Antti Tuiskun koskettava tarina suomalaisuudesta sai somekansan herkistymään – rohkea kappalevalinta kerää ylistystä: ”Osui sieluun”

rac

Julkaistu:

Vain elämää
Antti Tuisku esitti Lauri Tähkän päivänä oman versionsa Minun Suomeni -kappaleesta.
Vain elämää -ohjelman juhlakaudella vietettiin perjantaina Lauri Tähkän päivää. Päivän aikana artistit esittivät omia versioitaan Tähkän hittikappaleista.

Antti Tuisku oli valinnut versioitavakseen Tähkän Minun Suomeni -kappaleen. Hän tunnustaa jo ennen esitystä pelkäävänsä nousta lavalle.

– Olen kokenut enempi tai vähempi koko elämäni olevani aikamoinen outolintu. Olen miettinyt tätä meidän maata, näitä ihmisiä ja täällä vallitsevia asenteita suhteessa omaan itseeni. Mua ei jännitä, vaan tosi paljon pelottaa mennä tuonne, suoraan sanottuna, Tuisku avaa.


Tuisku käsittelee jylhässä kappaleessa kotimaan kauneutta ja vääryyksiä. Uusissa sanoituksissa mainitaan niin loputtomat kesäyöt kuin loputtomat leipäjonotkin. Laulussa avataan ihmisten eriarvoisuutta ja ahdasmielisyyttä, mutta myös kaipuuta kotiin.

– Minun Suomeni on, leipäjono loputon. Ei kaikille saa elämää ihanaa, täällä töissä raadetaan. Minun Suomeni on, vielä suvaitsematon. Vieläkin vaikeaa, on tunnustaa, ketä oikein rakastaa. Tätä kun katselen, kaikkee ymmärrä en, oonko riittävän suomalainen, Tuisku laulaa.

Esityksen jälkeen Satulinnan pöydässä ollaan hiljaa ja kuivataan kyyneliä.

– Siinä näkyi sun suuruus, herkkyys ja sydämellisyys. Toit tuon laulun kautta kaikille meille selväksi, niin tässä kuin kotikatsomoissa, että laululla on voima ja asiat kyllä muuttuu pikkuhiljaa, Tähkä nielaisee.


Tuisku itse ei ole saada liikutukseltaan puhuttua.

– Tuo biisi on mulle tosi tärkeä ja rakas. Se kolahtaa mulla jonnekin, artisti sanoo.

Hän teki kappaleeseen uudet sanat tammikuussa Espanjassa asuessaan yhdessä Jurekin ja Henna Sarriolan kanssa. Sekä Tuiskun ja Laurin Tähkän versioissa molemmissa puhutaan siitä, että heidän Suomensa on auki kokonaan.

– Se, että kritisoi kotimaan asioita välillä, olisi kiva, ettei sitä niin herkästi koettaisi epäisänmaallisuudeksi, Maija Vilkkumaa miettii.

– Omat lapseni ovat nuoria kaksikymppisiä. He ovat syntyneet ihan erilaiseen Suomeen kuin me. On myös meidän vanhempien tehtävä avata sitä maailmankatsomustamme. He syntyvät rikkaaseen ja erilaiseen Suomeen. On rikkautta, että meillä on täällä erilaisia ihmisiä, Tähkä toteaa.


Tuiskun koskettava versio sai myös somekansan herkistymään. Muun muassa viestipalvelu Twitterissä Tuiskun rohkea kappalevalinta keräsi lukuisia ylistäviä kommentteja:

– Laulaja, jonka äänestä kuuluu tunne eikä teknisyys. Osui sieluun.

– Nyt Tuiskun Antti veti hiljaiseksi.

– Upea, upea, upea veto Antti Tuiskulta.

– Kaunista ja koskettavaa, Antti. Kiitos, kiitos, kiitos.

– Nyt Antti Tuisku kosketti ja syvältä.

– Huoh, minkä tunnemyrskun Antti Tuisku aiheutti.

– Okei, Antti. Rakastuin suhun just uudelleen. Jestas.

Vain elämää Nelosella ja Ruudussa perjantaisin kello 20:00.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt