Steven Gerrard on Liverpoolin renessanssin avainhenkilö vielä vanhoilla päivillään - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Miksi Steven Gerrard pystyi uudistumaan vielä vanhoilla päivillä?

Steven Gerrard, 33, pelaa monipuolisemmin kuin koskaan aiemmin.

Tilaajille

Steven Gerrard ei ole enää pelkkä ravaaja, vaan hän on pystynyt uudistamaan pelityyliään.­

28.3.2014 13:00

Steven Gerrard ottaa muutaman kevyen askeleen kohti palloa, vilkaisee pikaisesti vasemmalle ja sijoittaa pallon aivan oikean tolpan viereen: Liverpool on siirtynyt kahden maalin johtoon.

Old Trafford hiljenee, mutta reilun 50 kilometrin päästä matkanneet kannattajat juhlivat. Gerrard juoksee kohti liverpoolilaisten kulmausta ja tuulettaa villisti.

Numero kahdeksan osui rangaistuspilkulta jo avausjaksolla, mutta otti vielä silloin rauhallisesti. Enää hän ei malta. Liverpool on ollut ottelussa niin ylivertainen, että jopa kapteeni uskaltaa päästää tunteet hetkeksi valloilleen.

Iloon on monta syytä.

Liverpool FC oli vielä saarivaltakunnan ykkönen, kun Gerrard liittyi seuran riveihin 9-vuotiaana, mutta Manchester U otti valtikan pian itselleen.

Asetelma on muuttumassa. United oli vielä viime kaudella 28 pistettä parempi kuin Liverpool, mutta Old Trafford -voiton jälkeen eroa on toiseen suuntaan jo 18 pistettä.

Gerrard on ollut yksi nousun avaintekijöistä. Itse asiassa hän pelaa 33-vuotiaana paremmin kuin pitkään aikaan – ainakin kypsemmin kuin koskaan aiemmin.

Mitä kehityksen taustalla on?   JALKAPALLOSSA pätee usein lainalaisuus, jonka mukaan pelaaja joko kasvaa tai kuihtuu yhdessä joukkueensa kanssa.

Gerrard oli lähellä kokea kohtaloista jälkimmäisen, sillä Liverpool haki Rafael Benitezin lähdön jälkeen kurssiaan Roy Hodgsonin ja Kenny Dalglishin alaisuudessa.

Anfield Road siirtyi uuteen aikaan kesäkuussa 2012, kun stadionin ovista astui sisään Brendan Rodgers: pohjoisirlantilainen, jolle jalkapallo ei ole sattumaa, vaan pienistä yksityiskohdista koostuva kokonaisuus, jota kehitetään pedanttisesti päivästä toiseen.

Gerrard sai pian tottua siihen, että myös hänen oli muututtava vielä kerran – aivan vastaavalla tavalla kuin teinivuosinaan, jolloin nuori keskikenttäpelaaja joutui turvautumaan ammattiapuun aggressiivisuutensa vuoksi.

Rodgers toi Merseysidelle peliajatuksen, jossa vähemmän on enemmän. Asiat oli vain tehtävä aiempaa suunnitelmallisemmin ja perusteellisemmin.

Kehitys ei ollut vaivatonta. Joukkueen peliä leimasi viime kaudella keskeneräisyys.

Liverpool yritti pitää palloa ja puolustaa aiempaa organisoidummin. Myös vaiheiden välisiä suunnanmuutoksia kontrolloitiin tarkasti.

Pelaajien oli ajateltava enemmän ja uudella tavalla – monella leikkasi kiinni.

Haasteista kärsi myös Gerrard, joka oli viime kaudella ajoittain punapaitojen heikoin lenkki. Ongelmat korostuivat etenkin pallollisessa pelissä, sillä Rodgers toivoi ryhmänsä liikuttavan vastustajia monipuolisen syöttörytmin avulla koko ottelun ajan.

Muutos vei aikaa, mutta kärsivällisyys palkittiin.

- Brendan jaksaa tehdä viikosta toiseen pientä hienosäätöä sekä joukkueen että pelaajien henkilökohtaiseen taktiikkaan. Olen ollut täysin ymmälläni hänen harjoituksistaan. Opin jotain uutta joka päivä, Gerrard kertoi ManU-voiton jälkeen.   RODGERS tunnetaan espanjalaisen jalkapallon suurena ystävänä. Hän saattaa viettää harvat vapaapäivänsä FC Barcelonan otteluissa.

Pohjoisirlantilainen on korostanut Liverpoolin pelissä pallonhallintaa, mutta tuonut tällä kaudella kokonaisuuteen uusia, jopa koko Valioliigan mittapuulla merkittäviä tekijöitä.

Liverpool ei ole jumiutunut yhteen ryhmitykseen, sillä Rodgers on muotoillut pakkansa kauden aikana malleihin 3–5–2, 4–3–3, 4–4–2 ja 4–1–2–1–2.

Peliä määrittää muotojen sijaan tila ja sen voittaminen. Punapaidat saattavat esimerkiksi rakentaa kentän keskialueella pelivälineen ympärille neljä vastaan kaksi -tilanteen, syötellä vastapelaajat pelistä pois ja jatkaa tämän jälkeen etenemistä murtautumisvaiheeseen.

Toisinaan joukkue pitää palloa pitkiä jaksoja puolustuslinjassaan ja houkuttelee vastustajaa kuorestaan.

Liverpool siirtyy parhaimmillaan alueelta toiselle kuin nero, joka ratkaisee sudoku-tehtäviä systemaattisesti toinen toisensa perään.

Gerrard näyttelee kokonaisuudessa pääosaa. Rooli on korostunut, kun keskikentän pohjapelaaja Lucas Leiva on ollut sivussa polvivamman vuoksi. Näin Gerrard on saanut entistä enemmän vastuuta sen suhteen, miten Liverpool etenee omalta kenttäpuoleltaan.

Muutos on suuri pelaajalle, jota on pidetty perinteisen englantilaisen box to box -koulukunnan edustajana: rangaistusalueelta toiselle ravaamisen sijaan hän on liikkunut pääosin keskiviivan alapuolella, ajoittain jopa omien topparien välissä.

Gerrard on sopeutunut uuteen tehtävään mainiosti, sillä hän syöttää monipuolisesti sekä lähelle että hieman kauemmas. Erityisesti hän on kehittynyt pienen tilan höynämäisessä pallonsiirtelyssä.   ISO KIITOS kehitysaskeleista kuuluu myös Rodgersille: Gerrard on oppinut vielä vanhoilla päivillään lähestymään palloa uusista, paremmin peliä edistävistä kulmista, joiden avulla pelaajan ei enää tarvitse kääntyä haltuunoton jälkeen.

Samalla Rodgers ja marraskuussa 1998 valioliigauransa aloittanut Gerrard ovat tehneet mittaamattoman arvokkaan palveluksen koko Liverpoolille.

Koska uransa yhdelle seuralle omistavat pelaajat ovat nykyään harvinaisia, antavat hänen viimeaikaiset otteensa Jon Flanaganin kaltaisille nuorille punapaidoille merkittävää uskoa siihen, että Liverpool tarjoaa myös tulevaisuudessa ympäristön, josta ei kannata lähteä hevillä pois.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?