Kuinka huippuvahti tuhotaan – Joe Hartin aika Manchester Cityssä on ohi

Julkaistu:

valioliiga
Maajoukkuevahti Joe Hartin penkittäminen oli valmentaja Pep Guardiolalta raaka ratkaisu. Samalla se oli täysin oikea päätös, kirjoittaa Lari Vesander.
Turha sitä on kieltää. Tuntuu raa’alta, ettei Englannin maajoukkuevahdille Joe Hartille ole tilaa Manchester Cityn kokoonpanossa. Kymmenen vuotta seurassa kirjoilla ollut Hart on City-ikoni. Hän on toiminut seuran kapteenina ja pelannut kuudella viime kaudella 95 prosenttia joukkueensa otteluista.

Englannissa ei ole monta maalivahtia, joista olisi Valioliigan huippujoukkueen ykköstorjujaksi. Hart kuuluu tähän äärimmäiseen pieneen vähemmistöön. Hän on ainut britti, joka on voittanut viimeisen 13 vuoden aikana valioliigamestaruuden seuransa ykkösvahtina – kahdesti.

Silti hänelle ei ole tilaa Cityn maalin suulla. Niin raaka kuin valmentaja Pep Guardiolan ratkaisu onkin, se on myös täysin oikea. Kyse ei ole siitä, etteikö Hart olisi riittävän hyvä maalivahti, vaan siitä, että Hart on täysin vääränlainen pelaaja Guardiolan pelitapaan.

Hart ei ole saanut edes mahdollisuutta kokeilla, kuinka hän pärjäisi uudessa pelitavassa, jossa maalivahdin pitää pelata paljon jaloillaan. Se johtuu siitä, että Guardiola tietää kokemuksesta, kuinka Hartille hommassa kävisi.

Baian romahdus

Guardiola todisti 20 vuotta sitten pelaajana lähietäisyydeltä, kuinka huippuvahti tuhotaan. Portugalilainen Vitor Baia oli 1990-luvun puolivälissä yksi maailman parhaista maalivahdeista. Baia sopi myös loistavasti Barcelonan silloisen valmentajan Bobby Robsonin 4–4–2-järjestelmään. Pelisysteemi muuttui kuitenkin täysin, kun Robsonin lähdettyä Barçan valmentajaksi tuli Louis van Gaal. Pian tämän jälkeen muuttui Baiakin.

Itsevarmuutta uhkuneesta Baiasta tuli van Gaalin kaudella pelokas ja epävarma. Uusi pelitapa oli vienyt häneltä itseluottamuksen. Maalialueella viihtyneellä ja komeisiin reaktiotorjuntoihin erikoistuneella portugalilaisella oli yhtäkkiä edessään paljon tilaa ja hänen oli pakko tulla mukaan pelinrakentamiseen.

Baia ei koskaan tottunut van Gaalin systeemiin, jossa pelattiin korkealle puolustuslinjalla ja syötettiin palloa jatkuvasti maalivahdille. Hyökkääjänä peliuransa aloittanut Edwin van der Sar oli loistanut tässä roolissa Ajaxissa, mutta aivan toisenlaisen maalivahtikoulutuksen saanut Baia ei pystynyt samaan.


Maalivahdin taso riippuu joukkueen pelityylistä. Jopa van der Sar joutui huomaamaan tämän siirryttyään Ajaxista Juventukseen. Italialaisjoukkue pelasi aivan erityylistä jalkapalloa kuin Ajax. Joukkueen puolustuslinja laskeutui jatkuvasti rangaistusalueen rajalle. Yhtäkkiä van der Sarin täytyi pelata viivavahtina.

Hollantilaisvahti ei päässyt Italiassa koskaan samalle tasolle kuin Ajaxissa. Italialaislehdet ilkkuivat häntä van der Goliksi, ja Juventus lähetti hänet silmälääkärille. Van der Saria Ajaxissa valmentanut Frans Hoek totesi kuitenkin entisen suojattinsa romahduksen olleen täysin ymmärrettävä.

– Van der Sar joutui käyttämään vahvuuksiensa sijaan heikkouksiaan. Oliko se hänen vikansa? Ei tietenkään. Virheen tekijät ne, jotka hankkivat hänet.

Maalivahtien kaksi tyyppiä

Hoekille Baia ja van der Sar edustavat maalivahtityyppien kahta ääripäätä. Baia oli sitä mitä huippuvahdit ovat olleet lajihistorian alusta asti, Gordon Banksista Oliver Kahniin: loistava torjuja. Hoek kutsuu heitä R-tyypeiksi (reagoiviksi).

– R-tyypin vahdit ovat voittajia. He ovat fyysisesti vahvoja ja lihaksikkaita. Heidän reaktionsa ovat nopeita. He ovat kuin betonista veistettyjä ja heillä on karismaa, Hoek luetteli Soccer Coaching Internationalin haastattelussa.


Van der Sarin edustamaa koulukuntaa Hoek kutsuu A-tyypeiksi (anticipating, ennakoiva).

– A-tyypin vahdit pyrkivät ennalta ehkäisemään vaarallisia tilanteita sijoittumisellaan, puolustuslinjan ohjeistamisella ja oikein ajoitetuilla vastaantuloilla. He yrittävät välttää torjumisen.

A-tyypin vahtien arvioiminen ja arvostaminen on vaikeampaa kuin R-tyyppien, sillä he keskittyvät enemmän "riskienhallintaan" kuin torjuntoihin. He eivät esimerkiksi roiski palloa, vaan pyrkivät saamaan sen kanssapelaajalle tilanteeseen sopivalla syötöllä.

Paras esimerkki A-tyypin ”liberovahdista” on Guardiolan edellinen ykkösvahti, Bayern Münchenin Manuel Neuer. Tilastojen mukaan keskimäärin vain viisi prosenttia Neuerin pallokosketuksista on torjuntoja. Viime MM-kisoissa Neuer antoi enemmän onnistuneita syöttöjä (244) kuin Lionel Messi (242). On mahdotonta kuvitella samanlaiseen rooliin pitkiä roiskaisuja suosivan brittiläisen maalivahtikoulun priimusta Hartia, joka on kolmen viime kauden aikana saanut vain 49 prosenttia syötöistään omille.


Guardiola on todistanut läheltä huippuvahdin totaalista tuhoamista. Se, ettei hän suostu tekemään samaa Hartille on pelkästään viisasta. City saa Barcelonasta hankitusta Claudio Bravosta nyt pelityyliinsä sopivan maalivahdin ja jokin toinen Valioliigan seura voi puolestaan saada Hartista itselleen sopivan torjujan.

Tapauksessa piilee silti opetus. Viimeisen 20 vuoden aikana vain kaksi englantilaista maalivahtia, Hart ja David Seaman, on johtanut seuransa Valioliigan voittoon. Molemmat syrjäytettiin ykkösvahdin paikaltaan, koska he olivat liian huonoja jalalla.

Valioliigassa on jo pitkään ajan valitettu hyvien englantilaisten maalivahtien vähyyttä. Suurin syy tähän on se, että brittivahdit on lähetetty 1900-luvun opeilla 2000-luvun peleihin. Nyt saarivaltion maalivahtivalmentajilla olisi hyvä tilaisuus hakea oppia Hoekin vetämistä Unitedin treeneistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt