Valioliiga: Antti Niemen ANAlyysi: Varma kevään merkki - Valioliiga - Ilta-Sanomat

ANAlyysi: Varma kevään merkki

Sir Alex Ferguson ja Valioliigan maaliskuu, taas kerran käsillä ja kaava on vanha tuttu, toki jokavuotisella pienellä variaatiollaan.

Arsene Wenger (vas.) ja Alex Ferguson taistelevat Valioliigan ja FA-cupin mestaruduesta.­

11.3.2011 18:23

Manchester United tapaa näihin aikoihin kaudesta olla mukana mestaruustaistelussa, kuten nytkin, ja kokenut manageri ottaa kaikki keinot käyttöön. Alkaa Sir Alexin mediapeli.

Jokainen jalkapalloilija tietää mitä tarkoittaa vastustajan puhuminen pois pelistä. Siis sitä josta ehkä näkyvimmän ja julkisuudessa pisimpään puidun esimerkin tarjosi taannoin Marco Materazzi ja sai tosiaan Zinedine Zidanen sananmukaisesti pois pelistä. Materazzin metodi oli koko lailla vastenmielinen ja törkeä, mutta esimerkkinä se oli hyvin kuvaava. Henkilökohtaisuuksiin menevät kommentit saivat kokeneenkin pelaajan keskittymään ihan muuhun kuin pelaamiseen, mikä tietysti oli tarkoituskin.

Sir Alex pelaa ihan samaa peliä, mutta huomattavasti hienostuneemmin keinoin. ManU on voittanut mestaruuksia skotin alaisuudessa useita ja varmasti jokaisen ihan pelillisin ansioin, mutta ei voi kiistää myöskään Sir Alexin henkisen sodankäynnin merkitystä. Vanha kettu tietää tasan mitä tekee ja tietää myös tasan tarkkaan millä vastustajaa – ennen kaikkea vastustajan manageria – hiukan horjautetaan sopivasti ratkaisevalla hetkellä.

Nyt Sir Alex ensin murjotti, ainakin näennäisesti, ja piti täyttä mediahiljaisuutta viime viikon Chelsea-ottelun jälkeen. Liverpool-tappion jälkeen koko ManU-miehistö vaikeni aktiivisesti ja nyt vihdoin viikonlopun alla Sir Alex rikkoi hiljaisuuden ja tuli esiin itselleen varsin tyypillisellä tavalla, vaikka sisältöä sanomasta ei ennakkoon olisi osannutkaan arvata.

Sir Alexille jalkapalloilu on todellista vihreän veran shakkia ja hän nauttii pelistä sitä enemmän mitä korkeammalle panokset nousevat. Syksystä aina pitkälle kevättalveen haetaan asetelmia ja kun ne alkavat olla selvillä, Sir Alex iskee. Nyt hän on selkeästi tehnyt sen johtopäätöksen, että viime viikon tuloksista huolimatta mestaruustaistelussa ovat käytännössä mukana enää ManU ja Arsenal. Kuten varmasti totta onkin.

Niinpä Sir Alex nostikin Arsenalin vahvasti esille ja alleviivasi sitä kuinka kauden alla roolia mestaruustaistelussa tarjottiin ennemminkin Chelsealla ja Manchester Citylle, jopa Tottenhamillekin, kuin Arsenalille. Tätä seurasi näennäisen kauniita kohteliaisuuksia niin Arsenalin kuin manageri Arsene Wengerinkin suuntaan.

Miksi tämä sitten on mediapeliä eikä pelkkä vilpitön mielipide? Ensinnäkin historia opettaa ja Sir Alexilla on aina kaikessa tekemisessään ja sanomisessaan mielessään oman seuransa ja joukkueensa etu. Toisekseen Sir Alex on käyttänyt samankaltaista taktiikkaa aiemminkin. Julistaessaan mestaruustaistelun kahden väliseksi kamppailuksi, hän pyrkii viemään fokuksen kokonaan tähän kaksinkamppailuun. Tätä tukee vielä se, että ManU ja Arsenal kohtaavat vielä paitsi nyt viikonloppuna FA cupissa myös Valioliigassa toukokuun alussa.

Sir Alex tietää mainiosti, että Arsenal-ManU –ottelu vapunpäivänä ei ratkaise kaikkea. Jos hän saa vastustajan keskittymään vain tuohon otteluun, on se iso voitto. Jaossa on kuitenkin vain kolme pistettä, jotka on yhtä helppo voittaa tai menettää missä tahansa loppukauden muussakin ottelussa.

Jotenkin tuntuu, että lauantainen FA cupin kohtaaminen sopii hyvin Sir Alexin suunnitelmiin. Kumpi jatkoon meneekään, niin takuuvarmasti Sir Alex ottaa tuloksesta kaiken irti Valioliigan kevättä ajatellen. Jokakeväinen peli on alkanut.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?