Kommentti: Everton elää rajussa murroksessa - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Everton elää rajussa murroksessa

Evertonin manageri Ronald Koeman tähtää vain yhteen seikkaan, kirjoittaa Eero Laurila.

11.12.2016 14:07

Niin kutsuttu ”Ihmisten seura” tunnetaan tietynlaisesta maanläheisyydestään. Everton pelaa rosoisella, vuonna 1892 avatulla Goodison Parkilla, joka huokuu niin aitoa tunnelmaa kuin komeaa historiaa.

Jos sinipaitojen paikallisvastustaja Liverpool vetää puoleensa kannattajia ympäri maapallon, Everton luottaa – ainakin perinteisesti – hyvin vahvasti paikallisuuden voimaan.

Osin jopa pakon sanelemana. Yhdeksänkertainen mestariseura juhli ykköstilaa edellisen kerran keväällä 1986.

***

Howard Kendall johti tuolloin joukkoja. Sinipaitojen nykyinen manageri Ronald Koeman saa ohjeistaa Goodison Parkilla pitkään, jotta saavuttaa vastaavan suosion kuin lokakuussa 2015 menehtynyt Kendall.

Koeman töppäsi viime viikolla. Hän twiittasi kuvan perheensä punaisin värein koristetusta joulukuusesta. Siis juuri värein, joista Liverpool tunnetaan.

– Tuo taisi olla pahin virheeni tähän saakka, kesäkuussa pestissään aloittanut hollantilainen kuittasi seuraavana päivänä hieman hymyillen.

Entisen huippupelaajan hymy hyytyi palautetulvassa. Hermostuneet kannattajat saivat luotsin ajattelemaan: Koeman, 53, twiittasi pian kuvan siniseksi muuttuneesta kuusesta.

***

Joulukuusitapaus osoittaa omalla tavallaan, kuinka Everton hakee suuntaa. Goodison Parkilla yhteensä viitisentoista vuotta viihtynyt Kendall ei olisi mokannut koskaan kuin Koeman. Hän ymmärsi, mitä Everton todella merkitsee paikallisille.

Niin ymmärsi myös liverpoolilaisten entinen pääomistaja, elokuvatuottaja Bill Kenwright, joka kauppasi Evertonista helmikuussa 49,9 prosentin osuuden iranilaisjuuriselle liikemiehelle Farhad Moshirille.

Goodison Parkilla alkoi pian diilin jälkeen uusi ja kunnianhimoinen projekti. Seuralle vankkaa peruspohjaa luonut manageri Roberto Martínez sai lähteä.

Southamptonissa tulosta tehnyt Koeman palkattiin turhan kilttinä pidetyn espanjalaisen tilalle.

***

Martinez, 43, sijoitti jopa liverpoolilaisten harjoituskeskukseen. Hän halusi, että suomalaishyökkääjä Miko Virtanen, 17, ja muut junioripuolen kyvyt voivat viettää yöt Finch Farmilla.

Koeman tähtää sen sijaan vain yhteen seikkaan. Siihen, että Everton nappaa jokaisessa pelissä kolme pistettä. Samaa toivovat myös kannattajat.

He pitävät samalla huolen myös siitä, että ”Ihmisten seura” pysyy murroksen keskellä uskollisena juurilleen. Sininen sydän pumppaa edelleen Goodison Parkilla.

Ja vielä...

Huuhkajien Thomas Lam, 22, on tarrannut tiukasti kiinni avauskokoonpanon paikkaan Nottingham Forestissa. Suomalainen pitää nousukiidossa kiinni perusarvoistaan ja vilkuttaa aina ennen pelin alkua äidilleen – jos Amsterdamissa hotellia pyörittävä Leena vain ehtii paikan päälle.

Lisää Eero Laurilan kolumneita löydät täältä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?