Jose Mourinho etsii yhä oikeaa roolia maailman kalleimmalle pelaajalle Paul Pogballe - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Jose Mourinho etsii yhä oikeaa roolia maailman kalleimmalle pelaajalle

Manchester United törsäsi kesällä 150 miljoonaa euroa uusiin pelaajiin. Silti joukkueen peli on vaisua.

86 miljoonalla punnalla hankittu Paul Pogba ei ole vastannut vielä odotuksia Old Traffordilla.­

18.11.2016 12:00

MANCHESTER UNITED pelaa lauantaina selkä seinää vastaan, kun Arsenal vierailee Old Traffordilla. Valioliigassa kuudentena majaileva United pelaa silloin pisteiden ohella urheilullisesta uskottavuudestaan.

Jose Mourinho otti »Punaiset paholaiset» komentoonsa toukokuussa ja vaati vahvistuksia joka linjaan. Toppari Eric Bailly, keskikenttäpelaaja Henrikh Mkhitaryan ja hyökkääjä Zlatan Ibrahimovic tarttuivat haaviin nopeasti, Paul Pogba vasta elokuussa.

Ranskalainen maksoi 86 miljoonaa puntaa, jalkapallon kaikkien aikojen ennätyssumman. United kulutti kesällä uusiin pelaajiin 150 miljoonaa puntaa, suunnilleen saman verran kuin kaudella 2014–15 ja vajaat 50 miljoonaa enemmän kuin koko viime kaudella.

RAHA EI TUO aina onnea. Mourinho vakuutti vielä elokuussa tyytyväisyyttään suojatteihinsa. Portugalilaiskoutsi oli muiden kehujen ohella sitä mieltä, että Pogba, 23, tuo joukkueen keskustaan uutta voimaa ja taitoa. Mourinho puhui jopa »maailman parhaasta keskikenttäpelaajasta».

Nyt hymy on hyytynyt. Muun muassa BBC kertoi viime viikolla, että manageri haluaa antaa enemmän tai vähemmän tylyt lähtöpassit kahdeksalle pelaajalle, vaikka nipisti pelaajapakkaa jo elokuussa. Moni nuori ja lupaava kyky sai etsiä tuolloin uuden seuran.

Portugalilainen ravistelee Old Traffordin joka kolkkaa. Hän haluaa puuttua seuran edustusjoukkueen ympärille kehittyneeseen »lepsuiluun», muun muassa lääkärien toimintaan.

Liikkeet herättävät muistoja. Mourinho tunnetaan kyvystään kääntää huomio pois oleellisesta. Hän pystyi luomaan aikoinaan pukukoppiin rentoutuneen ilmapiirin – ja ottamaan samalla painetaakan omille hartioilleen. Mourinho menetti otettaan, kun Real Madrid ajautui luotsin alaisuudessa sisäiseen kaaokseen. Myös Chelseassa oli samanlaista.

Myös Unitedia uhkaa »mourinhomainen» kohtalo: portugalilainen onnistui tuhoamaan muutamassa kuukaudessa sen nuoreen voimaan luottaneen perinnön, jonka keväällä potkut saanut Louis van Gaal ehti luoda Old Traffordille. Seuran pitkäaikainen reservijoukkueen valmentaja Warren Joyce veti toissa viikolla kehityksestä omat johtopäätöksensä: hän lähti Wiganiin.

Zlatan Ibrahimovic ja Paul Pogba ovat Jose Mourinhon hankintoja.­

Pogba kantaa kaaoksen keskellä äärimmäisen vastuun Unitedin esityksistä, sillä Mourinho kääntää nykytoimillaan katseen juuri pukukoppiin. Maailman kallein pelaaja joutuu siis väistämättä valokeilaan. Tilanne vain korostuu lauantaina, kun Zlatan istuu pelikiellon vuoksi lehtereillä.

POGBA liikkuu ManUssa monella tapaa heikoilla jäillä. Antonio Conte ja Massimiliano Allegri pitivät Juventuksessa huolen siitä, että räjähtävä ranskalainen sai pelata vahvuuksillaan: murtaa linjoja kuljetuksillaan, nousta toisesta aallosta hyökkäyskolmannekselle ja laukoa oikealla jalallaan voimalla ja tarkasti rangaistusalueen takaa. Ja ennen kaikkea: liikkua, liikkua, liikkua.

Unitedissa asiat ovat toisin. Joukkueen pelilliset haasteet tiivistyvät siihen, että Mourinho etsii vielä yhdentoista kierroksen jälkeen sopivaa avauskokoonpanoa. Touhussa on jopa surkuhupaisia piirteitä. Esimerkiksi Mkhitaryan ei saa vastuuta juuri ollenkaan, vaikka loisti viime kaudella Dortmundissa. Ryhmityksen 4–2–3–1 ylemmät keskikenttämiehet vaihtuvat jatkuvasti. Kolmikko Jesse Lingard-Juan Mata-Marcus Rashford toimi hetken aikaa, kunnes Mourinho päätyi siihen, että herkästi aukkoja taakseen jättävä Pogba sopii paremmin kärjen taakse.

Manageri jätti huomioimatta yhden tärkeän seikan. Jos niin ikään kymppipaikalla vastuuta saanut Mata rauhoittaa espanjalaisittain joukkueen peliä, elää Pogba herkemmin kamppailun sykkeessä. Mata toisi ihannetilanteessa otteisiin rytmiä, Pogba taas vauhtia, mutta palaset eivät loksahda paikoilleen ennen kuin Mourinho löytää suojateilleen vakituisen avauskokoonpanon, jonka varaan voi rakentaa jotain kestävää.

Zlatan, 35, vaikuttaa niin ikään kokonaisuuteen. Verkkainen ruotsalainen kaipaa avukseen nopeita laitapelaajia, jotta United voisi murtautua vastustajan puolustuslinjan selustaan. Tämä uhka loistaa poissaolollaan, joten Pogba saa paikata puutteita nousuillaan.

 Pogba voi turvautua kaaoksen keskellä vain vahvuuksiinsa.

Seuran junioripuolella kasvanut Pogba pääsi livahtamaan pilkkahinnalla Italiaan vuonna 2012. United paikkasi virheen rahalla, mutta sekään ei korvaa jatkuvaa sinkoilua. Sir Alex Ferguson, David Moyes, Louis van Gaal ja Mourinho johtivat ja johtavat joukkoja kaikki aivan eri tavoilla. Mestaruusvuonna 2013 alkanut myllerrys nakertaa uskottavuutta ja heijastuu pahasti myös nurmelle.

Pogba voi turvautua kaaoksen keskellä vain vahvuuksiinsa. Mourinho haluaa, että United etenee aiempaa suoraviivaisemmin kohti tyhjää tilaa. Jos van Gaal korosti pallonhallinnassa riskittömyyttä, vaatii Mourinho tilan voittamista heti mahdollisuuden tullen. Ranskalainen sopii kaavaan erinomaisesti, mutta United ei revi riittävän tehokkaasti auki niitä taskuja, joihin Pogba voisi pyrähtää.

UNITED HÄVISI lokakuussa Chelsealle vieraissa luvuin 0–4. »What a waste of money», raikasi tuolloin lehtereillä, kun kovasti yrittänyt Pogba höntyili ympäri kenttää.

Mourinho päästi laulut ihonsa alle. Päävalmentaja Conte sai kuulla kollegaltaan tuolloin kunniansa, kun portugalilainen ripitti yleisöä hullaannuttaneen luotsin. Lauantaina panokset vain kasvavat, sillä myös Mourinho ja Arsene Wenger tunnetaan jäätävistä väleistään. Jääräpäinen Wenger saa kuulla hänkin välillä kunniansa, vaikka Arsenal suorastaan huokuu tasapainoa »Mourinho Show’n» rinnalla.

Kovin moni seikka ei viittaa siihen, että United voittaisi lauantaina, vaikka Mourinho onkin usein parhaimmillaan pakkovoiton paikassa. Pogba kaipaa vastaavaa venyvyyttä, vaikka voi tehdä lopulta vain yhden asian, parhaansa.

Urheilusanomat 46/2016

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?