Sir Alexin onneton ajoitus - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Sir Alexin onneton ajoitus

Sir Alex Fergusonin tiistaina ilmestynyt elämäkerta ei vie huomiota Manchester Unitedin ja David Moyesin ongelmista. Se alleviivaa niitä, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.

22.10.2013 18:26

Fergusinin omaelämäkerran julkaiseminen on Britanniassa iso tapaus, eikä syyttä. Hän on brittifutiksen kaikkien aikojen merkittävimpiä managereita – ellei jopa kaikista merkittävin.

Englantilaislehdet olivat ennalta peranneet kirjan herkkupalat, mutta edes pahamaineisimmat tabloidit eivät lipsahtaneet julkisuuteen mitään ennen tiistain kello 14:n embargoa. Olisi hauska ajatella, että eläkkeelle jäänyttä sir Alexia pelätään edelleen, mutta näissä asioissa brittilehdet yleensä noudattavat julkaisijan toiveita.

Fergusonia ManUn managerina seurannut David Moyes on ajautunut kahdeksan sarjakierroksen jälkeen ennenaikaiseen kriisiin. Joukkue on Valioliigassa vasta kahdeksantena hukattuaan jo 11 sarjapistettä. United menetti koko viime kaudella vain 20 pistettä.

Otteet viittaavat siihen, että Fergusonin 21 kauden putki johdattaa seura kolmen parhaan joukkoon ja Mestarien liigaan on vakavassa vaarassa katketa. 

Kahden voitottoman kotiottelun jälkeen Moyes voisi kuvitella kirjan vievän huomiota hetkeksi muualle. Niin tapahtuukin, mutta katseet kääntyvät kohta entistä kriittisemmin häntä kohti. Siksi kirja ilmestyy kaikkein huonommalla hetkellä.

Fergusonin elämäkerrassa korostuu skotin jo ennen tiedossa ollut tyly tapa kohdella pelaajia, jotka uhkasivat hänen auktoriteettiaan. Sir Alexille oli aivan sama, kuinka iso tähti oli kyseessä, jos tämä vei liikaa tilaa pukukopissa.

Kyytiä saivat David Beckham, Roy Keane, Ruud Van Nistelrooy, Jaap Stam ja Paul Ince, vaikka heistä olisi ollut kentällä yhä apua. 38 pokaalia 26 vuodessa on tarpeellinen vakuutus metodin toimivuudesta.

Ei Moyesiakaan pehmona tunneta, mutta yhä suuremmaksi supersankariksi nousseen Fergusonin viitan varjossa työskenteleminen käy entistä hankalammaksi.

Voin vannoa, että ManUn kompuroidessa lisää käyntiin lähtevät ensimmäiset huhut sir Alexin tympääntymisestä eläkeläisen toimettomuuteen. Kirjakin tuli jo kirjoitettua. Huhujen pysäyttämiseen eivät riitä edes Fergusonin päinvastaiset vakuuttelut.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?