Kommentti: Tällainen pelaaja on Arsenalin avauskokoonpanoon päässyt Glen Kamara - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Tällainen pelaaja on Arsenalin avauskokoonpanoon päässyt suomalaislupaus

Glen Kamara on hyvä ja lupaava keskikenttäpelaaja, mutta Valioliigan taso on hänelle vielä liian korkea, kirjoittaa Ilta-Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja Eero Laurila.

28.10.2015 12:55

Glen Kamara pelasi tiistaina tunnin, kun suomalaisen edustama Arsenal hävisi Sheffield Wednesdayn vieraana Englannin liigacupissa luvuin 0–3. Kamara joutui pyöritykseen keskikentän keskustassa, sillä Tykkimiesten ryhmä kärsi lukuisista loukkaantumisista. Arsène Wenger nimesi pohjoislontoolaisten kokoonpanoon nuoria, vielä hyvin kokemattomia pelaajia.

– Heistä yksikään ei pärjännyt vielä tällä tasolla, Wenger sanoi Hillsborough’lla.

Kamara, 19, on päätynyt punapaitojen sopimuspelaajaksi kaavasta poikkeavan tarina päätteeksi. Hän syntyi Tampereella, muutti perheineen pääkaupunkiseudulle ja pelasi niin Olarin Tarmossa kuin Espoon Palloseurassa.

Glen Kamara (toinen vas.) on jo usein päässyt harjoittelemaan Arsenalin ykkösmiehistön kanssa.­

Kamara jatkoi matkaansa Lontooseen 12-vuotiaana. Hän asui sierraleonelaisen äitinsä kanssa Notting Hillin alueella ja harrasti jalkapalloa kaupunginosan harrasteporukassa, jonka valmentajat yrittivät tyrkyttää kykyä ammattilaisseuroihin. Muun muassa Brentford kieltäytyi kohteliaasti.

Kolmanneksi korkeimman sarjatason Southend United FC otti suomalaisen akatemiaansa vuonna 2011. Arsenal värväsi keskikenttäpelaajan pian ja antoi hänelle ammattilaissopimuksen heinäkuussa 2014.

Kamara on esiintynyt luotettavasti seuran alle 21-vuotiaiden ryhmässä ja Suomen nuorten maajoukkueissa. Huuhkajissa hän ei ole vielä pelannut.

Tykkimiesten numero 47 pelasi eilen keskikentän keskustassa, hyökkääjä Olivier Giroudin takana. 181-senttinen Kamara on kasvanut vuodessa paljon. Hän hallitsee silti kehonsa taitavasti ja pystyy muuttamaan suuntaansa sulavasti. Kamara liikuttaa palloa rennolla otteella ja pärjää yhden ja kahden kosketuksen syöttöyhdistelmissä, mutta on vielä pulassa keskustan voimaa vaativissa väännöissä.

Glen Kamara (vas.) pelasi tiistaina ensimmäiset minuuttinsa Arsenalin ykkösjoukkueessa.­

Wednesday pelaa Championshipissa, Englannin toiseksi korkeimmalla tasolla. Tykkimiesten edustusjoukkueessa keskikentän pohjalla vakuuttava Francis Coquelin, 24, kävi vuosi sitten lainalla Charltonissa ja nousi joulukuussa Emiratesille. Ranskalainen on niin ikään seuran akatemian kasvatti. Kamara saattaa päästä lainalle tammikuussa, jos Wenger löytää suojatilleen sopivan, kehitystä tukevan ympäristön.

Valioliigan peleihin on sen sijaan vielä pitkä matka, vaikka Arsenal kärsii loukkaantumiskierteestä. Kamara on hyvä ja lupaava pelaaja, mutta sarjan taso on myös erittäin korkea. Kuvaavaa on, että Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen toppari Daniel O’Shaughnessy pelasi syyskuun lainalla maan viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla.

Glen Kamara on pelannut Suomen paidassa nuorten ja poikien maajoukkueessa.­

Suomalaisten kannalta hyvä uutinen on se, että Wenger, 66, on hyvin jääräpäinen. Kamara sai ranskalaiselta jo ammattilaissopimuksen ja voi näyttää osaamistaan joka viikko edustusjoukkueen harjoituksissa. Jos Kamara nousee seuran lippulaivan kokoonpanoon, saa seuran pitkäjänteistä toimintatapaa korostava Wenger taas yhden sulan hattuunsa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?