Valioliiga: ANAlyysi: Derbyjen aika - Valioliiga - Ilta-Sanomat

ANAlyysi: Derbyjen aika

Paikallisotteluita eli derbyja riittää Valioliigassa etenkin kun laskee kaikki lontoolaisjoukkueitten keskinäiset kohtaamiset mukaan.

Andre Villas-Boas­

20.10.2012 10:54

Nyt viikonloppuna pelataan kaksi derbya, mutta mielenkiinto kumpaakin kohtaan on poikkeuksellinen; tosin eri syistä.

Viikonlopun avausottelussa kohtaavat White Hart Lanella Tottenham ja Chelsea. Tottenhamin varsinainen paikallisvastustaja on toki Arsenal, mutta mistään ystävyysottelussa ei nytkään ole kyse. Lisäkipinää otteluun tuo se, että Tottenham on tosissaan tekemässä tuloaan Valioliigan kärkipään taisteluun ja kun Chelsea keikkuu kärkipaikalla, niin ottelun merkitys on jo tätä myötä selvä.

Sunnuntain Sunderland-Newcastle onkin sitten todellinen derby parhaasta päästä. Kummankin alkukausi on ollut hiukan takkuinen, mutta tässä ottelussa sarjasijoituksilla ei ole mitään merkitystä. En ole itse koskaan ollut paikan päällä seuraamassa Koillis-Englannin suurta derbya, mutta sen tunnelman voi jollain lailla aistia jopa televisiosta. Ja kun on pelannut vieraissa niin Sunderlandia kuin Newcastlea vastaan, on aika helppo kuvitella millainen meteli katsomossa on kun molempien fanaattiset kannattajat ovat samaan aikaan samalla stadionilla.

Joukkueilla on takana maajoukkuetauko, joten päivän kunto on pieni kysymysmerkki. Silti jonkinlaista ennakointia näistä paikalliskamppailuista voi hyvin tehdä. Tottenhamin kone lähti hiukan hitaasti käyntiin, mutta alla on nyt neljä perättäistä voittoa ja Chelsea ei puolestaan tällä kaudella ole hävinnyt. Jokunen viikko sitten ennakoin - väärin - Arsenalin tahraavan Chelsean tappiosarakkeen ja pitänee nyt olla hiukan varovaisempi. Kumpikaan ei ole vielä ihan parastaan esittänyt hyvistä tuloksista huolimatta ja ehkei olla kaukana siitä, että viime kauden kahden tasapelin putki saa jatkoa. Tottenhamille tappio kotikentällä olisi kuitenkin pahempi isku, sillä ero kärkeen venähtäisi kahdeksaan pisteeseen.

Sunnuntaina pohjoisempana ei kannata myöskään kovin varmana liputtaa kummankaan puolesta jo sen takia, että nämä ottelut ovat tavallaan irrallisia pitkästä sarjakaudesta. Jos sarjapaikka säilyy ja suurempiin saavutuksiin ei ole mahdollisuuksia, on naapurin voittaminen sekä Sunderlandille että Newcastlelle "se" asia. Saattaa olla jopa enemmänkin ainakin osalle kannattajista. Se takaa jo sen, että ottelua ei kannata ennakoida kovin paljon edellisten esitysten tai tulosten pohjalta.

Sunderlandilla on näytön paikka viime kauden 0-1-kotitappion jälkeen - Newcastlessa pelattiin 1-1. Ratkaiseeko se? Kenties, kenties ei, on nimittäin ihan varmaa, että Newcastlekaan ei tähän peliin saavu mitenkään kylläisenä. Koskaan.

Monesti on kysytty onko tällaisilla perinteisillä paikalliskoitoksilla enää itse joukkueille niin väliä, kun pelaajat tulevat eri puolilta maailmaa ja vain harva, jos kukaan, on enää ns. oman kylän poika. Minä väitän vahvasti että on. Kyllä peliä pelataan edelleen vahvasti kannattajille ja kun kentällä aistii, että tunnelma lehtereillä on poikkeuksellinen, niin se ylimääräinen pieni lisä löytyy joka pelaajasta aika automaattisesti. Derby on kuitenkin suurempi asia kuin yksittäinen pelaaja tai senhetkiset joukkueet ja kyllä sen tunteen kokee myös kentän puolella, olivat juuret missä tahansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?