ANAlyysi: Pakkovoitto - Valioliiga - Ilta-Sanomat

ANAlyysi: Pakkovoitto

Kauden kääntyessä lopuilleen termi ”pakkovoitto” alkaa olla yhä enemmän esillä, oli kyse mistä sarjasta hyvänsä, eikä Valioliiga tee tästä poikkeusta, kirjoittaa Ilta-Sanomien jalkapalloasiantuntija Antti Niemi.

12.4.2014 8:37

Pakkovoittojakin on kuitenkin monenlaisia ja epäilen hiukan, että tänä lauantaina muutamakin joukkue saattaa sulaa pakkovoiton edessä.

On aika lailla eri asia olla ”pakkovoiton” edessä pitääkseen asemansa sarjataulukon kärjessä kuin olla samassa tilanteessa säilyttääkseen mahdollisuuden vielä taistella sarjapaikastaan. Fulham, Cardiff ja Sunderland ovat jälkimmäisen tilanteen edessä. Jokaisen on todellakin pakko voittaa lauantaina, mikäli säilymisestä halutaan vielä haaveilla ja sen lisäksi tämä yksi mahdollinen voitto ei vielä riitä mihinkään.

Tilanne on henkisesti joukkueille ja pelaajille todella kova. Pitää voittaa, on pakko voittaa ja siltikin lähtö on lähellä. Kun lisäksi kausi on väistämättä mennyt tähän saakka heikosti, on kurssin täydelliseen kääntämiseen tässä vaiheessa vaikea uskoa - myös joukkueen sisällä.

Sunderland pelaa kotonaan neljännestä sijasta kamppailevaa Evertonia vastaan ja tässä tilanne tulee hyvin esille: Sunderlandilla on ”negatiivinen” pakkovoitto ja Evertonilla ”positiivinen” pakkovoitto edessä. Kun toinen lisäksi kyntää ja syvällä, toinen porskuttaa nousujohteisesti ja asetelma on mikä on, niin kyllähän Everton tuossa ottelussa on suosikki.

Sama hiukan toisista lähtökohdista pätee Cardiffiin. Vierailu Southamptonissa ei ole helppo, vaikkei joukkueen avausta ennakkoon mihinkään vuodettaisikaan. Esille noussut vuotoskandaali - jos sitä nimeä nyt voi käyttää - ei minusta palvele Cardiffia mitenkään, vaan kuulostaa enemmän selitykseltä putoamiselle jo tässä vaiheessa.

Fulhamin tilanne on sikäli toinen, että joukkue kaventaa voitolla eron säilymiseen takuuvarmasti viidestä pisteestä kahteen, kun vastassa on juuri viivan yläpuolella oleva Norwich, joka kaiken lisäksi teki hiukan oudon ratkaisun vaihtamalla manageria nyt. Fulhamin toivo säilymisestä on todellinen, joten taistelunkin voisi kuvitella olevan sen mukaista.

Raskaita aikoja eletään joka tapauksessa kaikissa kolmessa joukkueessa ja jännitys on taatusti kova, sillä jos lauantaina tilille ei ropsahda kolmea pistettä, lähtö on varmaa. Muussa tapauksessa se on vain todennäköistä ja tietoisuus siitä ei ainakaan pelaa näiden joukkueitten pussiin.

Valioliigan lauantain pelit:

Crystal Palace-Aston Villa Fulham-Norwich Southampton-Cardiff Stoke-Newcastle Sunderland-Everton West Bromwich-Tottenham

Kaikki ottelut alkavat kello 17.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?