Saku-Pekka Sundelinin kommentti: Valioliiga on liian tärkeä - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Valioliiga on liian tärkeä

Maailman vanhin jalkapalloturnaus FA-cup taistelee elintilastaan. Pohjois-Lontoon derby pelastaa sen lauantaina, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.

4.1.2014 13:37

Lukuisat valioliigapelaajat ovat FA-cupin kolmannen kierroksen alla ylistäneet, kuinka hieno ja arvostettu kilpailu se on. Alleviivailu kertoo FA-cupin kriisistä.

Brittikatsojille siinä on yhä taikaa. Miksei pelaajillekin, mutta viikonlopun cupkierros on joka tapauksessa heille mahdollisuus hengähtää vuodenvaihteen raskaan otteluruuhkan jälkeen.

Monet joukkueet lähtevät otteluunsa suoranaisella kakkosmiehistöllään. Managerit ovat antaneet avainpelaajilleen neljän päivän lomia, joita jouluna ei voinut pitää.

Kun Englannissa ei vieläkään ole talvitaukoa kuten muualla Euroopassa, hengähdysaikaa on pakko löytää muualta.

Mestarien liiga sekä kautta alustavat pitkät Aasian- ja Amerikan-kiertueet, joista on tulossa tapa myös kauden jälkeen, tarkoittavat sitä, etteivät parhaat pelaajat ehdi ladata akkujaan missään välissä. Eivät varsinkaan arvokisakesänä.

Onneksi arpa löi Arsenalin ja Tottenhamin vastakkain. Kummankaan seuran manageri ei voi kiihkeässä paikalliskamppailussa antaa faneille väärää viestiä. Heidän on lepuutettava pelaajiaan harkiten.

FA-cupin hallitseva mestari on Championshipissa pelaava Wigan ja Liigacupin voitti viime kaudella toinen ensikertalainen Swansea. Sekin on yksi todiste, etteivät isoimmat seurat panosta ihan kaikkea cupkilpailuihin. Vielä vuosia sitten satutarinat olivat huomattavasti harvinaisempia.

Valioliigasta on tullut seuroille liian tärkeä. Jääminen Mestarien liigan ulkopuolelle maksaa kymmeniä miljoonia. Putoaminen sarjasta maksaa vielä enemmän.

Aston Villan manageri Paul Lambert sanoi toissa päivänä harvinaisen suoraan, mitä hän ajattelee FA-cupista. Hänen mukaansa valioliigaseurat pärjäisivät aivan hyvin ilman koko cupia, sillä Valioliiga on jokaisella kaikkein tärkein asia. Hänen lausuntonsa tyrmättiin Englannissa täysin.

Kannattajille FA-cup on yhä iso asia, siitä ei ole kahta kysymystä. Pienemmille seuroille sen arvo voi jopa kasvaa, sillä jättiläisten kaatoja tapahtuu yhä useammin. Ne pelastavat monien seurojen kokonaisia kausia.

Todistin viime toukokuussa Wembleyllä Wiganin historian ensimmäistä isoa pokaalia, kun Manchester City kaatui loppuottelussa. Muutama päivä myöhemmin Wigan putosi sarjasta.

Seuran kannattajat tuskin vaihtaisivat pystiä sarjapaikkaan, mutta heidän jokaviikkoisiin rutiineihinsa putoaminen vaikuttaa enemmän. On eri asia kohdata sarjapelissä Yeovil Town ja Doncaster Rovers kuin Manchester United tai Arsenal.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?