Miksi Roberto Martinez olisi täysosumavalinta ManUn manageriksi? - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Sanojensa mittainen mies

Manchester U ja Arsenal tekivät karun virheen viime kesänä, kun ne eivät palkanneet Roberto Martinezia managerikseen.

Roberto Martinez on tehnyt kovaa jälkeä Evertonissa heti avauskaudellaan.­

16.4.2014 13:00

Englannissa tavattiin pohtia ennen, mitä David Moyes voisi saavuttaa todellisessa suurseurassa – pitihän skotti Evertonin kahdeksan parhaan valioliigaseuran joukossa seitsemän kertaa peräkkäin.

Moyes, 50, on saanut tällä kaudella viimein tilaisuutensa, mutta Manchester U:n kaudesta on muodostunut hänen alaisuudessaan täysi painajainen.

Sir Alex Ferguson jyräsi Moyesin seuraajakseen omalla tarmollaan. Everton toimi toisin, sillä puheenjohtaja Bill Kenwright kutsui joukon pääehdokkaita työhaastatteluun.

 - Vien seuran Mestarien liigaan, lupasi Roberto Martinez viime keväänä.

Espanjalaisella oli takanaan värikäs vuosi: Wigan voitti Englannin cupin, mutta tippui Championshipiin vain kolme päivää juhlien jälkeen.

Martinez, 40, vakuutti Kenwrightin puolessa minuutissa.

 - Roberto ymmärtää jalkapalloa ja Evertonia. Hän tiesi kaiken seuran historiasta ja pelaajistamme, puheenjohtaja kertoi tuolloin.

Kenwright teki oikean päätöksen: Everton on kerännyt jo nyt enemmän valioliigapisteitä kuin kertaakaan Moyesin aikana.

Seitsemättä vuottaan valmentava Martinez on murtanut Goodison Parkilla heti debyyttikautensa aikana sitkeästi jalkapallomaailmassa eläviä myyttejä.

JALKAPALLOMYYTTI numero yksi: »edustusjoukkueen manageri ei ehdi kehittää nuoria pelaajia».

Moyes on saanut jälkikäteen rajua kritiikkiä siitä, että hän suhtautui kylmästi Evertonin junioripuoleen.

Martinez on sen sijaan tuttu näky esimerkiksi seuran reservijoukkueen peleissä. Hän on luvannut myös sijoittaa tulevia siirtovarojaan Finch Farm -harjoituskeskuksen kehittämiseen.

Moni nuori pelaaja onkin tehnyt jo läpimurtonsa Martinezin alaisuudessa.

Keskikentän keskustassa viihtyvä Ross Barkley, 20, on yksi valioliigakauden komeetoista. Toppari John Stones, 19, paikkaa takareittään parantelevan Phil Jagielkan. Haastavana luonteena pidetty Gerard Deulofeu, 20, kilpailee avauspaikasta laidalle. Romelu Lukaku, 20, on osunut 13 kertaa ja antanut kuusi maaliin johtanutta syöttöä.

19-vuotias John Stones on tehnyt läpimurtonsa Roberto Martinezin alaisuudessa.­

Kuuden vuoden sopimuksen saanut Moyes palkattiin »Punaisiin paholaisiin» hieman vastaavaan uudistustyöhön, mutta managerin näytöt ovat Adnan Januzaj’n väläytyksiä lukuun ottamatta vähissä.

Vai onko kyse pohjimmiltaan siitä, että Everton (vuoden 2013 liikevaihto 86,4 miljoonaa puntaa) teki valintansa huolellisemmin kuin ManU (vuoden 2013 liikevaihto 363,2 miljoonaa puntaa)?

JALKAPALLOMYYTTI numero kaksi: »muutos vie aikaa».

Kukaan ei voi kiistää kiireen merkitystä nykypäivän hektisessä jalkapallomaailmassa. On silti tärkeää kiinnittää huomio siihen, miten laadukkaasti seurat käyttävät rajalliset tuntinsa.

Asiaa on hyvä avata muutaman esimerkin kautta.

Moyes oli nimennyt viime viikon Bayern München -vierailuun mennessä kauden jokaiseen (50) otteluun eri avauskokoonpanon. Epävakaus on heijastunut nurmelle, sillä joukkueen otteista on vaikea löytää punaista lankaa.

Arsene Wenger, 64, kertoi jo tammikuussa, että Arsenal keskittyy kevään ajan pelin vanhojen rakenteiden vahvistamiseen – niin hyvällä mallilla pohjoislontoolaisten tilanne oli ranskalaisen mukaan. Vastaava ajattelu on vierasta Martinezille, jonka toimintaa määrittää jatkuva, jopa pakonomainen pyrkimys täydellisyyteen.

- Olen oppinut tällä kaudella enemmän kuin koko urani aikana yhteensä, Evertonin keskikenttämies Steven Naismith, 27, kertoi hiljattain The Guardianille ja jatkoi:

- Moyes oli perinpohjainen. Hänen vetämänsä harjoituksetkin olivat varsin edistyksellisiä. Roberton aikana silmäni ovat kuitenkin auenneet sille, miten jalkapalloa voi todella pelata.

Martinez on ollut kehitystyössään hyvin linjakas, sillä jopa ulkopuolinen saa sinipaitojen juonesta pienellä vaivannäöllä kiinni.

Toisaalta liverpoolilaiset osaavat iskeä myös vastustajien heikkouksiin. Kun Arsenal vieraili reilu viikko sitten Goodison Parkilla, ohjasi Everton vieraiden pelin oikealle laidalle – siis alueelle, jolla Wengerin ryhmä on puskenut Bacary Sagnan johdolla jo kausia neuvottomasti eteenpäin.

Normaalisti keskushyökkääjänä viihtyvä Romelu Lukaku taas aloitti 4–2–3–1-muodon oikealla sivustalla. Näin belgi sai haastaa vierasjoukkueen puolustuslinjan pallottomana haavoittuvaista vasenta puolta.

Sattumaa tai ei, mutta Everton teki upeassa 3–0-voitossa kaksi maalia niin, että joukkue riisti pallon Arsenalin oikealla laidalla ja murtautui Lukakun kautta maalintekoon.

Chelseasta lainattu Romelu Lukaku on yksi Roberto Martinezin täysosumahankinnoista.­

JALKAPALLOMYYTTI numero kolme: »onni on ostettavissa siirtomarkkinoilta».

United ja Moyes ovat saaneet jopa ymmärrystä sen vuoksi, että niin moni huippupelaaja jätti saapumatta seuraan viime kesällä. Wenger on ollut vastaavasti jo pitkään kannattajien hampaissa tunnetusti nihkeän siirtopolitiikkansa vuoksi.

Todellisuudessa United on ostanut pelaajia lähes 70 miljoonalla punnalla (Marouane Fellaini ja Juan Mata). Arsenal sijoitti 44 miljoonaa puntaa vain Mesut Öziliin.

Martinez on taas tehnyt siirtoikkunassa seuralleen voittoa yhteensä noin 13 miljoonaa puntaa.

Kyse on myös suuremmasta kuvasta. Myös Moyes ja Wenger ovat onnistuneet vuosien saatossa yksittäisissä pelaajakaupoissa, mutta Martinez on osoittanut tällä kaudella lähes sataprosenttista silmää hankintojen (James McCarthy, Gareth Barry, Lukaku, Deulofeu) suhteen.

Espanjalainen on myös ajanut tulokkaat nopeasti sisään ja luonut selkeän, lajin tuoreimpia ajatuksia mukailevan peliajatuksen.

Näiden murrettujen myyttien varjolla on hyvä kysyä, mitä Martinez saa aikaan, jos hän pääsee joku kaunis päivä Moyesin tai Wengerin paikalle?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?