Vain elämää

Pepe Willberg kertoo talousvaikeuksistaan – 10 000 euron palkintorahat suoraan ulosottoon: ”Verottaja on sellainen, että sieltä ei tipu armoa”

Julkaistu:

vain elämää
Pepe Willberg kertoo, miten hän on taistellut talousongelmia vastaan.
Vain elämää -musiikkiviihdeohjelmassa nähdään ensi perjantaina pitkän linjan muusikon Pepe Willbergin päivä.

71-vuotias Willberg aloitti uransa jo 1960-luvulla, joten hänen työhistoriaansa on mahtunut todella monipuolisia vaiheita laidasta laitaan. Muusikon elämä ei ole aina pelkkää ruusuilla tanssimista.

Willberg kertookin ohjelman kulisseissa avoimesti siitä, miten hänen uralleen mahtuu myös suuria taloudellisia haasteita.

– Sain Saimaa-levystä kultalevyn, jota en osannut odottaa. Olin antanut jo periksi, nostanut kädet pystyyn ja suunnittelin omaa Suomen kevyen musiikin historian sivua, jossa mun kuvan alla lukee ’mies, joka ei koskaan saanut kultalevyä’, Willberg vitsailee kuvauksissa.


Palkinnot itsessään eivät ole Willbergin mielestä merkittävä asia, mutta hän ei voi kiistää niiden taloudellista merkitystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Totta kai se, jos jostain saa jotain palkintorahaa, helpottaa elämistä hetkellisesti, mutta vain hetkellisesti, hän sanoo.

Esimerkiksi vuonna 2011 voitettu Iskelmä-Finlandia-palkinto auttoi artistia taloudellisissa vaikeuksissa. Willbergin voittama summa oli 10 000 euroa.

– Sain Finlandia-palkinnon lauantaina, ja jo sunnuntaina ulosottoviranomainen oli napannut sen, Willberg sanoo.

Muusikko kertoo IS:lle puhelinhaastattelussa avoimesti, että artistin elämään mahtuu tosiaankin paljon ylä- ja alamäkiä.

– Huippuhetkiä on silloin, kun ei ole huolta huomisesta. Pohjanoteerauksia ovat ne hetket, kun huolta on.

– On selvää, että kun tällaista duunia tehdään ilman yhteiskunnan tukea, että tuotetaan kansalaisille hyvää mieltä ja musiikkia, niin siitä väistämättä seuraa välillä tällaisia tilanteita, hän muotoilee.

Willberg toteaa saaneensa joskus taiteilija-apua, mutta hän ei halua pyytää jatkuvasti avustuksia.

Konserttitalojen vuokrat ovat hänen mukaansa tähtitieteelliset, mikä aiheuttaa yrittäjäpohjaisesti työskenteleville artisteille väistämättä haasteita.


Ulosottovelkojaan artisti kommentoi lyhyesti.

– Ne johtuvat huonosta verosuunnittelusta. Silloin kun tulee se huippuhetki, niin asiat pitäisi saada järjestymään siten, että siitä jäisi jotain ylikin. Verottajahan on sellainen, että sieltä ei tipu armoa pätkääkään, hän toteaa.

Willberg on julkaissut urallaan yksitoista omaa albumia ja lisäksi runsaasti kokoelma-albumeja ja muiden orkesterien kanssa yhteistyössä tehtyjä levyjä. Omien laulujen tekemisen lisäksi Willberg on säveltänyt paljon kappaleita muille artisteille. Keväällä 2017 hän osallistui suosittuun Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan.

Suurena apuna viime vuosina on ollut vaimo Pauliina, joka on myös Willbergin työpari toimiessaan tämän managerina. Vaimo vastaa muun muassa keikkamyynnistä.

Taiteilijan työtä helpottaa, että joku muu hoitaa suunnittelun ja muun oheistoiminnan.

– Live-esiintyminen vaatii heittäytymistä. Minä en voi kuvitellakaan, että esiintyisin niin kuin kone, että olisin suunnitellun ja valmistellut kaiken etukäteen välispiikkejä myöten. Osaan laulut, mutta se mitä tilanteessa tapahtuu, tapahtuu siinä hetkessä ja vuorovaikutuksesta yleisön kanssa, Willberg analysoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt