Valioliigaseuroissa on pian enemmän analyytikkoja kuin valmentajia - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Valioliigaseuroissa on pian enemmän analyytikkoja kuin valmentajia

Tiede jyllää jalkapallon Valioliigassa entistä vahvemmin. Esimerkiksi Manchester Cityn leivissä 12 analyytikkoa pilkkoo joka pelin palasiksi. Seuraavaksi analyytikot mullistavat pelaajatarkkailun.

Prozone kuvaa Valioliigan ottelut kahdeksalla kiinteällä kameralla ja tietokonesovellus käy ottelut läpi automaattisesti.­

10.4.2014 14:00

Southamptonin nuori analyytikko Simon Wilson on ihmeissään. Hän on pitänyt ennen Championshipin Luton-taistoa joukkueelleen ottelupalaverin ja käyttänyt Prozone-ohjelmiston tarjoamaa tietoa apunaan, mutta »Pyhimysten» peli ei kulje. Luton vie ottelun maalein 3–2.

»Kuule, Simon. Mitäs jos tehdään niin, että ensi kerralla sinun tietokoneesi pelaa heidän tietokonettaan vastaan. Katsotaan sitten, kumpi voittaa», toteaa käärmeissään oleva manageri Harry Redknapp paluumatkalla.

Wilson muisteli elokuun 2005 tapahtumia hiljattain Wired-aikakauslehdessä. Enää analyytikon ei tarvitse taistella uskottavuudestaan, sillä hän vastaa nykyisin siitä, miten Manchester Cityn kaksitoistahenkinen tiedekoneisto pilkkoo pelin paloiksi.

ENSI VUONNA 20-vuotispäiviään viettävä Prozone aloitti perusasioista. Seuroille tarjottiin digitaaliseen muotoon vietyjä ottelunauhoja, joista oli pätkitty pelikatkot pois. Näin 95 minuuttia kestänyt ottelu nipistettiin 55 minuuttiin.

Kehitys oli merkittävä – ennen managerit olivat kelanneet VHS-kasetteja edestakaisin. Prozone pystyi myös leikkaamaan erilleen esimerkiksi kaikki joukkueen hyökkäysalueen tapahtumat.

Vuoteen 2014 mennessä on tapahtunut paljon. Enää seuroille ei riitä se, että he voittavat aikaa. Koska jalkapallo on huipputasolla yhä pienemmistä eroista kiinni, on pelistä tiedettävä kaikki mahdollinen. Jopa Redknapp vannoo nykyisin Prozonen nimiin.

Jokainen Valioliigaseura käyttää nykyään Prozonea. Championship-tasolla ohjelmisto on käytössä 90-prosenttisesti ja Ykkösliigassa 70-prosenttisesti.­

»Olemme astumassa aivan uudelle tasolle», kertoo Paul Power, yksi jalkapallon tieteellisen tutkimuksen uusista sanansaattajista, joka paneutui peliin The Counter Attack -blogissaan niin syvällisesti, että Prozone kaappasi hänet viime vuonna riveihinsä.

Kahdeksalla kiinteällä kameralla valioliigaottelut kuvaava Prozone tarjoaa tällä kaudella seuroille peleistä hyvin perusteellisen analyysin, jossa pelaajien toimiin voidaan pureutua sekunnin kymmenesosan tarkkuudella.

Pakettiin kertyy kahdeksan miljoonaa datapistettä, sillä mukana on pallon jokainen liike.

»Voimme jo nyt kertoa hyvin tarkasti, mitä pelissä tapahtuu. Jatkossa paneudumme siihen, miksi näin käy», Sunderlandia aiemmin avustanut Power innostuu.

Askel kuulostaa hurjalta, sillä Prozone avaa pelin sisällön jo nyt hyvin perusteellisesti niin teknisesti, taktisesti kuin fyysisestikin.

»Minun vastuullani ovat pelin dynaamiset systeemit. Sovellamme jalkapalloon jatkossa esimerkiksi kaaosteoriaa – niitä lainalaisuuksia, joiden mukaan lintu- tai kalaparvet käyttäytyvät.»

Käytännössä Prozone siis iskee kiinni pelin sekaviin ja vaikeasti ennustettavissa oleviin tapahtumiin ja etsii yhtäläisyyksiä näiden välille.

Vahvistuneen trendin mukaan seuroissa tietoa vie käytäntöön yhä ammattitaitoisempi joukko. Esimerkiksi Liverpool palkkasi toissa vuonna tutkimusjohtajakseen Ian Grahamin, joka on koulutukseltaan teoreettisen fysiikan tohtori.

JALKAPALLOTIETEEN kehitystä hidastaa kattojärjestö Fifa, jonka sääntöjen mukaan pelaajien varusteisiin ei saa liittää ylimääräisiä, mikrosirun kaltaisia elementtejä.

Prozone tekee joka tapauksessa jokaisen analyysinsä ilman kynää ja paperia, sillä yhtiön kehittämä tietokonesovellus käy ottelut läpi automaattisesti. Koska tietoa kertyy niin paljon, kestää yhden ottelun purkaminen jopa 24 tuntia.

»Voimme antaa seuroille heti pelin jälkeen avaintekijät sisältävän paketin, jossa on noin 30–40 prosenttia ottelun tapahtumista», kertoo Prozonen markkinointijohtaja Simon Edgar.

Everton-luotsi Roberto Martinez on Prozonen suurkuluttaja.­

Valioliigaseurat käsittelevät tietoa monin eri tavoin. Everton-luotsi Roberto Martinez on omistanut kotonaan oman huoneen Prozonelle ja 60 tuuman televisiolleen – tapaahan espanjalainen katsoa ottelut uudestaan jopa kymmenen kertaa.

»Mittaamme kaikki askeleet jalkapallokentällä. Harjoituksissa käytämme GPS-teknologiaa ja tutkimme sykekäyriä. Laskemme myös jokaisen vauhdikkaan kiihdytyksen, jotta tiedämme pelaajien rasituksen tarkasti», Martinez kertoi hiljattain The Guardianille.

Manchester Cityn toppari Vincent Kompany puolestaan kokoaa »Taivaansinisten» puolustuslinjan seuraavan aamun harjoituksissa tietokoneen äärelle ja poimii kehitystä kaipaavat tekijät juuri tähän osa-alueeseen erikoistuneen analyytikon kanssa.

West Ham -manageri Sam Allardyce tunnetaan pedanttisena erikoistilanteiden ystävänä. Myös vastustajat tuntuvat tietävän »Big Samin» juonet, sillä itälontoolaiset ovat osuneet vapaa- ja kulmapotkuista vain kuusi kertaa 32 ottelun aikana.

»Tarjoamme objektiivista tietoa, jota voi käyttää haluamallaan tavalla. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa», Edgar korostaa.

Myös analyytikkojen määrä vaihtelee – Arsene Wengeriä tukee Arsenalissa vain kaksi tieteilijää, sillä ranskalaismanageri haluaa pitää tietoa käsittelevän ryhmän riittävän tiiviinä.

Englannin jalkapalloliitto tukee kehitystä. FA:n linjausten mukaan seura ei saa akatemialleen korkeinta mahdollista luokitusta, jos junioripuolella ei ole vähintään yhtä päätoimista analyytikkoa.

POWER JA EDGAR ovat yhtä mieltä siitä, että seurojen on kiinnitettävä talouden reilun pelin sääntöjen myötä yhä enemmän huomiota pelaajien tarkkailuun.

Prozonen tietokannan avulla potentiaalisia vahvistuksia voi lajitella kätevästi iän ja ominaisuuksien mukaan. Kun kriteerejä tiukentaa riittävästi, ehdottaa ohjelmisto lopulta muutamaa nimeä.

»Chelsean pelaajatarkkailuun käyttämästä ajasta meni aiemmin 99 prosenttia hukkaan», Edgar väittää.

»Pienemmissä sarjoissa ohjelma on jo osa myyntistrategiaa. Pelaajia on yksinkertaisempaa kaupata, jos ominaisuudet ovat selkeästi luettavissa.»

Suomeen Prozone ei ole vielä myynyt yhtään pakettia. Jatkossa tietoa saattaa olla tarjolla myös jääkiekkopuolelle, sillä Itä-Euroopan liiga KHL odottaa jo kuumeisesti ohjelmistoa tuekseen.

»Meidän on saatava kiekko ja pelaajat kiinni. Laji on niin nopea, että kamerajärjestelmää on vielä kehitettävä», Power hymyilee.

Urheilusanomat 15/2014

Prozonen tieteilijät Paul Power ja Omar Chaudhuri luennoivat Lontoon Science and Football -seminaarissa keskiviikkona 30. huhtikuuta. Yhtiön entinen kehitysjohtaja Blake Wooster saapuu Helsingissä toukokuun lopulla järjestettävään Arctic Football Forum -tapahtumaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?