Valioliiga: Antti Niemen ANAlyysi: Alkukauden hurmaa - Valioliiga - Ilta-Sanomat

ANAlyysi: Alkukauden hurmaa

Kuka siirtyy, kuka jää? Syntyykö sopimus ja jos syntyy, minne ja milloin?

Carlos Tevez ja David Silva ovat Manchester Cityn avainpelaajia.­

12.8.2011 15:07

Äkkinäisempi voisi kuvitella pelkkiä otsikoita seuraamalla, että kauden alkuun olisi Englannin Valioliigassa vielä hyvä tovi aikaa ja joukkueita kasataan nyt tulevaa kautta varten.

Totta toinen puoli, joukkueita tosiaan edelleen kasataan. Valioliigakausi sen sijaan alkaa nyt. Muutos aiempaan on ollut aika raju johtuen toki osin myös siirtoikkunasta, joka avautui vasta elokuun alussa. Nykyään Valioliigassa mennään joukkueiden lopullisessa kokoamisessa hyvinkin 2-3 kierrosta itse kauden puolelle, kun aiemmin joukkueet olivat pääsääntöisesti koossa jo hyvissä ajoin ennen kauden alkua.

Tämä siirto- ja spekulaatioruletti lyö väistämättä leimansa myös alkukauden otteluille oikeastaan aina siirtoikkunan sulkeutumiseen saakka.

Kun syyskuun alkuun vielä osuu pieni maajoukkuetauko, niin vasta sen jälkeen pöly alkaa laskeutua. Niinpä nämä avauskierrokset ovatkin otollista aikaa yllätyksille. Sitä ne ovat myös sen puolesta, että nousijat ovat täynnä intoa ja kenties itse arvioitua alemmas ennakoidut joukkueet ovat ylimääräisen adrenaliiniruiskeen myötä liikkeellä normaalia kevyemmällä jalalla.

Kaiken kaikkiaan kauden alussa sen raskaus ei vielä näy joukkueissa. Piskuinen nousija lähtee vielä viimeisiä hankintojaan tekevää mestarisuosikkia vastaan rohkeasti haastamaan – ja saattaa jopa onnistua.

Tästä on aiemmilta vuosilta esimerkkejä. Epätodennäköinen lopputulos on elokuussa paljon vähemmän epätodennäköinen kuin helmikuussa.

Mestarisuosikit ovat monissa papereissa Manchester United, Chelsea ja Manchester City. Järjestys on jokaisen oman mielen mukainen ja toki joukkoon voi nostaa muitakin tai pudottaa jonkun pois. Itse toivoisin, että joku ns. keskikastin joukkue nousisi sekoittamaan ainakin kärjen järjestystä hiukan, mestarin löytyminen kärkikolmikon, -nelikon, -viisikon tai jopa –kuusikon ulkopuolelta tuskin kuitenkaan on todennäköistä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö Stoke voisi kaataa Chelseaa, West Bromwich ManUa ja nousija-Swansea yllättää Citya Eastlandsillakin. Nythän pelataan kauden avauskierrosta. On ihan varmaa, että sarjataulukko ei syyskuun alussa näytä siltä kuin kauden alla ennakoitiin, eikä myöskään siltä jolta se lopulta keväällä näyttää – lähellekään sitä. Jokainen voitettu piste kuitenkin pysyy taskussa ja jokainen menetetty piste on lopullisesta saldosta pois. Vaikka kauteen valmistautuminen on vielä käynnissä monessa seurassa, samoja pisteitä jaetaan nyt kuin ensi keväänä.

Ikävän sivumaun avauskierrokseen tuovat Englannin levottomuudet, jotka johtivat jo Tottenhamin ja Evertonin välisen ottelun siirtämiseen. Ratkaisu oli varmasti täysin oikea, mutta ikävä maku tällaisesta jää etenkin näiden seurojen kannattajille ja totta kai myös pelaajille. Kaiken siirtokarusellin keskellä kauden alkua kuitenkin odotetaan kaikkialla aina samalla innolla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?