Valioliiga: Antti Niemen ANAlyysi: Legendat vastakkain - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Legendat vastakkain

Suomalainen jalkapalloilija Euroopassa ja huippusarjassa ei ole enää vuosiin ollut varsinaisesti mikään uutinen sinällään.

Antti Niemi ylistää analyysissään Jussi Jääskeläistä (kuvassa) ja Shefki Kuqia.­

27.2.2011 20:31

Suomalaispelaajat myös kohtaavat toisiaan samoissa ympyröissä nykyään varsin usein. Silti jotenkin tuntui lauantaina, että oli todistamassa jotain harvinaista, kun Newcastlen ja Boltonin välinen Valioliigaottelu lauantaina lähestyi viimeisiä minuuttejaan.

Siitä on nyt kohta 15 vuotta, kun Jussi Jääskeläinen lähti Vaasan Palloseurasta Englantiin ja pitkälti toistakymmentä vuotta siitäkin, kun Shefki Kuqi jätti Suomen kentät ja siirtyi Stockportiin. Noihin aikoihin kun olisi lyönyt vetoa siitä, että nämä kaksi kohtaavat Valioliigan ottelussa helmikuussa 2011, niin olisi epäuskoisen naureskelun lisäksi kuitannut lopulta taatusti isot rahat.

Näin kuitenkin St. James' Parkilla kävi. Todella harvinaista seurauskollisuutta Boltonille läpi vuosien osoittanut Jässi taas kerran Trottersin maalilla ja monta seuraa vuosien varrella kiertänyt Sheriffi tulossa vaihdosta kotidebyyttiinsä Magpiesin riveissä. Siinä nähtiin kentällä pitkä palanen suomalaista jalkapallohistoriaa yhtä aikaa.

Jääskeläistä ja Kuqia yhdistää pitkän uran lisäksi se, että molemmat ovat jo jättäneet maajoukkuetehtävät, mutta painavat seurajoukkueissaan kuin nuoruutensa päivinä – toki kokemuksen rikastamina. Kaksi pelaajaa, joille suomalainen jalkapalloilu on paljon velkaa. Kaksi pelaajaa, jotka hyvin eri tavalla, mutta silti monelta osin yhtäläisestikin kuvastavat niitä tärkeimpiä piirteitä, jotka tekevät jalkapalloilusta niin hienon lajin.

Jääskeläisen seurauskollisuuden ohella varmuus, luotettavuus, kyky pitää joukkuetta vaikeilla hetkillä pystyssä, Kuqin asenne, periksiantamattomuus, taistelu… Nämä kaksi ansaitsevat ehdottomasti legendan nimen.

Newcastlessa tasattiin pisteet ja ehkä se oli aika sopiva tulos tämän kaksikon kohtaamiselle. Ei voi nostaa toista toisen yläpuolelle, ei kaksikkoa voi oikein edes lähteä vertaamaankaan toisiinsa. Eikä pidäkään, hienoja pelaajia ja hienoja ihmisiä kumpikin.

Tasapeli varmisteli kummankin sarjapaikkaa ensi kaudelle. Newcastlesta alaspäin käydään kuitenkin vielä huimaa näytäntöä säilymisestä, 11 joukkuetta on vain kuuden pisteen sisällä. Saa nähdä käänsikö tämä viikonloppu lopullisesti läpi kauden vaikeuksissa olleiden Wolverhamptonin ja West Hamin kurssin, ainakin kumpikin otti voiton todella tärkeään paikkaan.

Putoajakandidaattien joukossa ainakin jollain tasolla on edelleen myös Fulham, jolle piste Manchester Cityn Eastlandsilta tuli sekin tarpeeseen. Samalla Fulham sinetöi sen tosiseikan, että mestarin nimi keväällä on joko Manchester United tai Arsenal, kukaan muu ei tuota soppaa enää kevään mittaan yllä sekoittamaan.

Ja onnittelu vielä Birminghamille liigacupin mestaruudesta, ensimmäinen iso voitto seuralle miltei 50 vuoteen. Samalla se oli hyvä osoitus, että eivät kaikki mestaruudet Englannissakaan aina mene "niille samoille seuroille".

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?