Suomessa flopannut futaaja puhui itsensä kentälle Valioliigassa – kaikkien aikojen huijauksesta 20 vuotta - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Suomessa flopannut futaaja puhui itsensä kentälle Valioliigassa – kaikkien aikojen huijauksesta 20 vuotta

Aly Dia teki pääsarjadebyyttinsä Veikkausliigassa, epäonnistui ja huijasi tiensä Valioliigaan 20 vuotta sitten.

26.9.2016 6:02

Marraskuussa 1996 Southamptonin manageri Graeme Souness sai erikoisen puhelun. Soittaja esittäytyi maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi George Weahiksi.

”Weah” vinkkasi Sounessille, että Paris St. Germainissa hänen kanssaan pelannut senegalilainen Ali Dia olisi vapailla markkinoilla.

Oikeasti Dia ei ollut koskaan pelannut PSG:ssä. Soittaja oli hänen opiskelukaverinsa. Souness ei kuitenkaan tarkistanut taustoja, vaan kutsui Dian näytille.

Seuraan päästyään Dia kertoi tehneensä muutamaa päivää aikasemmin kaksi maalia Senegalin maajoukkueelle. Oikeasti pelaaja ei ollut lähelläkään maajoukkuepaikkaa. Dia pelasi Englannin sarjajärjestelmän ulkopuolella olevassa harrastelijaporukassa Blyth Spartansissa, jonka harjoituksissa häntä ei tosin ollut nähty pariin viikkoon.

Sen sijaan hän harjoitteli yhtäkkiä valioliiigajoukkueen kanssan.

– Hän saapui perjantaiaamuna koeajalle. Pelasimme harjoituksissa pienpeliä, eikä hän näyttänyt mitenkään hyvältä. Testipelaajia tuli ja meni tuohon aikaan, joten ajattelin, etten näe häntä enää, Southampton-legenda Matt Le Tissier kertoi Sport Asylumin haastattelussa.

Toisin kuitenkin kävi.

– Seuraavana päivänä pelasimme Leedsiä vastaan, ja hän oli vaihtopenkillä! Se oli outoa, kiusallista jopa.

Vielä kiusallisemmaksi tilanne muuttui, kun Le Tissier loukkaantui parinkymmenen minuutin kohdalla. Souness vaihtoi Dian kentälle hänen tilalleen.

Valioliigan historian erikoisin debyytti oli alkanut.

– Se oli uskomatonta. Hän oli kuin bambi jäällä. Sitä oli todella noloa katsella. Hän oli niin huono, että Souness vaihtoi hänet lopulta kentältä, Le Tissier päivitteli

#HappyBirthday to the #BPL legend that is Ali Dia! #SaintsFC pic.twitter.com/0hGVMfljoi— Unibet (@unibet) 20. elokuuta 2015

Le Tissierin mukaan Dia häipyi ottelun jälkeen yhtä nopeasti kuin oli ilmestynytkin.

– Seuraavana aamuna fysio kertoi, että Dia oli saanut vamman ja lähtenyt hoidattamaan sitä jonnekin. Sen jälkeen en häntä enää nähnyt. Hän vain häipyi.

Se ei ollut Dian ensimmäinen eikä viimeinen katoamistemppu.

Katoamistemppu Veikkausliigassa

Kaikki Ali Diaan liittyvä on epämääräistä. Esimerkiksi hänen etunimensä, joka ei ole Ali vaan Aly. Tai hänen ensimmäiset seuransa. Wikipedian mukaan Dia olisi viettänyt kaudet 1988–92 Beauvaissa, Dijonissa, La Rochellessa ja Saint Quentinissa.

Ranskan liiton asiakirjoista ei kuitenkaan löydy mitään merkintöjä siitä, että Ali/Aly Dia -niminen pelaaja olisi edustanut noina vuosina ainuttakaan noista seuroista.

Sen sijaan Dia sai joulukuussa 1993 työsopimuksen Ranskan viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan AL Chateaubriantin kanssa. Sopimus ei koskenut pelaamista vaan työskentelemistä seuran junnujoukkueiden kanssa, mutta Dia pelasi todistettavasti seuran ykkös- ja kakkosjoukkueissa vuosina 1993–94.

Aly Dia FinnPan paidassa taistelemassa pallosta Ilveksen Timo Korsumäen kanssa.­

Elokuussa 1994 Dia irtisanoi sopimuksensa. On hämärän peitossa, mitä hän puuhasi loppuvuoden, mutta keväällä 1995 hän ilmestyi näytille Veikkausliigassa pelaavaan FinnPaan. Siellä hän esitteli itsensä liberialaisen George Weahin serkuksi.

– Suu kävi kaverilla kovasti ja puheet olivat suuria, mutta kun kentällä piti tehdä jotain, mitään ei tapahtunut, FinnPassa samaan aikaan ollut Jari ”Jallu” Rantanen muistelee.

Lehtiraportit tukevat Rantasen muistikuvia. Dia pelasi viidessä Veikkausliigan ottelussa yhteensä 169 minuuttia. Kesäkuun kotiottelu Ilvestä vastaan oli ainut, jossa hän pelasi täyden ajan. Helsingin Sanomat tiivisti hyökkääjän pelillisen annin seuraavasti: ”Ali Dia törmäsi kymmenisen kertaa paitsioon ja pilasi hyviä hyökkäyksenalkuja.”

Heinäkuun alkuun mennessä Dia oli taas kadonnut.

– Aly lähti äitinsä hautajaisiin, Ranskaan tai Senegaliin, en tiedä. Hänen piti olla takaisin tiistaina, ja minun kalenterini mukaan nyt on tiistai, FinnPan valmentaja Heikki Suhonen ihmetteli Helsingin Sanomille.

Luita lattialla vai ei?

Bleacher Report julkaisi viime vuonna Diasta mielenkiintoisen jutun. Siinä Dian epäillään keksineen myös ranskalaisen vaimonsa, jonka avulla hän sai työluvan Britanniaan.

Lisäksi jutussa kirjoitetaan värikkäästi hyökkääjän ajasta FinnPassa. Sivusto siteeraa Dian silloista pelikaveria Simo Valakaria, jonka kerrotaan menneen katoamistempun tehneen pelaajan asuntoon.

– Oli kuin hurrikaani olisi myllännyt kämpän, ja lattialla oli luita. Näytti kuin siellä olisi harjoitettu noituutta, Valakarin väitetään sanoneen.

Sitaatti on hieno, mutta eri asia on, onko sillä totuuspohjaa.

– Mulla ei oo kyllä kovin hyvää muistikuvaa koko kaverista eli musta ei oo apua, Valakari vastasi kun Ilta-Sanomat kysyi häneltä Diasta.

Simo Valakari pelasi samaan aikaan FinnPassa Aly Dian kanssa.­

Bleacher Report arveli Dian myös tienanneen FinnPassa melkein 10 000 markkaa kuukaudessa. FinnPan johtohenkilöihin kuulunut Eetu Salo ampuu väitteen välittömästi alas.

– Tuon on täyttä puppua. Meillä ei maksettu kenellekään niin paljon.

– Eikä hän edes ollut meillä kauaa. Alku näytti hyvältä, mutta poika hyytyi nopeasti. Se oli aika veijari ja iloinen kaveri, Salo jatkaa.

FinnPan jälkeen Dia ilmestyi seuraavaksi Kakkosessa pelanneeseen, tuolloin helsinkiläiseen PK-35:een. Sielläkään Dia ei päässyt pelaamaan säännöllisesti. Kolmessa ottelussa syntyi yksi maali.

– Se oli sellainen iloinen kaveri. Ei kovin erikoinen pelaaja. Oli vällillä vaihdossa ja välillä kentällä, tuolloin PK:ssa pelannut Toni Korkeakunnas muistelee.

Dia ei ollut PK:ssa kauaa. Hän katosi yhtä nopeasti kuin tulikin. Syksyllä hän ilmestyi Kakkos-Bundesliigaan nousseen VfB Lübeckiin harjoituksiin ja sai sopimuksen. Ura Saksassa jäi kahden ottelun mittaiseksi.

Pääsy maan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle oli kuitenkin osoitus siitä, millainen voima keksityllä CV:llä oli 1990-luvun puolivälissä. Samalla se osoitti, ettei Southamptonin hairahdus ollut aivan ainutkertainen.

Kaikkien aikojen huonoin

Erityisesti internetin aikakaudella Dian tarina tuntuu uskomattomalta, sillä kukaan ei pystyisi enää samaan. Yrittäjiä riittää silti.

– Kyllä niitä onnenonkijoita pyörii edelleen. Sähköposti laulaa näitä tarinoita päivittäin, nykyään FC Lahden päävalmentajana työskentelevä Toni Korkeakunnas sanoo ja antaa esimerkin.

– Kun aloitimme MyPassa ihan nollasta, meillä kävi jos jonkinlaista taituria. Tuntui että olin taksikuski, kun kuljetin pelaajia edestakaisin Kouvolan ja Tikkurilan juna-asemille.

– Ei niistä kyllä pelaajia löytynyt. Yksi sanoi olevansa Real Madridista. Lopulta selvisi, että se oli käynyt siellä joskus junnuna kesäleirillä.

Toni Korkeakunnas tormäsi MyPaa valmentaessaan useisiin Aly Dian kaltaisiin onnenonkijoihin.­

Diasta ei tehnyt ainutlaatuista se, että hän yritti huijata, vaan se kuinka komeasti hän siinä onnistui. Tosin jälkikäteenkin on vaikea sanoa, oliko Dia kyyninen huijari vai veijari, jolla oli liikaa mielikuvitusta ja liian suuret luulot itsestään.

Yhtä mahdotonta on sanoa, mitä Dia tekee nykyään tai onko hän edes hengissä. Viimeiset varmat tiedot kertovat hänen opiskelleen vuonna 2001 Northumbria Universitystä Koillis-Englannissa. Sen jälkeen Dian liikkeistä ei ole tietoa.

Varmaa on vain, että Aly Dia muistetaan 20 vuotta valioliigadebyyttinsä jälkeen. Ja toisin kuin useimmat lyhyen liigauran tehneet pelaajat, hän onnistui jättämään jälkensä historiaan: The Times Online valitsi Dian vuonna 2007 kaikkien aikojen huonoimmaksi Valioliigassa pelanneeksi jalkapalloilijaksi.

Aly Dia tositoimissa Hannoveria vastaan syksyllä 1995.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?