Sarjaraportti: Nouseeko pahasti kontannut Everton vielä jaloilleen? - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Nouseeko Everton jaloilleen?

Everton sai lisäaikaa Englannin cupissa, kun Romelu Lukaku osui West Ham -verkkoon ottelun loppuhetkillä. Tärkeä maali saattaa muuttaa sinipaitojen kurssin.

7.1.2015 14:33

Roberto Martinez oli tiistai-iltana helpottunut mies. Everton-manageri tuuletti sivurajan tuntumassa vapautuneesti, kun hyökkääjä Romelu Lukaku tasoitti West Ham -taiston lisäajalla lukemiin 1–1. Tulos vie liverpoolilaiset uusintaotteluun.

– Olisi ollut hirveää hävitä tämä peli, Martinez kertoi.

Everton on voittanut kymmenestä viime ottelustaan vain yhden (QPR), jos kaikki kilpailut lasketaan mukaan. Valioliigan kolmannellatoista sijalla majailevat liverpoolilaiset ovat myös romahtaneen pahiten, kun vertailuun otetaan joukkueiden keräämät pisteet vuosi sitten.

Tulevaisuuden huippuluotsina pidetty Martinez, 41, on saanut niskaansa kovat paineet konttaamisen myötä, mutta ei ole luopunut lyhytsyöttöpeliin perustuvasta ajatusmallistaan. Everton luottaa edelleen 4–2–3–1-ryhmitykseen, jossa laitapuolustajat Leighton Baines ja Seamus Coleman nousevat jopa samaan aikaan vastustajan puolustuskolmannekselle.

Everton on kärsinyt (Tottenhamin tavoin) siitä, että joukkue pelaa rankkaa Euroopan liigaa torstaisin. Martinez ei ole pannut heikkoja suorituksia kansainvälisten pelien piikkiin, vaan korostanut, kuinka hänen ryhmänsä saa euroseikkailun myötä arvokasta lisäkokemusta.

Sinipaidat ovat joka tapauksessa kärsineet pahasta loukkaantumiskierteestä, joka voi johtua osin myös siitä, että aikoinaan Manchesterin yliopistossa fysioterapeutiksi opiskellut Martinez menetti kesällä taustatiimistään juuri fyysisen puolen osaajia.

Onni on jalkapallossa aina suhteellinen tekijä, mutta Everton ei ole päässyt nauttimaan ainakaan kovin ruhtinaallisesta tuurista alkukauden aikana. Sinipaitojen vaikea jakso alkoi marraskuun lopun White Hart Lane -vierailun jälkeen, kun Tottenham voitti vieraansa luvuin 2–1, vaikka oli pitkiä jaksoja täysin alakynnessä.

Everton kärsi joulukuun Manchester City-, Stoke- ja Newcastle-taistoissa useista erikoisista erotuomariratkaisuista, joista Jose Mourinho olisi keksinyt yhden jos toisenkin salaliittoteorian. Martinez pysyi sen sijaan rauhallisena.

Negatiivinen kierre on johtanut siihen, että sinipaitojen itseluottamus on kokenut pahan kolauksen. Everton tapaa pitää palloa kentän toisella sivustalla, houkutella vastustajaansa puoleensa ja murtautua laitapuolustajien nousujen myötä vastakkaiselta puolelta. Pelitapa vaatii sitä, että pelaajat uskaltavat pysyä kiinni pallossa myös paineen alla. Jos joukkue ei ota näitä harkittuja riskejä, tippuu pelaamisesta pohja pois.

Sinipaitojen tilanne ei helpotu seuraavan kolmen kuukauden aikana, sillä joukkue saattaa pelata pahimmillaan peräti 19 ottelua maaliskuun loppuun mennessä. Martinez voi tukeutua vaikeassa tilanteessa siihen, että vain ja ainoastaan hyvät tulokset nostavat hänen ryhmänsä itseluottamuksen ja peliesitykset tutulle tasolle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?