Brittifutiksen aakkoset: Kun kaikki on suorastaan massiivista - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Suorastaan massiivista

Urheilusanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja Eero Laurila listasi uuden vuoden kunniaksi saarivaltakunnan jalkapalloaakkoset.

3.1.2015 11:00

Anfield

Liverpool laajentaa vuonna 1884 avattua kotiaan. Näin legendaariselle stadionille mahtuu jatkossa 53500 kannattajaa. Päätös lämmitti monen mieltä. Muun muassa kapteeni Steven Gerrard oli helpottunut siitä, että seura päätti pysyä muuton sijaan tutussa ympäristössään, joka huokuu punaisia muistoja ja historiaa.

Brighton & Hove Albion

Eteläenglantilaiset ovat raivanneet tiensä Englannin toiseksi korkeimmalle sarjatasolla kannattajien sitkeän uurastuksen ansiosta. Albion pelasi vielä ennen vuosituhannen vaihdetta evakossa Gillinghamissa, mutta palasi ankaran vastarinnan myötä lopulta kotikaupunkiinsa. »Lokkien» nykyinen Amex-stadion on yksi koko saarivaltakunnan komeimmista.

Christmas

Seurojen valmennusjohdot kiroavat joulun otteluruuhkaa, mutta kannattajat saavat nauttia pyhinä täysin rinnoin. Tapaninpäivän pelien tunnelma on edelleen ainutlaatuinen, kun joulua yhdessä viettäneet perheet saapuvat seuraamaan suosikkiseuransa otteita sarjatasosta riippumatta.

David Beckham

Keväällä 2013 uransa lopettanut Beckham kuljettaa nykyisin kolmea poikaansa Arsenalin harjoituskeskukseen ja takaisin, vaikka voisi palkata miljoonillaan aivan hyvin autokuskin jälkikasvulleen. »Becks», 39, haluaa elää eläkepäivillään tavallista elämää ja kävelee muina miehinä Notting Hillin kaduilla. Paikalliset bussikuskit tapaavatkin töötätä heitä iloisesti tervehtivälle legendalle.

Evening Standard

Lontoossa iltapäivisin ilmestyvä ilmaisjakelulehti tarjoaa sivuillaan myös aimo annoksen jalkapalloa. Pääkaupungin maanalaisissa tavataankin lukea ottelupäivinä innolla sanomalehden otteluennakoita. Viikon kruunaa perjantai, jolloin Evening Standard julkaisee West Hamin managerin Sam Allardycen viikoittaisen, usein rapsakkaa erotuomaripalautetta sisältävän kolumnin.

 Fanzinet

Kannattajien omat lehdet pysyvät edelleen sitkeästi osana brittiläistä jalkapallokulttuuria, vaikka viestintä on siirtynyt osittain sosiaaliseen mediaan ja internetin maailmaan. Fanzinet ovat pitäneet myös seuroja pystyssä: esimerkiksi nousukiidossa oleva Brentford hankki taannoin pelaajia kannattajien julkaisun tuotoilla.

Gary Neville

Manchester United -ikoni hämmentää usealla alalla. Neville antaa vanhan seuransa nykypelaajien kuulla kunniansa suorissa televisiolähetyksessä, mutta valmentaa heitä viikkoa myöhemmin Englannin maajoukkueessa. Entinen puolustaja ei ole ristiriitaisesta asemastaan moksiskaan, vaan korostaa sananvapauden merkitystä.

Harry Redknapp

Vanhan koulukunnan managerit ovat nostaneet päätään syksyn aikana. Allardyce pärjää Boleyn Goundilla mainiosti. Redknapp on vastaavasti hionut ennen hajanaisen QPR-ryhmän yhtenäiseksi nipuksi, joka on hullaannuttanut seuran kotiyleisön.

Insinöörit

Sumujen saarilla tavataan kutsua insinööriksi jokaista, joka on joskus saanut laajakaistaliittymän tai television toimimaan. Tältä mystiseltä ammattikunnalta saa huomattavasti parempaa palvelua, jos puhe kääntyy jalkapalloon.

Jalkapallokielen massiivisuus

Skyn ja muiden televisiokanavien käyttämä jalkapallokieli tarttuu jo varhain. Jo juniorit saattavat muistuttaa, kuinka tuleva peli on heille panokseltaan massiivinen. Pienikin vamma voi olla vastaavasti myös alemmilla sarjatasoilla suorastaan massiivinen isku joukkueen menestysmahdollisuuksille.

Kulttuuri

Jalkapallokulttuurin vahvuus näkyy pienissä asioissa. Yhtenä merkittävänä tekijänä voidaan pitää pallopoikia, jotka osaavat kuluttaa saarivaltakunnan kentillä aikaa niin taitavasti, että Chelsea-manageri Jose Mourinho hermostuu asiasta vähintään muutaman kerran kauden aikana.

Legendojen arvostus

Entiset pelaajat ovat brittikentillä edelleen kovassa arvossa. Myös useat ulkomaalaismanagerit kunnioittavat perinteitä, joten legendat ovat saaneet pieniä, mutta erittäin tärkeitä tehtäviä valmennustiimeissä. Yksi hyvä esimerkki on Everton-ikoni Duncan Ferguson, joka valvoo 193-senttisellä olemuksellaan Roberto Martinezin vierellä vaihtopenkillä, että jokainen sinipaita laittaa taatusti kaiken peliin.

Match of the Day

Valioliigakierrosten maalit näyttävä ohjelma täytti hiljattain 50 vuotta. Ohjelman juontaja Gary Lineker, 54, jaksaa innostua tapahtumista vielä nuoruuden innolla ja sytyttää Alan Shearerin johtaman asiantuntijaosaston liekkeihin viikko toisensa jälkeen. Ohjelman näyttää BBC, joten briteillä on, kotitalouden televisiopaketista riippumatta, mahdollista nauttia osumista.

Noel Gallagher

Oasis-yhtyeen luoja tunnetaan uskollisena Manchester Cityn kannattajana. Gallagher tunnusti väriä, kun Gary Neville pyysi kitaraansa hänen nimikirjoitustaan. Tähti tuunasi entisen »Punaisen paholaisen» soittopeliä oman makunsa mukaan ja töhri sen MCFC-kirjoituksilla ja paljon puhuvalla viestillä.- Hyvä, Gary. Kuinka monta ottelua pelasit Englannin maajoukkueessa! Kuinka monta ansaitsit? Minä kerron: et yhtään. Rakkaudella, Noel.

Otteluohjelmat

Jopa Englannin seitsemännellä sarjatasolla voi ostaa parilla punnalla yli 20-sivuisia otteluohjelmia, joissa on heti alkuun managerin viesti kannattajille. Valioliigaseurojen ohjelmat saattavat olla melkein satasivuisia. Vaikka seurojen viestintäosastoiden tuottama sisältö ohjelmiin on usein hyvin markkinointipainotteista, on mukana ajoittain myös todellisia paljastuksia. Esimerkiksi Arsene Wenger kirjoitti hiljattain kolumnissaan, kuinka hän metsästää menestystä kuin aasi porkkanaa.

Puistot

Lontoo tunnetaan lukuisista puistoistaan, joissa koululaiset pelaavat päivisin jalkapalloa herrasmiesmäisesti kravatit kaulassa ja värikkäät nappulakengät jalassa. Dortmundin valmentaja Jürgen Klopp huomasi hänkin viheralueiden voiman ja vei saksalaiset ennen Arsenal-vierailua harjoittelemaan Regent’s Parkiin, aivan Lontoon eläintarhan viereen. Temppu ei auttanut: Dortmund hävisi ottelun ja rämpii edelleen myös kotimaassaan.

QPR

Loftus Road tarjoaa tunnelmaa ja tuo eri kulttuurit yhteen. Stadionin vieressä oleva White City on yksi Lontoon köyhimmistä alueista. Otteluun saapuvat turistit saattavat joutua todistamaan, kuinka poliisien erikoisjoukot käyvät nappaamassa lähiöstä huumejengin keskellä kirkasta päivää. QPR viihtyy kotiseuduillaan ja pitää koko stadionin tuen voimalla huolen siitä, ettei Länsi-Lontoosta haeta pisteitä ilmaiseksi.

Rodgersin vaikutus

Liverpoolin manageri Brendan Rodgers tuskailee Anfieldilla tulosten kanssa, mutta on vaikuttanut monen brittiläisen luotsin ajattelutapaan. Bournemouthin vasta 37-vuotias luotsi Eddie Howe on yksi esimerkki uudesta nousevasta valmentajasukupolvesta, joka uskoo rodgersmaisesti taidon voimaan. Rodgers on jo kertonut, kuinka saarivaltakunnan jalkapallo on hyvissä käsissä, jos seuroissa on jatkossa yhä enemmän Howen kaltaisia luotseja.

Supporters’ trust

Lähes jokaisen seuran taustalla vaikuttaa nykyään kannattajien oma järjestö. Osa trusteista on ottanut jo vallan ja näyttänyt, että näkemystä ja osaamista löytyy myös katsomon puolelta. Swansean nousu neljänneltä sarjatasolta Valioliigaan on tähän mennessä suurin kannattajien käyntiin polkaisema menestystarina, mutta lisää on luvassa, jos kehitys jatkuu samaan malliin.

The Holmesdale Fanatics

Crystal Palacen intohimoinen kannattajaryhmä tuo italialaisista katsomoista tuttua ultrakulttuuria myös Valioliigaan. Toiminta on kaiken lisäksi onnistunutta, sillä Selhurst Parkilla on sarjan paras tunnelma. The Holmesdale Fanatics tapaa ottaa peleihin vauhtia The Cherry Trees -pubista, jossa saattaa nähdä nuoria miehiä silmät mustina.

Underground

Miten Lontoossa pääsisi peleihin ilman tubea? Maanalaisessa saattaa törmätä vaikka Valioliigan managereihin. Esimerkiksi Hull-luotsi Steve Bruce hyppäsi Arsenalin asemalla metron kyytiin, kun hänellä oli kiire Sam Allardycen 60-vuotispäiville.

Veteraanitoimittajat

Jo eläkeiässä olevat brittitoimittajat tapaavat viihtyä erityisesti Emirates-stadionilla, jossa medialle tarjotaan jo ennen ottelua ilmaista alkoholia punaviinistä eri olutlaatuihin. Pieni maistelu saattaa johtaa huvittaviin tilanteisiin. Kerran erään veteraanitoimittajan puhelin soi lehdistötilaisuudessa.- Kulta, olen pelissä. Ihan varmasti olen, hän yritti vakuutella soperrellen.Sanoma ei mennyt selvästikään läpi, mutta ainakin nuoremman polven toimittajilla oli hauskaa!

Wengerin luoma kulttuuri

Arsene Wenger saapui Arsenaliin vuonna 1996 ja on ollut kehittämässä täysin uutta ja kokonaisvaltaista valmennuskulttuuria Valioliigaan. Tykkimieskannattajien epäonneksi ranskalainen on päässyt kasvamaan seuraa suuremmaksi ja joutunut samalla seuraamaan vierestä, kuinka nuoremman polvet luotsit nappaavat pystejä.

X Factor

Valioliigan tähdet pitävät huolen siitä, että kentillä nähdään taidonnäytteitä viikko toisensa jälkeen. Yksilökulttuurissa on oma varjopuolensa, sillä jalkapallo on pohjimmiltaan joukkuepeli. Ulkomaalaisten tähtien virta on joka tapauksessa muuttanut myös brittiläisten pelaajaihannetta. Kuka olisi uskonut, että Bojan Krkic lyö itsensä joku päivä läpi Stokessa?

You’ll Never Walk Alone

Liverpool ei ole unohtanut sitä, että 96 seuran kannattajaa menetti henkensä 25 vuotta sitten Hillsborough’n katsomoturmassa. Seura järjesti keväällä Pool-legendojen ystävyysottelun, joka myi Anfieldin hetkessä loppuun.

Zonal marking

Englannin pääsarjassa on uskottu erityisesti erikoistilanteissa aina miesvartioinnin voimaan. Hämmästys onkin suuri, mikäli joukkue vartioi vain aluetta esimerkiksi kulmapotkussa. Jos vastustaja onnistuu kaiken lisäksi murtamaan vartioinnin ja tekee maalin, pääsee laaja asiantuntijaryhmä jälleen miettimään, miksei pelaajia vartioida lähempää.

Åjdo

Ruotsin kieltä kuulee Valioliigan stadioneilla joka viikonloppu – niin suosittua brittifutis tuntuu olevan rakkaassa länsinaapurissamme. Yksi asia jäänee kuitenkin ruotsalaisvierailta vain unelmaksi, sillä maan jalkapallon ykköstähti Zlatan Ibrahimovic on ilmoittanut, ettei hän siirry koskaan urallaan sumujen saarten sateeseen.

Älypuhelimet

Uusi teknologia ja sosiaalinen media mahdollistavat sen, että mediapersoona Piers Morganin kaltaiset julkkiskannattajat pääsevät ääneen. Puheet ja teot ovat kuitenkin eri asia. Morgan on yrittänyt savustaa Wengeriä ulos Arsenalista jo vuosikausien ajan, mutta saa tyytyä edelleen epätoivoiseen twiittaamiseen neljälle miljoonalle seuraajalleen.

Ö-mappi

Jopa kattavimpaan aapiseen on vaikea saada mahtumaan koko brittiläistä jalkapallokulttuuria. Kannattaa siis lähteä paikan päälle!

Urheilusanomat 1/2015

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?