Everton vedenjakajalla – ”Vaikeaa parantaa enää” - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Everton vedenjakajalla – ”Vaikeaa parantaa enää”

Manageri Roberto Martinezin viiden vuoden jatkosopimus tuo valoa liverpoolilaisseuran tulevaisuuteen.

Tilaajille

Roberto Martinez, 41, tunnetaan managerina, joka viihtyy vihreällä veralla siirtomarkkinoita paremmin.­

28.7.2014 16:00

Viime kesänä Evertoniin saapunut Roberto Martinez lupasi viedä seuran tulevaisuudessa Mestarien liigaan. Kunnianhimoinen tavoite oli lähellä täyttyä jo espanjalaisen ensimmäisen kauden aikana, mutta neljäs sija ja Arsenal jäivät lopulta seitsemän pisteen päähän.

Viiden vuoden jatkosopimuksen allekirjoittanut Martinez, 41, tunnetaan managerina, joka viihtyy vihreällä veralla siirtomarkkinoita paremmin. Espanjalainen on jopa nipistänyt pelaajakustannuksia, jotta seura voi kehittää Finch Farm -harjoituskeskustaan entistä monipuolisemmaksi. Martinez on vaatinut seurajohdolta muun muassa panostuksia alueen yöpymismahdollisuuksiin, jotta pelaajat aina pienimmistä junioreista edustusjoukkueeseen asti voivat viettää enemmän aikaa harjoituskentällä.

Rauhallisesti siirtomarkkinoilla liikkunut Everton on kiinnittänyt kesän aikana vain viime kauden lainapelaajansa Gareth Barryn, 33, riveihinsä vakituisella sopimuksella. Espanjalainen on ollut kaikesta huolimatta hyvin luottavainen sen suhteen, että sinipaitojen otteet kehittyvät tulevalla kaudella entisestään.

Seuraavat kysymykset näyttävät suuntaa liverpoolilaisten kaudelle:

Jääkö Romelu Lukaku Goodisonille?

Vasta 21-vuotias Romelu Lukaku on tehnyt kahden valioliigakautensa (WBA ja Everton) aikana jo yhteensä 32 maalia. Vaikka saldo on verrattain kova, ei belgialaisen pelaajaoikeudet omistava Chelsea ole antanut hyökkääjälle kunnollista mahdollisuutta Stamford Bridgellä. Lukaku on tehnyt kesän aikana selväksi, ettei hän suostu enää uuteen lainapestiin.

Everton on valmis maksamaan viime kaudella 16 kertaa osuneesta Lukakusta seuran ennätyssumman (20 miljoonaa puntaa), mutta myös Juventuksen kaltaiset suurseurat ovat hyökkääjän kintereillä.

Martinez peluutti sinipaitoja varsin onnistuneesti viime kaudella ryhmityksellä 4–6–0, jos Lukaku oli loukkaantunut. Belgialaista on joka tapauksessa vaikea korvata, sillä hän soveltuu pitkänä (190 senttiä) pelaajana poikkeuksellisen hyvin Martinezin lyhytsyöttöpeliin, mutta viimeistelee samalla monipuolisesti sekä rangaistusalueen sisältä että sen ulkopuolelta.

Romelu Lukaku on tehnyt kahden valioliigakautensa aikana jo yhteensä 32 maalia.­

Vaihtaako Martinez kolmen puolustajan linjaan?

Martinez tunnetaan jalkapallomaailmassa jälleen yleistyvän 3–4–3-ryhmityksen ystävänä. Espanjalainen on jopa väläyttänyt mahdollisuutta siirtää Englannin maajoukkuepuolustaja, vauhdikkaista laitanousuistaan tunnettu Leighton Baines, 29, vasemmalta sivustalta keskikentän pohjalle. Martinez uskoo pelaajan soveltuvan rooliin samalla tavoin kuin saksalainen Philipp Lahm Bayern Münchenissä.

Everton luotti vielä viime kaudella perinteiseen 4–2–3–1-ryhmitykseen, mutta uusia ajatuksia tulviva Martinez yrittänee repiä kapeahkosta pelaajamateriaalistaan lisätehoja irti kaikin mahdollisin keinoin. Jos Everton vaihtaa kolmen puolustajan linjaan, on joukkueen pallollisen pelaamisen kehityttävä entisestään. Vain tätä kautta espanjalainen saa vaativasta, erityisesti laitapelaajia kuluttavasta ryhmityksestä täyden hyödyn irti.

Joka tapauksessa Martinezin on jatkettava ennakkoluulottomalla linjallaan – niin vaikea Evertonin on enää viime kaudesta parantaa.

Harjoituskauden ottelut

22.7. Tranmere Rovers-Everton, 2–227.7. Leicester City-Everton, 1–03.8. Everton-Porto

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?