Valioliiga: Antti Niemen ANAlyysi: Katkeraan loppuun saakka - Valioliiga - Ilta-Sanomat

ANAlyysi: Katkeraan loppuun saakka

Valioliigassa ratkotaan päätöskierroksella vielä monta sijoitusta aina kolmatta sijaa myöten, mutta huomio kiinnittyy väkisinkin sarjataulukon toiseen päähän, jossa viisi joukkuetta taistelee kolmesta paikasta auringossa eli säilymisestä.

Blackpoolin Charlie Adamilla on vaikea päivä sunnuntaina,­

21.5.2011 13:02

Lähtökohta on se, että Blackburn on viisikosta parhaissa asemissa. Sillä on pisteen ero putoamisviivaan ja ilman murskatappiota paras maaliero.

Wolverhamptonin etunakin on pisteen etumatka kolmikkoon Birmingham, Blackpool ja Wigan; näillä kaikilla puolestaan maaliero on hyvin lähellä toisiaan. Mainitussa järjestyksessä mennään maalin välein.

Kuka sitten putoaa, kuka ei. Loogisesti ajatellen eniten vaikutusta on kahdella tekijällä: päätöskierroksen vastustajalla ja joukkueen vireellä.

Jos otetaan ensin vastustajat. Birmingham matkaa tiukasti viidennestä sijasta taistelevan Tottenhamin vieraaksi, Blackpool mestari Manchester United vieraaksi ja Wigan Stoken tunnetusti vaikealle Britannia Stadiumille. Wolverhampton ja Blackburn puolestaan kohtaavat keskinäisessä ottelussaan. Jos ei laske isompaa painoarvoa Stoken pettymykselle FA cupin finaalitappiosta, ei kellään ole helppo peli. Kaikkein vaikein ehkä kuitenkin Birminghamilla.

Joukkueitten virettä seuratessa Wolves on kuononmitan muita edellä, mutta Birmingham on rämpinyt selvästi muita pahemmin viime kierroksilla, vain yksi piste viidestä viimeisestä ottelusta. Eli tässäkin merkit ovat Bluesia vastaan.

Wolvesin ja Blackburnin kohtaamisesta voisi veikata tasapeliä, mutta tuskin kumpikaan lähtee pelaamaan sillä kortilla, että muuta menettävät pisteitä eli kyllä sielläkin voitosta taistellaan. Blackburn toki pitäisi tasapelillä Wolvesin varmuudella takanaan ja joukkueen putoaminen vaatisi silloin jo sitä, että koko muu trio voittaisi ottelunsa.

Maalierojen läheisyys tuo myös omat koukeronsa kuvioihin. On jopa mahdollista, että viivan alla nyt majailevista Blackpoolista ja Wiganista jompikumpi säilyy vaikka häviäisi ottelunsa.

Yksi merkittävä asia puhuu vielä Wolvesin puolesta ja se on kotietu, vaikka sen merkitys olisi suurempi jos vastassa olisi joku ns. merkityksetöntä peliä pelaava vastustaja. Ei sitä voi kuitenkaan aliarvioidakaan. Wolvesin – ja Wiganin – etuna on myös se, että ne eivät ole ajautuneet säilymistaisteluun viime metreillä.

Ketkä sitten putoavat? En minä tiedä. Nyt pelataan Valioliigan päätöskierrosta ja kaikki logiikka voidaan heittää sivuun. Varmaa on vain, että sunnuntaina nähdään draamaa, jonka lopputulosta on käytännössä mahdoton ennakkoon tietää. Sen näytelmän käsikirjoitus kirjoitetaan vasta otteluiden aikana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?