Mitä poikkeuksellista Gareth Balen löytäjä näki 9-vuotiaassa pikkupojassa? - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Mitä Gareth Balen löytäjä näki 9-vuotiaassa?

Urheilusanomien kirjeenvaihtaja Eero Laurila tapasi Southamptonissa kykyjenetsijä Rod Ruddickin, joka löysi Gareth Balen.

Garet Bale edusti Southamptonia vuosina 2005-2007.­

30.1.2015 12:00

Rod Ruddick istuu keskittyneenä St Mary’s -stadionin katsomossa, kun Southamptonin alle 21-vuotiaiden joukkue kohtaa Norwichin. »Pyhimysten» kykyjenetsijänä 30 vuotta sitten aloittanut englantilainen kertoo silmät loistaen, että seuran vanhimmat juniorit johtavat ikäluokkansa Valioliigaa yhdessä Chelsean kanssa.

  Gareth on hyvin nöyrä – aivan samalla tavalla kuin Alan Shearer.

- Kyse on yksinkertaisesta asiasta. Seuran pitää vain löytää oikeat henkilöt oikeille paikoille.

Ruddick tietää, mistä puhuu. Hän vieraili Etelä-Walesin Newportissa syyskuussa 1998 ja löysi nappulaturnauksesta pelaajan, josta Real Madrid maksoi toissa kesänä sata miljoonaa euroa.

- Gareth Bale on hyvä esimerkki luonteen tärkeydestä. Kun kiinnittää seuraan pelaajan, kiinnittää samalla ihmisen.

Ruddick ihmetteli, miten yhdeksänvuotias walesilainen juoksi ikätovereiltaan kerta toisensa jälkeen karkuun. Hän löysi pelaajan vanhemmat katsomosta ja lähetti pikaisesti faksin Southamptonin toimistolle.

BALE SIIRTYI pian Southamptonin Bathissa sijaitsevaan satelliittiakatemiaan, jota Ruddick valmensi. Tuleva tähti pelasi ensimmäisen kerran Pyhimysten edustusjoukkueessa jo 16 vuoden ja 275 päivän ikäisenä.

- Gareth on hyvin nöyrä – aivan samalla tavalla kuin Alan Shearer, jonka kehittymistä seurasin myös läheltä Southamptonissa.

Shearer on edelleen 260 osumallaan Valioliigan kaikkien aikojen maalitykki, mutta pelaajana hän oli erilainen kuin räjähtävä Bale.

- Katson aina ensin sitä, onko pelaaja sinut pallon kanssa kun hän pelaa muita vastaan. Kaikki lähtee teknisestä osaamisesta.

Ikinuori Rod Ruddick haluaa löytää nyt uuden Gareth Balen.­

Ruddick, 71, korostaa pelaajakasvatuksessa pitkäjänteisyyttä. Southampton oli tiputtaa hurjasti kasvaneen, mutta selkävaivoista ja koordinaatio-ongelmista kärsineen Balen 15-vuotiaana akatemiastaan. Ruddick sai puhuttua löydölleen lisäaikaa.

- Gareth oli tuolloin suorastaan hidas. Hänen urheilullisuutensa oli tipotiessään. Voitko uskoa sitä nyt?

Ruddick tietää myös, miten paljon edustusjoukkueen manageri vaikuttaa pelaajien kehitykseen. Hän on hyvin tyytyväinen siihen, että Southampton-johto löysi Ronald Koemanin Tottenhamiin matkanneen Mauricio Pochettinon tilalle.

- Oikea manageri on kaiken a ja o. Juniorityöltä katoaa merkitys, jos nuoret eivät saa mahdollisuuksia.

Southampton on tässä suhteessa malliesimerkki koko Englannissa – tunnetaanhan muun maussa Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain, Calum Chambers ja Adam Lallana Pyhimysten viime vuosina pinnalle ponnahtaneina kasvatteina.

Seura on jopa rakennuttanut uuteen, entisen omistajan mukaan nimettyyn Markus Liebherr -harjoituskeskukseen pukukopit niin, että U18-, U21- ja edustusjoukkue pitävät majaa samalla käytävällä. Kun pelaaja kehittyy, ottaa hän vain muutaman askeleen eteenpäin, mutta tietää silti olevansa matkalla kohti jotain suurempaa.

YHTENÄISYYS näkyy myös U21-joukkueen pelaamisessa. Southampton yrittää edetä edustusjoukkueensa tavoin lyhyin syötöin, mutta osaa myös lukea koska on aika purkaa paine omalta alueelta tai voittaa tilaa määrätietoisemmin. Puolustuslinja nousee rohkeasti omalta alueeltaan, jotta pelaajat voivat antaa vastustajalle painetta jo rangaistusalueen tuntumassa. Koska pelitapa on linjassa Koemanin ajatusten kanssa, on pelaajien helpompaa toteuttaa itseään myös edustustasolla.

  Juniorityöltä katoaa merkitys, jos nuoret eivät saa mahdollisuuksia.

Ruddick seuraa avausjakson aivan sen päätössekunneille saakka, vaikka osa paikalla olevista kykyjenetsijöistä poistuu viimasta jo muutama minuuttia ennen puoliaikaa.

- Haluan löytää uuden Gareth Balen. Se motivoi minua, hän kertoo.

Southamptonin U21-joukkue on yksi sarjan nuorimmista. Pelaajat ovat myös kooltaan St Mary’s -stadionille saapunutta Norwichin joukkuetta pienempiä. Kyse ei ole sattumasta: seura korostaa pelaajavalinnoissaan jo Ruddickin peräänkuuluttamaan taitoa – ja luonteen lujuutta.

Nuoret pyhimykset ovat myös pääosin hyvin nopeita ja urheilullisia. Esimerkiksi vuonna 1997 syntynyt Josh Sims pitää pitkien kuljetustensa aikana tasapainonsa mallikkaasti, vaikka voimakkaammat keltapaidat horjuttavat häntä. Pelaajia yhdistää myös rohkeus pysyä kiinni pallossa ahdistettunakin.

Ominaisuudet ovat järjestelmällisen toiminnan tulosta, kertoo Ruddick.

- Nuoriin on uskottava. Se palkitsee sitten myöhemmin. Olin todella otettu, kun Gareth soitti ja kutsui minut viime keväänä Mestarien liigan loppuotteluun perheensä seuraan. Tällaiset asiat osoittavat, että olemme kasvattaneet myös hyviä ihmisiä.

Urheilusanomat 5/2015

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?