Paavo Arhinmäen kolumni: Brittikenttien kuittailukulttuuria - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Paavo Arhinmäen kolumni: Brittikenttien kuittailukulttuuria

Futiskatsomoissa ei voi hyväksyä sellaista, mitä ei hyväksytä muussakaan yhteiskunnassa, kirjoittaa Paavo Arhinmäki.

23.2.2014 10:00

Jalkapallokatsomoiden kuittailukulttuurissa ja poliittisessa debatissa on joitain yhtäläisyyksiä. Molemmat ovat parhaimmillaan yhtä viihdyttäviä, tosin katsomoissa laulut voivat olla poliittisesti hyvinkin epäkorrekteja. Joskus myös poliittisissa debateissa lipsahdetaan epäkorrektin puolelle.

Minä ja Timo Soini otamme poliittisissa debateissa usein yhteen. Keskeinen syy tähän on se, että edustamme politiikan eri laitoja. Soinin kommentit ovat oikeistopopulistisia ja nationalistisia letkautuksia, minä taas puolustan työväenluokalle tärkeää kansainvälistä solidaarisuutta. Varmasti debattiin vaikuttaa myös se, että olemme molemmat enemmän tai vähemmän jalkapallokatsomoiden kasvatteja, hyvässä ja pahassa.

Britanniassa tuskin kukaan ottaa vakavasti ns. keltaisen lehdistön kaikkia juttuja, mutta Suomessa luottamus painettuun sanaan on vielä vahva. Siksi esimerkiksi journalistien eettisissä ohjeissa todetaan, että journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.

MYÖS TOIMITTAJAT osallistuvat politiikan kuittailukulttuuriin luomalla karikatyyrejä. Samalla tavalla kuin politiikassa keskustelu on välillä tasapainottelua korrektiuden rajalla, ovat toimittajien kirjoittamat kolumnit tasapainottelua journalistin ohjeiden kanssa.

Esimerkiksi Urheilusanomien Sotshi-liitteessä Toimittajalta-palstalla Pekka Holopainen kirjoitti: ”Urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) heilutti katsomossa sateenkaarilippua viisi sekuntia, sen verran kuin yhteen kuvaan meni aikaan.”

Ihan hauskaa kuittailua, mutta sillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Mutta koska se on painettu lehteen, moni lukee sen totuutena.

Tai kun Ilta-Sanomat pääkirjoituksessaan vihjaa, että urheiluministeri haluaa jatkaa hallituksessa siksi, että pääsisi veronmaksajien rahoilla Brasilian MM-kisoihin, muuttuu se totuudeksi jota toistellaan eri lehtien palstoilla. Tämä siitä huolimatta, ettei urheiluministeri ole ollut missään vaiheessa menossa kisoihin urheiluministerinä. Suomi kun valitettavasti karsiutui kisoista.

Pilkkalaulut kuuluvat brittiläiseen katsomokulttuuriin.­

JALKAPALLOKATSOMOISSA kuittailu on varsin roisia. Jalkapalloyhteisö on tehnyt paljon työtä kitkeäkseen katsomoista rasistiset huudot tai kommentit pelaajien seksuaalisesta suuntautumisesta. Siinä on esimerkiksi Englannissa onnistuttu varsin hyvin.

  Chelsean kannattajat lauloivat Luiz Suarezille ”your teeth are offside”.

Kannattajien suita ei ole kuitenkaan pesty saippualla. On klassisia pilkkalauluja vastustajajoukkueen kannattajista ja toisaalta pelaajien henkilökohtaisiin ominaisuuksiin takertuvia huutoja.

Arsenalia kannattava ystäväni oli syksyllä vierasottelussa Swanseassa ja ei voinut pidätellä nauruaan, kun kotikannattajat alkoivat laulaa Mesut Özilille ”your eyes are offside”. Tottenhamin kannattajat ottivat nopeasti saman laulun käyttöön. Välittömästi laulusta tehtiin myös uusia versioita. Chelsean kannattajat lauloivat Luiz Suarezille ”your teeth are offside”.

Eteläenglantilaiset kannattajat aloittavat heti ”you dirty northern bastards” -huudon, kun pohjoisesta tulevan joukkueen pelaaja taklaa rumasti. Lontoolaiset laulavat muille ”we pay your benefits”  ja ”this is a shithole, I wanna go home”.

TÄRKEÄÄ ON pystyä kuittaamaan nopeasti takaisin. Hull Cityn kannattajat vastaavat lontoolaisten pilkkaan ”London Bridge is falling down, it’s a shithole”.

Kun Liverpoolin pääty laulaa ”Fuck off Chelsea FC, you ain’t got no history, 5 European cups and 18 leagues, that’s what we call history” vastaa Chelsean katsomo ”in your Liverpool slums, you look in a dustbin for something to eat, you find a dead rat and you think it’s a treat, in your Liverpool slums”.

Monet laulut ovat peräisin jo 1970–80-luvuilta. Se mihin silloin ei puututtu, herättää nykyään keskustelua. Tottenhamin kannattajia kutsutaan juutalaisiksi, koska White Hart Lanen lähellä on perinteisesti ollut Lontoon suurin juutalaisyhteisö. Tottenhamin kannattajat ovat vastanneet tähän kutsumalla itseään Yid Armyksi.

Juutalaislaulut on pyritty siivoamaan kovalla kädellä pois, koska niitä voi pitää antisemitistisinä. Katsomoissa ei voi hyväksyä sellaista, mitä ei hyväksytä muussakaan yhteiskunnassa.

Urheilusanomat 8/2014

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?