Cup-finaalin kuuma kysymys: Voiko Wenger jatkaa, jos Arsenal ei voita? - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Voiko Wenger jatkaa, jos Arsenal ei voita?

Arsenal selvisi tavoitteensa, neljän parhaan joukkoon Valioliigassa, mutta suuret voitot ovat tunnetusti vältelleet Arsene Wengerin ryhmää. Lauantain Englannin cupin loppuottelu Arsenalin on pakko voittaa, sillä vastassa on piskuinen Hull.

Lukas Podolski juhli maalia, kun Arsenal voitti Hullin 20. huhtikuuta Valioliigassa 3–0. Cupin loppuottelusta pohjoislontoolaiset tuskin selviytyvät yhtä helposti voittajaksi.­

16.5.2014 11:00

Lauantaina on kulunut kahdeksan vuotta, yksitoista kuukautta ja 25 päivää siitä, kun Arsenal viimeksi juhli Englannin cupin voittoa.

Kuiva kausi kiristää kannattajien hermoja: »Tykkimiesten» kauden päättänyttä kotiottelua Valioliigassa värittivät protestit Emirates-stadionin ulkopuolella. Pohjoislontoolaisten kausikortin hinta nousee jatkuvasti, mutta menestys on tutun tasaista, jopa tasapaksua – onhan Arsene Wenger johdattanut punapaidat lähes 18-vuotisen pestinsä aikana joka kerta vähintään neljän joukkoon. Arsenalin edellisestä mestaruudesta on sen sijaan kulunut tänä keväänä jo kymmenen vuotta.

WENGER EI OLE vielä allekirjoittanut seuran tarjoamaa jatkosopimusta, mutta pitää jatkoa selvänä.

- Pääsette minusta eroon vielä joku päivä, ranskalainen kertoi viime viikolla.

Asetelma on herättänyt saarivaltakunnassa kasvavaa ihmettelyä – miten Wenger voi sanella jatkolleen ehdot, vaikka menestys tuntuu kiertävän seuraa? Kaiken lisäksi Arsenal romahti etenkin vieraskentällä kokonaisvaltaisesti sarjan kärkijoukkueita vastaan. Rumat tappiot (Manchester Citylle 3–6, Liverpoolille 1–5, Chelsealle 0–6) eivät hevin unohdu kannattajien mielistä.

Wenger on odottanut kuin kuuta nousevaa sitä hetkeä, kun Uefa siirtää talouden reilun pelin sääntönsä käytäntöön. Galli oli hyvin pettynyt, kun kattojärjestö nipisti Manchester Cityä ja PSG:tä vain sakkorangaistuksilla. Näin taloutensa tunnollisesti hoitaneelle Arsenalille uhkaa jäädä taas luu käteen.

- Sääntöjä rikkoneet seurat pitää sulkea eurokentiltä. Edes minä en ymmärrä enää näitä sääntöjä, vaati Wenger.

TALOUSPYKÄLIÄ huomattavasti oleellisempaa ranskalaiselle on nyt se, että Hull kaatuu Wembeyllä. Jos näin ei käy, kasvaa paine ja kannattajien tyytymättömyys entisestään.

Arsenal pääsee otteluun hyvistä lähtökohdista, sillä joukkuetta läpi alkuvuoden piinannut loukkaantumissuma on hellittänyt ainakin osittain. Wenger on jopa kuvaillut, että hänen joukkueensa »lentää jälleen». Hull joutuu taistoon ilman kärkipariaan Shane LongNikica Jelavic, sillä tammikuussa seuraan liittynyt kaksikko ei ole cupissa pelikelpoinen. Pohjoislontoolaiset voittivat »Tiikerit» kauden molemmissa sarjaotteluissa.

Arsenal saa varautua siihen, että Hull vetäytyy lauantaina syvälle ja iskee vastaan pallonriistojen jälkeen. Juuri suunnanmuutoksiin luottavat vastustajat ovat olleet Tykkimiehille vaikeita, sillä joukkueen linja on usein levällään ahkerasti nousevien laitapuolustajien vuoksi. Muistissa on myös se, kuinka Arsenalin keskikenttä epäonnistui Mikel Artetan johdolla alakerran suojauksessa Stamford Bridgellä 0–6-tappiossa.

Hullin puolustuksella on edessään hikinen iltapäivä. Kuvassa Olivier Giroudin kanssa vääntävät Liam Rosenior (vas.) ja Curtis Davies.­

HISTORIANSA ENSIMMÄISTÄ cup-voittoa tavoittelevan Hullin vahvuutena on vakaa keskikentän pohja, jota tasapainottavat entiset Tottenhamin pelaajat Tom Huddlestone ja Jake Livermore. Manageri Steve Bruce yrittänee tukahduttaa Arsenalin laitapakkien Bacary Sagnan ja Kieran Gibbsin (tai Nacho Monrealin) nousut muodolla 5–3–2, jolloin sivustan pelaajat Ahmed Elmohamady ja Liam Rosenior saavat varautua sivurajan tuntumassa hikiseen iltapäivään.

Tiikeriryhmä saattaa yllättää punapaidat erikoistilanteista, joita joukkue on hionut kevään aikana. Erityisesti Huddlestonen lyhyenä tai kiusallisen kierteisinä kohti maalia antamat vapaapotkut ovat vaarallisia ja vaikeasti ennakoitavissa.

Arsenal on muokannut pakkaansa kauden aikana muotoihin 4–1–4–1 ja 4–2–3–1. Jälkimmäinen vaihtoehto on tarkoittanut usein sitä, että keskikentän pohjalla Artetan rinnalla on pelannut Mathieu Flamini, joka viihtyy tasapainottavassa roolissa. Jos ranskalaista ei nähdä kentällä, tapaa ryhmitys muuttua pallollisena jopa malliin 4–6–0 – niin aktiivisesti kärki Olivier Giroud saapuu keskikentän tueksi.

Urheilusanomat 20/2014

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?