Gurut kertovat jalkapallon tulevaisuuden: Valioliiga nielaisee muut huippusarjat - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Gurut kertovat jalkapallon tulevaisuuden: Valioliiga nielaisee muut huippusarjat

Urheilusanomat seurasi Lontoossa jalkapallon tulevaisuusseminaaria, jossa keskusteltiin Valioliigan kasvavasta ylivallasta. Englannin pääsarjan ennustetaan jyräävän niin muut Euroopan huippusarjat kuin Englannin maajoukkueen.

Kevin De Bruynen siirto todistaa joidenkin mielestä sitä, että Valioliiga imee pian Saksankin huipuista tyhjiin.­

5.12.2015 10:00

Thames-joen varrella sijaitseva National Theatre kuhisee vielä myöhään lauantai-iltana. Joukko seminaarivieraita keskustelee hulppean rakennuksen Lyttelton-salissa englantilaisen jalkapallon tulevaisuudesta.

»Muistan, kun pääsin toimittajan hommiin 1990-luvun alussa. Elimme tuolloin todellisessa huumassa», kertoo The Guardianin David Conn ja jatkaa:

»Valioliiga perustettiin 1992. Puhuttiin uudesta alusta – jopa renessanssista. Lajin seuraaminen oli jälleen hyväksyttävää Hillsborough’n katsomoturman ja käsistä päässeen huligaaniongelman jälkeen.»

Connia, 49, kuunnellaan syvällä hartaudella. Hän on paneutunut pelin hämäriin kuvioihin. Hipsteriseuraksi mielletyn Dulwich Hamletin kaulahuivia kantava kaveri taputtaa innolla, kun Conn pääsee vauhtiin.

»Omistajat miettivät vuonna 1992 vain ja ainoastaan rahaa. Valioliiga irtaantui kolmesta muusta ammattilaissarjasta. Ennen tuloista meni puolet yhteiseen hyvään, esimerkiksi ruohonjuuritasolle. Nyt prosentti on tippunut kuuteen.»

Joe Hart on yksi harvoista englantilaisista huippupelaajista Valioliigan suurseuroissa.­

VALIOLIIGA mahdollisti itsenäisenä sarjana sen, että lajin televisio-oikeuksia päästiin kauppaamaan entistä vapaammin – ja ennen kaikkea aiempaa suuremmilla summilla.

»Esimerkiksi Arsenalin johtoporras teki vuosikausia hommia talkoohengellä, ilman suurta korvausta. Seuran nykyinen johtokaksikko Stan KroenkeAlisher Usmanov on nostanut ”Tykkimiehistä” satoja miljoonia», Conn muistuttaa.

Sol Campbell, 41, kuuntelee vieressä. Englannin maajoukkueen entinen toppari pyrki hiljattain Lontoon pormestariksi konservatiivipuolueen riveistä ja seuraa lajia yhä tarkasti. Campbellin kohusiirto muistetaan, kun hän vaihtoi Tottenhamin sen punaiseen paikallisvastustajaan vuonna 2001. Lokakuussa 1996 pestissään aloittanut Arsene Wenger uudisti tuolloin valmennuskulttuuria Islingtonissa.

 Saksassa pelätään toden teolla, että imuroimme heidät tyhjiin.

»Valioliiga on muuttunut täysin. Kun aloitin, niin kentällä saattoi tulla vastaan muutama norjalainen ja joku toinen pohjoismaalainen. Nyt ulkomaalaisia on 70 prosenttia.»

Conn tarttuu heti Campbellin puheenvuoroon.

»Suuntaus vain yltyy. Saksassa pelätään toden teolla, että imuroimme heidät tyhjiin. Juttelin Wolfsburgin seurapomon Klaus Allofsin kanssa juuri ennen kuin Manchester City tarjosi Kevin De Bruynelle huippusopimuksen. Hän uskoi vielä tuolloin, että Volkswagen pitää varoillaan tähden Saksassa, mutta miten kävikään!» Conn pamauttaa.

VALIOLIIGA KUITTAA hurjan potin, kun Sky Sports ja BT Group maksavat kausien 2016–19 televisio-oikeuksista noin viisi miljardia puntaa. Kansainväliset tulot tuovat vielä kolmisen miljardia lisää. Vain amerikkalaisen jalkapallon ammattilaissarja NFL yltää mehevämpään sopimukseen.

Lajin asema on niin vahva, että Sky ja BT näkevät hurjilta tuntuvat panostukset kannattavina. Kaksikko kauppaa samalla muun muassa laajakaistapaketteja – ja tekee voittoa. Englannissa odotellaan seuraavaksi, että Apple ja Amazon innostuvat mahdollisuuksista, joita Yhdysvalloissa suosiotaan kasvattava Valioliiga tarjoaa.

Mullistukset nähdään myös uhkana. Englannin maajoukkue juhli edellisen kerran maailmanmestaruutta vuonna 1966. Tilanne ei kehity parempaan suuntaan, jos englantilaisia pelaa maan omassa pääsarjassa vain kolmannes.

Arsenalin kannattajien podcastia pyörittävä koomikko Ian Stone näkee asian toisesta vinkkelistä.

»Jäimme 1970-luvulla kahdesti sivuun MM-turnauksesta, vaikka tuon ajan ensimmäinen divisioona koostui lähes pelkästään englantilaisista jalkapalloilijoista. Pääongelma on epätasainen tulonjako. Valioliiga on tässä aivan omassa kastissaan. Kun Manchester U ja Cambridge kohtasivat helmikuussa cupin neljännellä kierroksella, tienasi Wayne Rooney viikossa enemmän kuin vastustajat vuodessa!»

Stone saa koneensa käyntiin:

»Poikani käy potkimassa paikallisessa ruohonjuuritason porukassa. He pitävät talvella taukoa kymmenenkin viikkoa sen vuoksi, koska mutaisilla kentillä on mahdotonta harjoitella. Poika taitaa vaihtaa pian tennikseen lopullisesti.»

»Nyt pitää kehittää valmennuksen laatua,» sanoo entinen laitapuolustaja Graeme Le Saux.­

VIERELLÄ istuva Graeme Le Saux, 47, pudistelee päätään. Entinen laitapuolustaja tunnettiin pelivuosinaan peruskaavasta poikkeavana tapauksena, joka luki The Sunin tabloidijuttujen ohella myös laatulehtiä. Hän häärää nykyään jalkapalloliiton eri työryhmissä – ja puhuu kuin liiton mies.

»Rakensimme viime vuonna 544 uutta huippuluokan tekonurmikenttää ympäri Englantia. Nyt pitää kehittää valmennuksen laatua.»

Tempoilevaan, usein aiheesta luisuvaan sanailuun puuttuva Anna Kessel, 35, on samaa mieltä. Muun muassa The Observerin sivuilta tuttu toimittaja tapasi hiljattain Tottenhamin lupaavan Eric Dierin, joka syntyi Cheltenhamissa, mutta kasvoi Sportingin akatemiassa Lissabonissa.

»Eric kertoi, että Portugalissa valmennukseen suhtaudutaan huomattavasti moniulotteisemmalla tavalla. Nuoria kehitetään ajatteleviksi ihmisiksi. Henkinen vahvuus korostuu, sillä jalkapallon pelaaminen huipputasolla vaatii laaja-alaista otetta. Valioliiga on yhä jonkinlainen linnake, jossa työpaikat jaetaan suhteilla. Esimerkiksi mainostoimistoalalla paras saa todennäköisesti auki olevan pestin.»

TILAISUUS venyy lisäajalle. Conn katsoo kelloonsa useaan otteeseen, kun puhe kääntyy kansainvälisen jalkapalloliiton kiemuroihin. Juontaja Evan Davis viheltää lopulta pilliin.

»Tehdään pieni gallup vielä. Näettekö jalkapallon tulevaisuuden Englannissa positiivisena?» Davis kysyy yleisöltä.

Vain joka toinen nostaa kätensä ilmaan. Silti jos vanhat merkit pitävät paikkansa, suuntaavat myös vastarannan kiisket jälleen lauantaina lajin pariin.

Urheilusanomat 49/2015

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?