Nottinghamilainen jalkapalloilu hämmästyttää käänteillään - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Nottinghamilainen jalkapalloilu hämmästyttää käänteillään

Eero Laurila kirjoittaa Huuhkajien pelaajan Thomas Lamin seurajoukkueesta Nottingham Forestista.

19.2.2017 17:31

Kaupungin ylpeys Forest juhli Brian Clough’n komennossa Euroopan cupin voittoa niin 1979 kuin 1980, mutta seuran nykytila Championshipissa herättää suurta epätoivoa Trent-joen varrella.

Omistaja Fawaz Al-Hasawi lyhensi hiljattain seuran lainataakkaa 20,6 miljoonalla eurolla. Velkaa jää vielä 160 miljoonaa.

Temppu ei muuttanut ilmapiiriä City Groundilla, sillä punapaitojen kannattajat haluavat, että yhdeksät manageripotkut vajaassa viidessä vuodessa antanut Al-Hasawi jättää seuran.

***

Epäsuosio perustuu jatkuvaan sekasortoon. Edustusjoukkueen pelaajat, esimerkiksi suomalainen Thomas Lam saivat odotella syksyllä palkkojaan, kun Al-Hasawi yritti myydä seuran yhdysvaltalaisille liikemiehille.

Kauppa kaatui erikoisen syyn vuoksi. Al-Hasawi, 48, halusi 50 miljoonaa euroa, jatkaa puheenjohtajana, pitää 20 prosenttia osakkeista ja vielä reippaan 500 000 euron vuosipalkan erilaisine lisineen.

Sijoittaja John Jay Moores ei innostunut. Myös aiemmin ostohankkeita väläytellyt Red Bull jätti kuwaitilaisen kylmäksi.

Al-Hasawi paikkaa seuran taloutta siirtomarkkinoilla. Satunnaisesti vastuuta saava Lam, 23, jatkaa seurassa edelleen, mutta huippulupaava Oliver Burke myytiin Leipzigiin ja kapteeni Henri Lansbury Aston Villaan.

***

Forest tippui pääsarjasta kaudella 1998–99. City Groundilla kävi tuolloin keskimäärin 24 415 katsojaa.

Noin 320 000 asukkaan kaupungin laji-intoa kuvaa se, että luku pysyy edelleen 20 000 silmäparin paikkeilla. City Groundilla voikin aistia edelleen vanhaa kunnon englantilaista tunnelmaa ja intohimoa – vaikka itämidlandsilaisten paikallisvastustajat Leicester ja Derby pärjäävätkin paremmin kuin Forest.

Robin Hood, vuonna 1067 rakennettu linna ja maan vanhimpana pubina itseään mainostava Ye Olde Trip to Jerusalem vetävät edelleen vierailijoita Keski-Englantiin.

Valioliiga toisi aivan uuden ulottuvuuden kaupungin tarjontaan, mutta heinäkuussa 2012 vastuun ottanut Al-Hasawi tuntuu kaatuvan nykypäivän futispamppujen joukossa tuttuun jääräpäisyyteen, suoranaiseen ammattitaidottomuuteen.

Raha mahdollistaa paljon, mutta seuran omistaminen edellyttää paljon enemmän. Se edellyttää sitoutumista, näkemystä, asiantuntemusta ja paneutumista.

Näistä tekijöistä voidaan vain haaveilla epätoivon näyttämöksi muuttuneella City Groundilla.

Ja vielä...

Toinen nottinghamilainen, Kakkosliigan Notts County alkoi maksaa ensimmäisenä maailmassa ammattilaistason palkkoja jalkapalloilijoille. Vuonna 1888 alkanut putki saattaa päättyä pian, jos tuore manageri Kevin Nolan ei onnistu haastavassa tehtävässään. Nolan, 34, teki tammikuun siirtomarkkinoilla yllättävän liikkeen. Hän palkkasi itse itsensä pelaajaksi ja häärii jatkossa sivurajan ohella myös keskikentällä.

Lisää Eero Laurilan kolumneja löydät täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?