Valioliiga: ANAlyysi: Uudet asetelmat Lontoossa - Valioliiga - Ilta-Sanomat

ANAlyysi: Uudet asetelmat Lontoossa

Valioliigaviikonloppu potkaistaan käyntiin heti todella mielenkiintoisella koitoksella, kun Lontoon suurseurat Arsenal ja Chelsea kohtaavat Emiratesilla.

Roberto Di Matteo­

29.9.2012 8:26

 Viime kausien ja tämänkin kauden sarjataulukon perusteella voisi kuvitella Chelsean lähtevän otteluun lievänä suosikkina, mutta välttämättä näin ei ole.

Chelsea on kieltämättä avannut kauden Valioliigassa tuloksellisesti vahvasti, mutta kun joukkueen tähänastista ohjelmaa katsoo niin pisteitä on koossa ennemminkin odotetusti kuin sitä enempää. Yhtään varsinaista kärkijoukkuetta Chelsea ei vielä ole kohdannut.

Euroopan Supercupin arvostuksesta voidaan olla montaa mieltä, mutta selvä tappio Atletico Madridille kertoi enemmän Chelsean tilanteesta kuin vaikkapa kuluvan viikon murskavoitto Wolverhamptonista liigacupissa. Chelsea pystyy pelaajien henkilökohtaisen osaamisen kautta voittamaan ennakkoon altavastaajia jopa hyvällä prosentilla, mutta valmista joukkueen peli ei missään nimessä ole.

Viime keväänä ruoriin tarttunut Roberto di Matteo sai paljon kritiikkiä puolustusvoittoisesta pelaamisesta – joka toi kuitenkin kaivatun Mestarien liigan voiton. Di Matteo oli kuitenkin viime keväänä hätäapu ja hän voi puolustuksekseen sanoa ettei voinut lyhyessä ajassa tehdä ihmeitä joukkueen omalle pelaamiselle. Nyt aikaa on ollut enemmän ja muutoksia tapahtunut niin pelaajistossa kuin pelityylissäkin. Chelsealla on heittää hyökkäyspäähän uusien hankintojen myötä paljon pallollista taitoa, mutta täysin tasapainossa peli ei ole ja on hiukan vaikea ainakin vielä edes sanoa mikä on di Matteon hakema lopullinen pelitapa.

Arsenal on oikeastaan ollut alkukaudella vakuuttavampi. Etenkin joukkueen puolustuspelaaminen on ollut selkeästi organisoidumpaa kuin vaikka vielä viime kaudella ja Arsenal tuntuu päässeen eroon ns. tyhmien maalien päästämisestä. Robin van Persien menetys on korvattu jopa yllättävän hyvin, joukkueen hyökkäyspeli on nyt monivivahteisempaa vaikka hollantilaisen tapainen viimeistelijä varsinaisesti puuttuukin.

Arsenalin peli hiukan yski kauden parilla ensimmäisellä kierroksella, mutta sen jälkeen palaset ovat alkaneet loksahdella kohdilleen myös ylöspäin pelattaessa. Joukkue ei ehkä ole niin perinteisesi manageri Arsene Wengerin näköinen kuin aiemmin, mutta peli toimii. Ennen kaikkea Arsenalille on tärkeää, että joukkue ei nyt pelaa yhden kortin varassa, vaan sillä on selkeästi olemassa myös suunnitelma b.

John Terryn pelikielto ei perusasetelmia sinänsä muuta, mutta selvää on että se ei helpota Chelsean tehtävää sen enempää pelillisesti kuin henkisestikään. Vaaka kallistuu ennakkoon Arsenalin suuntaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?