Valioliiga: Antti Niemen ANAlyysi: "Väärä" joukkue kentällä - Valioliiga - Ilta-Sanomat

ANAlyysi: "Väärä" joukkue kentällä

Huuhkajien maalivahtivalmentaja Antti Niemi pureutuu kolumnissaan FA-cupiin ja siihen, kuinka Valioliigajoukkueet peluuttavat reservimiehistöjään.

Tästä ottelusta Blackpool sai isot sakot.­

28.1.2011 19:00

Edessä on jälleen FA cupin viikonloppu; pelataan neljättä kierrosta ja paikasta 16 parhaan joukossa, joten tunnelma alkaa tiivistyä myös cupissa. Crawley Town puolustaa vielä liigan ulkopuolisten joukkueitten kunniaa ja luonnollisesti mukana on edelleen myös valtaosa Valioliigan joukkueista.

Arpa heitti Valioliigaseurat vastakkain neljässä joukkueparissa, mutta omalla tavallaan kiinnostavampia ovat Valioliigan kärkijoukkueitten ottelut: Koko kärkikolmikko kohtaa Ykkösliigan joukkueet ja kuten jo kolmannella kierroksella nähtiin, eväitä yllätyksille on olemassa.

On ihan varmaa, että sen enempää Manchester United, Arsenal kuin Manchester Citykaan ei lähde viikonlopun otteluun samalla avausmiehistöllä kuin lähtisi Valioliigan otteluun. Voi olla jopa, että kentällä ei nähdä kuin pari "normaalin" kokoonpanon pelaajaa. Asia nousi tapetille viikolla, kun Blackpool sai Valioliigalta 25 000 punnan sakot peluutettuaan "kakkosmiehistöä" marraskuussa Aston Villaa vastaan.

Blackpoolin manageri Ian Holloway puolusti jo tuolloin tuoreeltaan oikeuttaan valita täsmälleen haluamansa kokoonpano ja nyt sakkorangaistuksen tultua julki Holloway sai vahvaa tukea myös ManU-luotsi Sir Alex Fergusonilta – epäilemättä kokenut kettu on tässä asiassa hiukan omakin lehmä ojassa. Joka tapauksessa managereilla on selkeä pointtinsa asiassa.

Ei Holloway peluuttanut mitään juniorijoukkuetta, eikä peluuta jatkossakaan. Kuten ei kukaan muukaan. Managerit painottavat mielellään sitä, että joukkueessa on sääntöjen mukaiset 25 pelaajaa ja pidemmän päälle tämän ringin peluuttaminen mahdollisimman laajasti on koko joukkueen etu. Onkin kieltämättä aikamoinen vastuunsiirto jos joku ulkopuolinen tulee kertomaan mikä on "ykkösmiehistö" ja ketkä pelaajista kuuluvat "kakkosryhmään". Onko loukkaantuneena ollut pelaaja palatessaan vakiomies vai ei? Onko lähinnä vaihtopelaajana pelannut isokokoinen voimahyökkääjä "kakkosketjua", jos hänet nostetaan avaukseen mutaisiin olosuhteisiin cupin peliin alasarjajoukkueen vieraana? Aika veteen piirretty viiva.

Blackpoolin sakoista huolimatta kentillä nähdään viikonloppuna mielenkiintoisia pelaajia, sillä vaikkapa Sir Alexia ei ole järeämmälläkään tykistöllä isommin heilautettu ja ManU juoksuttaa Southamptonissa kentälle juuri tasan sellaisen miehistön kuin manageri haluaa. Ja ihan varmasti mukaan mahtuu joku pelaaja, jonka nimen kaikki tuntevat muutaman vuoden päästä. Eikö tällaiselle tulevalle tähdelle saisi antaa mahdollisuutta tai onko näiden tulevien tähtien kertakiintiö kentällä jotenkin rajallinen?

Jos yllätys sitten osuu omalle kohdalle, on helppo osoitella miehistöä, mutta en usko että nyt viikonloppuna nähdään kentällä yhtään joukkuetta, joka hakisi mitään muuta kuin voittoa. On joukkueita jotka lähtevät aina voittamaan kaikkia kilpailuja, on joukkueita jotka unelmoivat siitä suuresta voitosta nimenomaan cupissa ja on joukkueita, jotka pääsevät cupin myötä sisäsivujen palstantäytteistä suuriin otsikoihin. Jos sinne sekaan mahtuu sitten muutama hiukan vähemmälle peliajalle jäänyt pelaaja, niin sehän tuo vain oman mausteensa cupiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?