Veikkaajan arkisto: Tällainen on kiistelty Paolo di Canio - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Veikkaajan arkisto: Tällainen on kiistelty Paolo di Canio

Veikkaajan Englannin-kirjeenvaihtaja Saku-Pekka Sundelin tapasi marraskuun alussa äskettäin Sunderlandin manageriksi nimitetyn Paolo di Canion.

Paolo du Canio­

6.4.2013 10:56

Korut pois ja parturiin. Brittikenttien kuumin managerikyky Paolo Di Canio hallitsee kurilla, pelolla ja intohimolla.

37 sekuntia. Niin pitkään Swindon Townin manageri Paolo Di Canio malttaa istua liigacupin kotiottelussa Aston Villaa vastaan. Sitten kädet käyvät jo kuin liikennepoliisilla Rooman Piazza Venezialla. Laiturin epätarkka syöttö on syy suurieleiselle reaktiolle.

- Olin jo huolestua. Swindon Townin kannattaja Cliff Dixon ehti ennen ottelua mainostaa Di Canion riehumista vaihtopenkin edessä.

- Paolo on mahtava tyyppi. Hän on tuonut charmia tähän kaupunkiin. Todella intohimoinen mies, joka elää ja hengittää jalkapallosta ja Swindonista. Sen näkee, kun katsoo kentän laidalle.   Ensimmäinen reaktio oli vasta lämmittelyä. Toisen heikon syötön jälkeen Di Canio menettää malttinsa ja kääntyy vaihtopenkkiä kohti. Vaikuttaa hetken siltä kuin hän kävisi apulaismanageri Fabrizio Piccaretan kimppuun. Mutta tämä on vain keskustelua Di Canion tapaan.

44-vuotias italialainen näyttää yhä samalta kuin pelaaja-aikanaan. Painoa on kertynyt tuskin grammaakaan siitä, kun ura päättyi Serie C2 -seura Cisco Romassa 2008. Kalju alue päälaella on aavistuksen laajentunut ja tavaramerkkipulisongit harmaantuneet. Di Canio näyttää ilkeämmältä versiolta Rimakauhua ja Rakkautta -näyttelijä James Nesbittista.

Manageri on huoliteltu nahkakengissään, puvussaan ja 1970-lukulaisessa vihreässä onnentakissaan. Karisma huokuu kauas. Jokin menee kentällä taas väärin ja alkaa lähes minuutin kestävä luento vaihtopenkin suuntaan.

Muistan sillä hetkellä County Groundin noin kuusineliöisen kopin, jossa ottelun jälkeinen pressitilaisuus pidetään. En selviä sieltä hengissä ulos, mikäli Swindon häviää.

- Muiden seurojen kannattajat ja managerit pitävät häntä ekstroverttinä, ehkä vähän hullunakin. Paolo tekee kaiken omalla tavallaan. Hän on oma itsensä. Swindonilaiset rakastavat häntä, Dixon sanoo.

Todisteeksi väitteelle Arkell's Stand -päätykatsomossa kaikuu heti kamppailun alussa Di Canio -laulu. Sävel on italialaiselle sopiva Giuseppe Verdin Rigoletto-oopperan La donna è mobile. Epäilijöitä riitti, kun neljänneksi ylimmällä sarjatasolla pelannut Swindon nimitti kuumakallen managerikseen toukokuussa 2011. Kontrasti edelliseen käskijään, juroon Paul Hartiin oli valtava. Di Caniota pidettiin liian impulsiivisena persoonana manageriksi. Toisaalta hän on pelannut Arrigo Sacchin, Fabio Capellon, Carlo Ancelottin ja lukuisten muiden huippujen alaisuudessa, joten fiksulle pelaajalle luulisi tarttuneen viisauksia vuosien varrella. Di Canio on älykäs, mutta se hukkuu kahjon ulkokuoren alle.

Italialainen on suorittanut kurssit maailmankuulussa Covercianon valmennuskeskuksessa. Hänellä on myös Uefan valmentajalisenssi. Nimitys ei ilahduttanut kaikkia sponsoreita. Ammattiliitto GMB purki sponsorisopimuksensa vedoten Di Canion väitettyyn uusnatsitaustaan. Di Canio kohautti aikanaan natsitervehdyksillään, eikä hän ole sen jälkeen onnistunut karistamaan mainettaan. Hyökkääjä myöntää elämäkerrassaan Il Rotorno ihailevansa Benito Mussolinia, joka oli hänen mukaansa katala johtaja, mutta väärinymmärretty ihminen. Di Canion oikeaan käsivarteen on tatuoitu sana DVX, latinaksi johtaja, jolla viitataan Mussoliniin.

Hän sanoo olevansa kiinnostunut fasismin historiasta, mutta kiistää äärioikeistolaisen ajattelumaailman. Di Canio kirjoitti Italiassa Corriere dello Sport -lehteen kolumneja, joissa hän moneen otteeseen tyrmäsi rasistiset aatteet idioottimaisina. Monet Di Canion italialaisista ystävistä ovat sosialisteja.

- Italiassa ei ole pulaa äärioikeistolaisista ehdokkaista. En voisi ikinä äänestää heitä, Di Canio sanoi Independent-lehden haastattelussa.   Epäilijöitä on koko ajan vähemmän. Di Canio toi tunnin junamatkan päässä Lontoosta sijaitsevaan 200 000 asukkaan työläiskaupunkiin mukanaan italialaisen valmennusjohdon ja ammattimaisemman asenteen.

Häntä kutsuttiin nuorena pilkkanimellä Palloca pyöreytensä takia, joten colaa litkinyt poika alkoi urheilla tosissaan. Di Caniosta tuli kuntoaddikti. Samaa hän vaatii pelaajiltaan.

Swindon alkoi harjoitella kaksi kertaa päivässä. Ensimmäisen seitsemän viikon aikana joukkueella oli yksi vapaapäivä. Kaikki noudattavat tarkkaa ruokavaliota ja syövät harjoitusten välillä samassa pöydässä - jonka päässä istuu itseoikeutetusti Di Canio.

Uusia pelaajia kehotettiin muuttamaan Swindoniin yksin, jotta he eivät tuhlaa energiaa ajatellessaan, muistivatko ostaa maitoa ja muroja perheelle.

Swindonin viime kauden nousun ja syksyn menestyksen yksi pääsyy on se, että joukkue juoksee muilta jalat alta otteluiden lopussa. Di Caniolla on vaimo ja kaksi tytärtä, mutta hän paiskii 16-tuntisia työpäiviä ja keskustelee valmentajiensa kanssa taktiikasta yötunneille asti.

- Paolo vie Swindonin Championshipiin ja siirtyy itse eteenpäin. Ei ole kysymystäkään, ettei hän valmentaisi vielä Valioliigassa, Swindon-kannattaja Justin Simkins sanoo. Arvioon yhtyvät kaikki haastattelemani Robins-kannattajat.   Manageri huitoo pelikatkojen aikana aina pelaajansa lähelleen, ottaa tästä isällisen otteen ja kertoo, mitä kentällä pitäisi tehdä. Ote oli viime vuoden elokuussa liian isällinen, kun Di Canio riitaantui Southamptonia vastaan hyökkääjä Leon Clarken kanssa. Clarke raivosi kentältä poistuessaan kuntovalmentaja Claudio Donatellille, jolloin Di Canio tuli väliin ja nappasi pelaajan kainalonsa alle. Clarke työnsi managerin pois, mitä Di Canio ei hyväksynyt.

Pelaajatunnelissa tilanne riistäytyi kunnon käsirysyksi. Muut joutuivat pitämään riitapukarit erillään toisistaan. Vain 11 päivää seurassa ollut hyökkääjä löysi itsensä nopeasti Chesterfieldistä. Seuraavana kesänä hänet myytiin Charltoniin.

- Näin Leonin herjaavan kollegaani. Käskin hänen mennä pelaajatunneliin, mutta hän jatkoi kiroilua. Nappasin pelaajaa paidasta ja työnsin seinää vasten. Ei se ollut väkivaltaista, Di Canio selitteli Independentille.

- Hän käski itseään vanhempaa henkilöä painumaan helvettiin. Raivostun, kun näen nuoren epäkunnioittavan vanhempaansa. Mieti sir Alex Fergusonia samassa tilanteessa. Jouduin lopulta sanomaan, että nyt sinä painut helvettiin. Tapaus osoitti, että olen kypsynyt. En menettänyt malttia. Tv-kuvan perusteella siitä voi olla monta mieltä. Milanin pelaajana Di Canio käski Fabio Capelloa painumaan helvettiin ja tönäisi tämän nurin.

- Hän menetti tasapainonsa ja kaatui laukun päälle. Olin kritisoinut Capellon päätöksiä, mutta hän sanoi minulle kaikenlaista takaisin. Ymmärrän häntä nyt paremmin. Olin nuori.   Syyskuussa Di Canio ajautui avoimeen sotaan 21-vuotiaan maalivahtinsa Wes Foderinghamin kanssa. Manageri syytti maalivahtiaan Prestonin osumista ja vaihtoi tämän 22 minuutin kohdalla. Foderingham otti ratkaisun loukkauksena ja osoitti mieltään kentältä poistuessaan. Molari pyysi myöhemmin anteeksi ja voitti paikkansa takaisin.

Di Canion armotonta ihmisjohtamista on kritisoitu, mutta se toimii. Hyökkääjä Alan Connell joutui kohutussa Southampton-kamppailussa penkille 31 minuutin jälkeen. Connell ei protestoinut vaan jäi vaihtopenkille kannustamaan joukkuettaan. Di Canio ylisti hyökkääjää pelin jälkeen pukukopissa: Connell iski seuraavassa ottelussa kaksi maalia.

- Joitain ärsyttää hänen tapansa kohdella pelaajia, mutta ainakin hän saa heistä kaiken irti, Swindon-kannattaja Simkins sanoo.

- Monet valittavat hänen ihmisjohtamistyylistään, joka on lähinnä persuksiin potkimista. Mutta Paolo on hyvä pesemään jälkipyykkiä. Hän ei pelkää sanoa asioita ääneen, Dixon puolestaan kertoo.

Di Canio rakastaa huomiota. Hannu Tihinen pelasi kevään 2001 italialaisen kanssa West Hamissa ja muistelee seurakapteenia hauskana persoonana.

- Paolo lähti aina ottamaan alkulämpöä 15 minuuttia ennen muita. Kuuntelimme kopissa, miten koko Upton Park lauloi hänen nimeään. Hän nautti siitä.

Tihiselle on jäänyt erityisesti mieleen FA-cupin ottelu Manchester Unitedin vieraana. West Ham voitti sensaatiomaisesti Old Traffordilla Di Canion maalilla.

- Kaikki nostivat kättä pystyyn paitsion merkiksi, myös maalivahti Fabian Barthez. Paolo jatkoi vain pelaamista ja laittoi pallon kylmästi pussiin, Tihinen muistelee yhtä elämänsä ottelua. Myös Di Canio intoutui käymään Aston Villa -kamppailun alla läpi samaa peliä.

- Maalaaminen Manchester Unitedia vastaan oli kuin harrastaisi seksiä Madonnan kanssa. En tiedä pystynkö kokemaan managerina vastaavaa, Di Canio heitti.   19 minuutin pelin jälkeen Aston Villa -päädystä alkaa kuulua taputusta. Pian koko stadion yhtyy aplodeihin. Di Canio on ihmeissään. Hän käy kysymässä apulaismanageriltaan jotain ja yhtyy pian taputuksiin. Villa-fanit osoittavat joka ottelussa 19. peliminuutin kohdalla tukensa syöpää vastaan taistelevalle Stilian Petroville. Juuri tällaisista syistä Di Canio rakastaa Englantia.

- Englanti on täydellinen paikka pelata jalkapalloa. Täkäläinen jalkapallokulttuuri on aitoa ja intensiivistä. Olen aina pitänyt enemmän englantilaisesta kuin italialaisesta jalkapallosta, Di Canio on sanonut.

Hän koki brittiläisen jalkapallo- ja mediakulttuurin voiman pelatessaan Sheffield Wednesdayssa 1998. Arsenalin Patrick Vieira rikkoi ja syntyi torikokous. Paikalle tullut Martin Keown nappasi Di Caniota paidasta ja iski kyynärpäällä kasvoihin. Di Canio potkaisi Keownia ja lensi ainoana kahakassa ulos.

Se otti koville, ja Di Canio tuuppasi vielä erotuomari Alcockin kumoon. Alcockin kaatuminen on lajihistorian koomisimpia, mutta erotuomarin koskemattomuus on pyhä asia.

Di Canio sai 11 ottelun pelikiellon ja hänet määriteltiin brittilehdistössä barbaariksi, hulluksi ja riivatuksi.

Pari vuotta myöhemmin hyökkääjä sai Valioliigan Fair Play -palkinnon napattuaan pallon maalipaikassa käsiinsä Evertonin maalivahdin Paul Gerrardin loukkaantumisen takia. Vastustajan kannattajat antoivat teosta seisaaltaan aplodit.

Aston Villaa vastaan Di Canio ei protestoi tuomioita kertaakaan.

- Pelaajana suivaannuin, kun minua potkaistiin. Managerina en voi kiihtyä, sillä pelaajille pitää antaa positiivinen viesti. Enkä edes näe 50 tai 60 metrin päähän.   Ykkösliigan Swindon pelaa erinomaisesti valioliigajoukkuetta vastaan, mutta Villan vastahyökkäykset ovat tappavia. Belgian maajoukkuemies Christian Benteke vie vieraat johtoon ja kohta iskee Englannin maajoukkueessa pelannut Gabriel Agbonlahor. Alasarjajoukkueen arki on karua.

Kopista kentälle palaa sisuuntunut Swindon. Di Canio juhlii 18-vuotiaan Miles Storeyn kavennusta kuin omaansa. Tavallaan se olikin, sillä managerin vaihdokset näyttävät kääntävän pelin. Kolme minuuttia myöhemmin stadion sekoaa ja Di Canio sen mukana, kun Storey iskee illan toisensa. Ex-kärki ryntää kentälle, mutta liukastuu kalliissa italialaisissa nahkakengissään. Tuuletukselle ei näy loppua ja katsomo alkaa laulaa yhteen ääneen Paolooo Dii Caanioo, Paolooo Dii Caanioo, vaikka maalit teki nuori Storey.

Ottelun lopun Di Canio seisoo metrin kentän rajojen sisäpuolella ja neljäs erotuomari saa olla koko ajan vetämässä häntä pois. Isompiaan pudottaneen Swindonin tuhkimotarina päättyy, kun valioliigaseura löytää vielä yhden vaihteen ja tekee voittomaalin. Pelin jälkeen Di Canio jää yksin keskiympyrään. Hän osoittaa käsimerkein Swindon-fanien voittaneen Villa-kannattajat metelissä. Kukaan ei poistu, vaikka ottelu on päättynyt ajat sitten. Valioliigaseuran pomona palkkaisin tällaisen hurmoksen aikaansaavan miehen heti.   Pieneen pressihuoneeseen tulee kaikkien onneksi hyväntuulinen mies, joka pahoittelee puvunhousujensa nurmitahraa. Di Canio puhuu englantia kuin italialainen karikatyyrihahmo ja katsoo kuulijaansa silmiin. Kuulija katsoo hänen silmänsä alla olevaa arpea. Äänenpaino nousee ja laskee tavalla, johon tasaisella nuotilla puhuva britti tai suomalainen ei ole tottunut. Kaksi maalia tehnyt 18-vuotias Miles Storey on illan puheenaihe, mutta Di Canio toppuuttelee.

- Hänellä on vielä miljoona askelta kivuttavanaan. Tullessaan joukkueeseen hän ei ymmärtänyt mitään pelistä, juoksi vain pallon perässä. Vuosi sitten Miles ilmestyi harjoituksiin pitkässä tukassaan ja korvakorussa. Hän ajatteli turhuuksia, ei uraansa. Kesän jälkeen Miles saapui treeneihin tukka leikattuna, eikä korvakorua näkynyt, Di Canio selittää nuorukaisen urakehitystä.

Manageri laittoi pelaajansa ruotuun.

Di Canio on iso riski, mutta vielä isompi mahdollisuus. Suuren maailman Juhani Tamminen osaa sytyttää pelaajansa, yleisönsä ja koko Swindonin tavalla, jollaista harvoin näkee.

Groteskia sanoa, mutta Di Canioon kohdistuvassa henkilöpalvonnassa on pelottavan paljon samaa, mitä hänen perinteistä fasismia ihannoivassa arvomaailmassaan. Se on se riski.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?