Kommentti: Tämä 23-vuotias pelaaja on Valioliigan surullinen pelinappula - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Tämä 23-vuotias pelaaja on Valioliigan surullinen pelinappula

Saido Berahinon tarina opettaa paljon.

Saido Berahino on ajautunut sivuraiteelle.­

20.11.2016 7:55

Saido Berahino eli suosionsa huipulla kaksi vuotta sitten. Hyökkääjä osui tiuhaan, vaikka West Bromwich riutui putoamiskurimuksessa.

Kaikki muuttui pian. Raitapaitojen manageri Alan Irvine sai potkut. Vastuun ottanut Tony Pulis lupasi, että Albion pitää pääsarjapaikkansa – jos koko seura vain sitoutuu tapaan, jolla hän johtaa kokonaisuutta.

Pulis onnistui tehtävässään. Berahino ajautui sen sijaan sivuraiteelle. Hyökkääjä halusi siirtyä muualle, sillä Pulis peluutti suojattiaan usein keskikentän laidalla. Berahino puolusti ja uurasti, mutta liikkui turhan usein lähempänä omaa kuin vastustajan maalia.

Vaikka ilmassa leijuivat vaaran merkit, romahti Berahino pahemmin kuin kukaan osasi ennakoida.

***

Berahino, 23 kiinnosti pian siirtomarkkinoilla. Hieman päälle 20 miljoonaa puntaa tarjonnut Tottenham Hotspur halusi englantilaisen pitkään White Hart Lanelle, sillä Berahino ja pohjoislontoolaisten Harry Kane, niin ikään 23, muodostivat juniorimaajoukkueissa tehokkaan hyökkääjäparin. West Bromwich ei suostunut kauppoihin. Raitapaitojen entinen omistaja Jeremy Peace halusi enemmän.

Berahino heilutti verkkoja syksyllä 2014 jopa tiuhempaan kuin Kane. Voimasuhteet kääntyivät pian. Kane osui viime kaudella 25 kertaa. Berahino neljästi.

Surullinen tarina opettaa paljon. Berahino ei sopeutunut koskaan uusiin tuuliin The Hawthornsilla. Hän pettyi, kiukutteli ja väsähti. Myös Pulis, 58, saa katsoa peiliin. Vanhan koulukunnan walesilainen uskoo tiiviin puolustuspelin, vastaiskujen ja erikoistilanteiden voimaan. Oikealla jalallaan tarkasti viimeistelevä Berahino ei sopeutunut koskaan luotsin joustamattomaan linjaan.

***

Ketterä Berahino joutuu seuraamaan kierros toisensa jälkeen sivusta, kun järkälemäinen Salomón Rondón saa vastuuta joukkueen ainoana hyökkääjänä.

Berahino palasi tällä viikolla takaisin raitapaitojen vahvuuteen. Pulis lähetti kärjen ranskalaiselle kuntoutusklinikalle muutaman ylimääräisen kilon vuoksi.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, saa Berahino tyytyä myös jatkossa hajaminuutteihin.

Hyökkääjä kaipaa The Hawthornsilla vastaavaa urheutta, jota osoitti jo pienenä. Berahino oppi lajin taidot Bujumburassa, Burundissa. Hän pelasi päivät pitkät muovipusseista kasatuilla palloilla ja joutui pakenemaan raakaa sisällissotaa Birminghamiin.

Hyökkääjä ponnahti pinnalle sunnuntaipelien ja alasarjojen kautta. Berahino mitataan loppukaudella toden teolla. Huipulle nouseminen vaatii sitkeyttä. Siellä pysyminen usein vielä paljon enemmän.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?