Sarjaraportti: Mourinhon höpinät höpisty – ”Tulos tai ulos” - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Mourinhon höpinät höpisty – ”Tulos tai ulos”

Chelsean portugalilaisluotsilla ei ole enää varaa hataraan mediapeliin - länsilontoolaisten muokattu ryhmä taistelee vain ja ainoastaan Valioliigan mestaruudesta.

Tilaajille

Yksi Espanjan maajoukkuemies (Juan Mata, vas.) ulos, toinen (Cesc Fabregas) sisään.­

23.7.2014 16:30

Jose Mourinho vakuutti koko viime kauden ajan, että Chelsean nuori joukkue valmistautuu vasta voittamaan. Portugalilainen myös muokkasi länsilontoolaisten ryhmää varsin merkittävästi, vaikka pelaajamateriaalin piti olla jo ennestään laadukas. Vaihtelevasti sujunut kausi päättyi kolmanteen sijaan Valioliigassa. Mestarien liigassa joukkue eteni välieriin.

Chelsea valmistautuu kauteen Itävallassa, sillä Mourinho ei halua rankkojen, lähinnä markkinointia edistävän matkustamisen vaikuttavan sinipaitojen iskukykyyn. Rennosti esiintynyt luotsi on ylistänyt ratkaisua ja vakuuttanut joukkueen olevan valmis kamppailemaan Valioliigan ykköstilasta. Seuraavat tekijät määrittävät Mourinhon miehistön suunnan.

Chelsean eniten vastuusta saaneet hyökkääjät (Samuel Eto’o, Demba Ba ja Fernando Torres) osuivat koko valioliigakauden aikana yhteensä 19 kertaa. Mourinho hermostui kärkien vaisuuteen ja antoi pelaajilleen vastoin tapojaan julkista kritiikkiä.

Chelsea oli pitkään Diego Costan perässä ja sai lopulta 27 kertaa La Ligassa verkkoa heiluttaneen espanjalaisen riveihinsä. Entinen Atletico Madrid -kärki sopii 4–2–3–1-muotoa suosivan Mourinhon ajatusmalliin, jossa korostuvat vastahyökkäykset, erikoistilanteet ja nopean rytmin pallollinen pelaaminen.

Jose Mourinhon ja Chelsean on onnistuttava tällä kaudella.­

Costan, 25, sopeutumista edellyttää myös se, että Atletico Madrid pelasi viime kauden ajan hyvin samantyyppistä jalkapalloa kuin Chelsea.

MOURINHO KOHAUTTI tammikuussa myymällä kannattajien suursuosikin, kymppipaikalla hurmanneen Juan Matan Manchester Unitediin. Hämmennys oli suuri, kun hyvin matamaisista vahvuuksistaan tunnettu Cesc Fabregas saapui kesällä Barcelonasta Stamford Bridgelle.

Mourinho on kertonut odottavansa keskikentän keskustan pelaajilta sekä oivaltavia läpisyöttöjä että oikea-aikaisia leikkauksia vastustajan linjan taakse. Mata hallitsee molemmat luotsin edellyttämät tekijät yhtä lailla kuin Fabregas, 27.

Mata teki 135 ottelua kestäneellä Chelsea-urallaan yhteensä 32 maalia ja antoi 58 maaliin johtanutta syöttöä, joten Fabregas astuu suuriin saappaisiin. Osaltaan entisen Arsenal-pelaajana hankintaa saattaa selittää Mourinhon halu peluuttaa espanjalaista hieman syvemmällä länsilontoolaisten ryhmityksessä.

Mourinho käytti jo viime kauden aikana kaikki mahdolliset selitykset sen suhteen, miksi Chelsea ei voi voittaa mestaruutta. Omistaja Roman Abramovich ei kuuntele enää vastaavaa hataraa mediapeliä. Pelin henki onkin Stamford Bridgellä selvä: tulos tai ulos.

Harjoituskauden ottelut

16.7. Wycombe Wanderers-Chelsea 0-519.7. AFC Wimbledon-Chelsea 2-3 23.7. RZ Pellets WAC-Chelsea27.7. NK Olimpika Ljubljana-Chelsea 30.7. Vitesse Arnhem-Chelsea3.8. Werder Bremen-Chelsea10.8. Ferencvaros-Chelsea12.8. Chelsea-Real Sociedad

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?