ANAlyysi: Kauden käännekohta - Valioliiga - Ilta-Sanomat

ANAlyysi: Kauden käännekohta

Pitkin syksyä on puhuttu ”alkukaudesta” Valioliigassa, mutta nyt viimeistään tuon määreen voi unohtaa.

Robin van Persien Arsenal pyrkii kärkitaistoon.­

17.12.2011 9:00

Viikonlopun kierros avaa perinteisen loppuvuoden otteluruuhkan ja sen myötä ylitetään samalla jo kauden puoliväli.

Jaossa on nyt reilun kahden viikon aikana joka joukkueelle 15 pistettä ja ihan suotta tästä tiukasta rypistyksestä ei puhuta ratkaisevana ajanjaksona loppukautta ajatellen. Kun otteluita on vain muutaman päivän välein, niin tässä lisäksi korostuu putken ensimmäisen ottelun merkitys. Hyvä startti ruuhkaan voi kantaa pitkälle ja päinvastoin.

Näin ajatellen viikonloppuna on edessä todella monta erittäin mielenkiintoista ottelua. Blackburn - West Bromwich ja Fulham – Bolton ovat selkeästi kamppailuja, joissa toinen pyrkii aloittamaan nousunsa pahasta ahdingosta ja toinen on vaarassa joutua samaan jamaan, jos putki alkaa tappiolla.

Newcastle ja Liverpool tarvitsevat voitot pysyäkseen vielä jotenkin uskottavasti kärkitaistelussa. Tottenham ei taatusti kaipaa toista perättäistä tappiota tähän saumaan ja Manchester Citylla riittää todistettavaa silläkin kauden ensimmäisen tappion jälkeen. Kun vastassa vielä on Arsenal, niin ”tuplatappio” lontoolaisia vastaan ajaisi Cityn pahaan aikaan minikriisin partaalle.

Arsenal toki vastaavasti lähtee lyömään lisää tulta kärkipään kamppailuun ja tappio Eastlandsilla olisi tätä ajatellen takaisku. Manchester United ja Chelsea eivät ole edes orastavassa tappioputkessa, mutta pistemenetys tähän putken alkuun ei kummankaan asiaa ainakaan auttaisi.

Syksyä kuvataan usein yllättäjien ajaksi ja suurimmat yllätykset tapaavat alkaa hiipua viimeistään juuri näihin aikoihin. Yksi selkeä syy siihen on se, että laajalla materiaalilla on nyt käyttöä. Suurilla seuroilla riittää penkillä tuoretta voimaa ja tässä tahdissa se on todella iso etu.

Valioliiga on ollut jo muutaman kierroksen ajan repeämässä kahtia ja edessä olevat viisi kierrosta todennäköisemmin vain vahvistavat tätä kehitystä.

Kysymysmerkkejä ehkä on lähinnä kaksi: saako Newcastle otteen takaisin ja onko Stoken nousuvire pysyvää. Kun katsoo kärjen seitsemää joukkuetta, niin ehkä juuri Newcastlea lukuun ottamatta niillä on materiaalissa sitä leveyttä, jolla pisteitä ropisee väsyneempiä vastustajia vastaan. Ja takana tulevista europaineet taakseen jättänyt Stoke on todennäköisesti se, jolla on parhaat eväät vielä nousta iskemään kiilaa kärkiseitsikon väliin.

Spekulaatioita on yhtä monia kuin spekuloijiakin. On kuitenkin ihan varmaa, että ne joukkueet jotka viikonloppuna nappaavat kolme pistettä nostavat myös asemiaan ajatellen tilannetta tammikuun alussa.

Putki on edessä ja mihin suuntaan se vie, paljon ratkeaa sen osalta jo nyt viikonlopun otteluissa.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?