Valioliigan sarjaraportti: Kello tikittää jo, Wenger - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Kello tikittää jo, Wenger

Arsenal on voimavarojensa puolesta eurooppalainen huippuseura, mutta alisuorittaa vihreällä veralla pahasti.

Arsene Wenger on luotsaamassa Arsenalia karille.­

26.2.2015 13:18

Pateettista. Kaoottista. Naiivia. The Telegraphin jalkapallotoimittaja Henry Winter ei säästellyt Arsenalia, joka hävisi Mestarien liigan ensimmäisen jatkokierroksen avausosassa Monacolle luvuin 1–3.

– Kello tikittää jo Wengerin aikakaudelle, sanomalehti kertoi otsikossaan.

Winter ei ollut näkemyksensä kanssa yksin: muun muassa Jamie Carragher, Jamie Redknapp, Gary Neville, Graeme Souness, Martin Keown ja Thierry Henry antoivat Tykkimiehille täyslaidallisen.

Wenger on nyt kovan paineen alla. Myös moni muu englantilainen seura on kompastellut tällä kaudella, mutta ranskalainen on saanut ajaa ajatusmalliaan läpi reilun 18 vuoden ajan. Pohjoislontoolaisten taloudellinen tilanne on hyvä. Seuralla on loistava stadion ja edustusjoukkueellinen kyvykkäitä pelaajia.

Yhtälön ongelman on se, että kehitystä on vaikea havaita vihreällä veralla. Arsenal on pudonnut jo neljä kertaa peräkkäin Mestarien liigan ensimmäisellä jatkokierroksella. Jos joukkue ei yllä vajaan kolmen viikon päästä pienimuotoiseen ihmeeseen (yksikään joukkue ei ole koskaan noussut Mestarien liigassa vastaavasta tilanteesta jatkoon), ynnätään saldoon jälleen uusi takaisku.

Monaco ansaitsee joka tapauksessa kehut esityksestään. Vieraat puolustivat Emiratesilla tiiviillä 4–4–2-muodolla ja kohdistivat vastustajan pallolliseen pelaajaan painetta puolen kentän tuntumassa. Leonardo Jardimin ryhmä ei sortunut silti samaan passiivisuuteen, johon moni muu joukkue on kaatunut tällä kaudella Islingtonissa. Monaco luki täsmällisesti, koska joukkueen on liikuttava yhtenäisesti joko kohti palloa tai vetäydyttävä kuoreensa.

Monacon Geoffrey Kondogbia (vas.) piti Arsenalin tähdet kurissa.­

Puolustuspelin hahmo oli keskikentän pohjapelaaja Geoffrey Kondogbia, joka riisti pallon kerta toisensa jälkeen Tykkimiehiltä esimerkillisen puhtaalla tavalla. Vastaavaa hahmoa sai etsiä isäntien joukkueesta.

Monaco piti ottelussa palloa vain 43-prosenttisesti, mutta teki sen laadukkaasti. Vieraat käyttivät palloa keskustassa tai palauttivat pelivälineen tarpeen tullen maalivahti Danijel Subasicille. Joukkueen syöttörytmiä leimasi kurinalaisuus: Monaco ei sortunut esimerkiksi johtoasemassa väkinäiseen puskemiseen, vaan saattoi rauhoittaa jopa lupaavilta näyttäneiden vastaiskujen aikana pelin virtausta.

Nämä ovat piirteitä, joita Tykkimiesten otteista puuttuu. Arsenal on jo muuttanut vieraspelaamistaan suoraviivaisemmaksi ja tuntuu nyt tasapainoilevan kahden erilaisen pelitavan kanssa. Kehityssuunta on seuran kannattajien kannalta huolestuttava, sillä viime keväänä kolmen vuoden jatkosopimuksen tehneellä Wengerillä on ollut jo lähes kaksi vuosikymmentä aikaa hioa pallonhallintaan perustuva ajatusmallinsa komeaan päätepisteeseen saakka.

Pohjoislontoolaisten johto tuntuu luottavan ranskalaiseen hamaan tulevaisuuteen saakka. Seuran kannattajien mitta on sen sijaan jo nyt kireällä. Arsenal buuattiin pukukoppiin keskiviikkona sekä puoliajalla että ottelun jälkeen. Kohtelu oli harvinaista, sillä Emirates tuntuu ymmärtävän suosikkejaan paremmin kuin seuran uskolliset vieraskannattajat.

Wenger valmentaa tulevaisuudestaan 9. maaliskuuta, jolloin hänen ryhmänsä matkaa Manchester Unitedin vieraaksi Englannin cupin puolivälierissä. Jos pohjoislontoolaiset häviävät tuon ottelun, saadaan Islingtonin kupeessa tyytyä jälleen siihen, että Arsenal juhlii toukokuussa korkeintaan kolmatta sijaa ja paikkaa Mestarien liigaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?