinäkuussa EM-turnauksen puolivälieriin, veti hieman happea ja aloitti vallankumouksen Stamford Bridgellä. Viime kauden surkeasti rämpinyt Chelsea harjoitteli kesällä tinkimättömästi, mutta viisaasti. Chelsea vakuutti jo avauskierroksella yhtenäisyydellään ja jaksamisellaan.

Urheilusanomien Brittifutis-liitteessä ennakoitiin Antonio Conten vievän Chelsean mestaruuteen, mutta moni muu asiantuntija ei tähän ennen kauden alkua uskonut.­

Conte ei epäröinyt muuttaa sinipaitojen muotoa, kun Arsenal voitti syyskuussa Emiratesilla luvuin 3–0. Joukkueen vahvuuksiin ja heikkouksiin räätälöity 3–4–2–1 toimi välittömästi. Esimerkiksi vasemman laidan Eden Hazard sai jatkuvan tuen, sillä porrasta alempana uurastanut Marcos Alonso paikkasi viime kauden jälkeen henkiin heränneen belgialaisen nousut.

Conte onnistui pitämään puku­kopin hermot kurissa, vaikka Tottenham haastoi länsilontoolaiset toukokuulle saakka.

Kauden tulokas: Jordan Pickford

Sunderland putosi, mutta maalivahti ­Pickford piti huolen siitä, että surkeat koillisenglantilaiset saattoivat edes haaveilla toisinaan pisteistä. Pickford, 23, sai vastuuta, kun Vito Mannone loukkaantui alkukaudella.

Jordan Pickford ei pystynyt pitämään Sunderlandia liigassa, mutta hänen oma tulevaisuutensa maalivahtimarkkinoilla on valoisa.­

Englantilainen haparoi hieman, oppi virheistään ja nousi uudelle tasolle. Pickford avaa oikealla jalallaan tarkasti ja pitkälle. Hän syötti useassa ottelussa enemmän kuin »Mustien kissojen» kenttäpelaajat – ja torjui siinä ohessa esimerkillisesti.

Englantilainen herättää takuulla valtavaa kiinnostusta siirtomarkkinoilla. Pickford tarvitsee ympäristön, jossa pääsee vakituisesti tolppien väliin. Maalivahdin ei kannata jäädä Championshipiin, jossa kaikki tapahtuu hieman hitaammin kuin Valioliigassa.

Pettymys: Liverpool

Tämän kauden piti johtaa huumaan laajennetulla Anfieldilla. Liverpool sai valmistautua tulevaan haasteeseen rauhassa. Chelsea, Manchester United ja Manchester City vaihtoivat luotseja, mutta lokakuussa 2015 vastuun ottanut Jürgen Klopp jatkoi Anfieldilla.

Saksalainen vakuuttaa loputtomalla virrallaan, mutta Liverpool kärsii kierroksesta toiseen tutuista haasteista. Joukkue pärjää mainiosti kärkiporukoita vastaan. Sumppupuolustukset aiheuttavat sen sijaan punapaidoille jatkuvia pulmia.

Liverpool romahti tammikuussa, kun Sadio Mane lähti Afrikan mestaruuskisoihin.­

Liverpool ei kuluttanut voima­varojaan Euroopassa, mutta romahti täysin tammikuussa, kun tärkeä Sadio Mane lähti Afrikan mestaruusturnaukseen. Haaste vain kasvaa jatkossa, kun Liverpool suuntaa jälleen kansainvälisille kentille.

Kauden ilmiö: Brittiluotsit

Antonio Conte, Mauricio Pochettino, Pep Guardiola, Jürgen Klopp, Arsène Wenger, José Mourinho ja Ronald Koeman ottivat vallan sarjan kärkipäässä. Brittiläiset luotsit rimpuilivat sarjan toisessa päässä.

Saarivaltakunnassa riittää puhetta siitä, miksi kotimaiset koutsit jäävät yhä useammin sivuun, kun huippuseurat etsivät uutta yrittäjää penkin päähän. Marco Silva, 39, näytti, miksi ulkomaa­laiset jylläävät.

Jo putoamaan tuomittu Hull nimitti portugalilaisen tammikuussa. Silva sai »Tiikerit» pelaamaan järjestelmällisesti ja muutti tunnelman KCom Stadiumilla. Hull teki pahan virheen, kun solmi portugali­laisen kanssa vain puolen vuoden sopimuksen. Silvalla riittää jatkossa ottajia.

Kauden ilmiö: Väsynyt Wenger

#WengerIn vai #WengerOut? Arsenal esiintyi jälleen tutun tasapaksusti. Seuran voimavaroilla pitää tavoitella jotain aivan muuta kuin paikkaa neljän joukossa ja Englannin cupin voittoa. Pohjois-Lontoossa 21 vuotta viettänyt Arsène Wenger, 67, ei lähde pois kulumallakaan.

»Tykkimiesten» improvisointiin perustuva pelaaminen ei kestä edes hataraa vertailua eurooppalaisten huippuseurojen kanssa. Bayern München osoitti tämän Mestarien liigan ensimmäisellä jatkokierroksella. Saksalaiset pufottivat pohjoislontoolaiset yhteisluvuin 10–2.

Arsenalin kannattajien protestit Arsène Wengeriä vastaan kävivät yhä äänekkäämmiksi.­

Jääräpäinen Wenger haluaa näyttää maailmalle vielä kerran. Arsenal voitti mestaruuden edellisen kerran 2004, mutta Wenger ei hyydy. Seuran kannattajat tuntuvat tyytyvän tilanteeseen lukuun ottamatta pientä, erityisesti sosiaalisessa mediassa jylläävää vähemmistöä.

Wenger saa moitteita, jos pettymykset seuraavat toisiaan, mutta muutama yksittäinen voitto vaikuttaa turhan paljon yleiseen mielipiteeseen. Jos Arsenal toimisi kuin kunnon seura, saisi pelin kehityksen kyydistä tippunut ranskalainen heittää hyvästit Emiratesille.

Urheilusanomat 20/2017

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?