Antti Niemen ANAlyysi: Mestaruus alennusmyynnissä? - Valioliiga - Ilta-Sanomat

ANAlyysi: Mestaruus alennusmyynnissä?

Yksikään joukkue ei ole onnistunut täysin vakuuttamaan kauden ensimmäisien kuukausien aikana ja tällä menolla mestaruus napataan suorastaan ennätyksellisen alhaisella pistemäärällä.

12.12.2010 21:51

Chelsean kurssi ei sitten varsinaisesti kääntynyt vieläkään, vaikka läheltä piti. Tasapeli Tottenhamin vieraana ei toki ollut tuloksena katastrofi, mutta tuskin manageri Carlo Ancelottin oloa paljon helpottikaan.

Eikä varmaan toisellakaan italialaisluotsilla Roberto Mancinilla ole Manchester Cityssa helppoa, kun ykköshyökkääjä Carlos Tevez anelee pääsyä siirtolistalle.

Chelsea ja City ovat kuitenkin molemmat mukavasti kärkikahinoissa mukana. Tämä on sinänsä aika merkillistäkin, kun kummankin pistekeskiarvo on jopa selvästi alle kahden – Chelsea ei itse asiassa ole yhdeksään kauteen kerännyt tässä vaiheessa kautta näin vähän pisteitä.

Tasaisella tahdilla Chelsea jäisi alle 70 pisteen tällä kaudella ja noilla pistemäärillä ei ole ollut mitään asiaa ainakaan kahden parhaan joukkoon pitkään aikaan.

Se tosiasia, että Manchester United ja Arsenal ovat – molemmat jopa riippumatta maanantaisen kohtaamisensa tuloksesta – vielä hyvin Chelsean ja Cityn näköpiirissä kertoo jotain kuluvasta kaudesta.

Kaksi pistettä ottelua kohden merkitsisi 76 pistettä kauden päätteeksi. Tuolla pistemäärällä ei olisi sitten kevään 2001 ylletty edes toiseksi kertaakaan ja kaudesta 2004-05 lähtien kakkossijaan on vaadittu selvästi yli 80 pistettä. Nyt tuossa tahdissa ei ole yksikään joukkue.

Keväällä 2005 Chelsea juhli mestaruutta 95 pisteellä ja vaikka lontoolaiset voittaisivat kaikki kauden loput 21 otteluaan, lopullinen pistemäärä jäisi 94:ään.

Joku voisi helposti tulkita tämän kertovan Valioliigan tason noususta, takaa-ajajat ovat ottaneet kärkeä kiinni. Jälkimmäinen toki pitää paikkaansa, mutta syy tuskin on edellinen.

Sellaista takuuvarmaa voittokonetta – tai paria sellaista – ei yksinkertaisesti Valioliigassa tällä kaudella ole. Jokaisella kärkijoukkueella on ollut omat ongelmansa alkukaudesta, eikä mikään viittaa siihen että joku joukkue tästä eteenpäinkään löytäisi lopullista avainta mihinkään hurjaan voittoputkeen.

Tason laskustakaan ei kannata puhua. Parhaimmillaan kärkipään joukkueet pelaavat todella hienoa jalkapalloilua ja Mestarien liigakin on osoittanut, että Valioliigajoukkueet ovat edelleen kovaa valuuttaa Euroopan tasolla. Valioliigan huipulta puuttuvat nyt ”valmiit” joukkueet, jollaisen selkeä merkki on suoritusvarmuus.

Hyviä uutisia tämä toki tuo Valioliigaa seuraaville. On ollut kausia, jolloin on ennakkoon jo laskettu, että kärkijoukkueilla on jäljellä vaikkapa 12 peliä ja niistä 9-10 on voinut laskea ennakkoon varmoiksi voitoiksi ja tämä ennuste on myös aika hyvin pitänyt paikkaansa.

Nyt on ihan turha alkaa laskea pisteitä, joita joku joukkue voisi menettää, vaan palataan ihan perinteiseen sarjataulukon seuraamisen, jossa joka joukkueella on viimeisessä sarakkeessa kerätyt pisteet ja yhtään sen päälle ei kannata varmaksi ennakkoon laskea.

Tämä ei tarkoita silti sitä, että takaa voisi nousta joku todellinen yllättäjä mestariksi asti. Mestaruus voi lähteä ns. halvalla, mutta alle sen 76 pisteen se ei taatusti irtoa ja voi hyvin olla, että lopulta mestaruuteen vaaditaan yli 80 pistettäkin. Nämä ovat mestarille vaatimattomia pistemääriä, mutta lopulta kuitenkin utopiaa valtaosalla Valioliigan seuroista.

Kautta on jäljellä reilut 20 kierrosta ja paljon ehtii tapahtua. Nyt on jo selvää, että jokainen joukkue taatusti tuulettaa jokaista voittoa tästä eteenpäin. Varmoja voittoja Valioliigassa ei tällä kaudella tunneta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?