Englannin Valioliiga: ANAlyysi: Chelsean kriisi vielä näennäinen - Valioliiga - Ilta-Sanomat

ANAlyysi: Chelsean kriisi vielä näennäinen

Tappio Evertonille Valioliigassa, tappio Baselille Mestarien liigassa. Ei kuulosta oikein mestarikandidaatin viikolta, mutta minä en lähtisi vielä puhumaan mistään kriisistä Chelseassa. Kyse tappioissa ei välttämättä nimittäin ollut suurista pelillisistä ongelmista, kirjoittaa Urheilusanomien jalkapalloasiantuntija Antti Niemi.

José Mourinhon (oik.) valmentaman Chelsean peli on takkuillut viime peleissä.­

21.9.2013 9:26

José Mourinhon lausuntoihin kannattaa yleensä suhtautua pienellä varauksella, mutta tällä kertaa uskon portugalilaisen olevan täysin tosissaan - ja myös oikeassa. Mourinho totesi, että Chelseassa on menossa muutos, jonka myötä hän haluaa saada joukkueen pelaamaan omalla tavallaan. Totta onkin että parin viime vuoden Chelsea ei ole muistuttanut Mourinhon joukkuetta juuri lainkaan. Tuloksia on tullut kohtalaisesti, mutta ei niillä keinoin kuin ”The Special One” - vai nykyään ”The Happy One” - haluaa.

Mourinhon kanssa on sikäli helppo olla samaa mieltä, että ihan sivusta seuraten on varmasti mukavampaa nähdä Chelsean pelaavan aktiivisesti ja menestyvän sitä kautta, eikä tiukan ja tiiviin puolustuspelin ensisijaisesti ohjaamana.

Ihan sattumalta nämä kaksi tappiota eivät kuitenkin tulleet, joten mikä Chelsean pelissä sitten mättää? Veikkaisin yhdeksi syyksi sitä, että viime kausina 1-0-johtoasemassa joukkue olisi lyönyt koko lailla liinat kiinni, mutta Mourinhon ajattelutavassa peli kulkee harvoin niin, ja tässä pelaajilla on ehkä vielä sisäistämistä. Kun vastustaja tekee maalin, tuntuu Chelsean peli ainakin hetkeksi katoavan. Tällöin tarvitaan paitsi pelillistä myös ajattelutavan muutosta.

On ihan varmaa, että Chelsea ei muuta peliään yhtään varovaisemmaksi lauantain Fulham-otteluun, vaikka Mourinho tietää hyvin että tappioon - oikeastaan tasapeliinkään - ei ole varaa. Hän on kuitenkin valmis ottamaan tietynlaisen riskin, joka voi vielä kostautua, mutta saattaa maksaa korkojen kera takaisin vielä kauden mittaan. Chelsea ei kuitenkaan isossa kuvassa ole nyt siinä tilanteessa, jossa sen on pakko ottaa voitto keinolla millä hyvänsä, vaan tärkeämpää on saada joukkueen peli sellaiseen kuosiin, jolla niitä voittoja jatkossa tulee viikoittain.

Fulham on usein onnistunut kiusaamaan isompaa naapuriaan ja eväät sillä on siihen nytkin, sillä Chelsean peli ei ole lähelläkään parhaassa tasapainossaan. Jotenkin tuntuu kuitenkin, että sen verran vaikutteita Mourinho on imenyt Sir Alex Fergusonilta, että tappion jälkeen Chelsea on vaarallisimmillaan. En oikein jaksa uskoa siihen, että lauantaina nähtäisiin ensimmäinen kerta, kun José Mourinho joutuu maistamaan tappiota Valioliigaottelussa Stamford Bridgella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?