Fanit hylkäsivät nuoren Laura Voutilaisen – katkera sopimusriita oli lopettaa uran: ”Yleisö koki, että heitä on vedetty nenästä” - Vain elämää - Ilta-Sanomat

Fanit hylkäsivät nuoren Laura Voutilaisen – katkera sopimusriita oli lopettaa uran: ”Yleisö koki, että heitä on vedetty nenästä”

Laura Voutilainen muistelee Vain elämää -ohjelmassa 1990-luvun puolessa välissä oikeudessa puitua sopimuskiistaansa.

29.5.2017 7:28

Vain elämää -sarjassa perehdytään tällä viikolla Laura Voutilaisen musiikkiin ja elämään.

42-vuotias Voutilainen on tehnyt pitkän uran musiikin parissa: musiikkiopintonsa hän aloitti jo 5-vuotiaana. Siitä alkoi ura, joka jatkuu edelleen.

Voutilainen ponnahti suomalaisten tietoisuuteen vuonna 1993 julkaistulla hittisinkullaan Kerran. Hänen ensimmäinen albuminsa Laura Voutilainen julkaistiin vuotta myöhemmin ja se oli vuoden 1994 myydyin äänite.

Voutilainen on tehnyt sekä iskelmää että poppia, toiminut musikaali- ja ääninäyttelijänä sekä edustanut Suomea euroviisuissa vuonna 2002 kappaleella Addicted to You. Voutilainen on tehnyt yhteensä 13 albumia, joista tuorein julkaistaan kesäkuussa.

Laulajatar on saanut myös huomionosoituksia saavutuksistaan, ja hänet on palkittu muun muassa kaksi kertaa vuoden naissolistina Emma-gaalassa (1994 ja 1996) ja Iskelmä-Finlandialla vuonna 2010.

Torstaina ja perjantaina nähtävissä Vain elämää -jaksoissa Voutilainen muistelee raskain mielin rankkaa aikaa uransa alkutaipaleelta.

Tuolloin parikymppinen Voutilainen ajautui katkeraan sopimuskiistaan managerinsa Hannele Laurilan ja tämän miehen yhtiön Uniartist Oy:n kanssa. Voutilainen oli allekirjoittanut kymmenen vuoden sopimuksen, mutta halusi irtisanoa sen jo yhden vuoden jälkeen syksyllä 1994.

– Siinä oli kyse sellaisesta sopimuksesta, minkä mä olin tuulispäänä mennyt kirjoittamaan, Voutilainen kertoo.

– Sitten, kun menestystä alkoi tulemaan, niin sopimus näytti naurettavalta. Se oli hyvin sitova ja täysin kohtuuton.

– Ystävällisesti koetettiin muuttaa sitä, mutta se ei onnistunut, niin sitten jouduttiin menemään raastupaan.

Uniartist Oy vaati Voutilaiselta noin 4,2 miljoonan markan korvauksia sopimusedun menettämisestä. Voutilainen puolestaan halusi Laurilalta korvauksia noin puoli miljoonaa markkaa saamatta jääneistä tuloista.

Kesäkuussa 1995 Lahden käräjäoikeus totesi, että Voutilaisella oli perusteltu syy irtisanoa managerisopimus ja riita ratkaistiin Voutilaisen hyväksi.

Asiaa käsiteltiin myös Kouvolan hovioikeudessa ja tammikuussa 1996 riita päättyi siihen, että kukaan ei saanut keneltäkään rahaa. Myös hovioikeus katsoi Voutilaisella olleen perusteltu syy irtisanoa sopimus sen kohtuuttomuuden takia.

– Lopputulos oli se, että antaa olla. Ei tule kenellekään mitään korvauksia hoidettavaksi.

Laura Voutilainen kuvattuna tammikuussa 1996.

Vaikka riita saatiinkin päätökseen, eivät seuraamukset päättyneet siihen. Voutilainen kertoo Vain elämää -ohjelmassa, että tapaus jätti häneen jäljet.

– Keikoilta väheni sakki puoleen saman tien. Yleisö koki, että heitä on vedetty nenästä. Että mä en ollutkaan se, mikä kuva musta oli rakennettu. Että mä alankin tappelemaan oikeudessa rahoista.

Voutilainen kertoo, että hänen kaikki voimansa menivät siihen, että hän pystyi jatkamaan uraansa kaiken tuon jälkeen.

– Mä en ehkä ehtinyt suremaan niin paljon. Ehkä mä olin, että sitten kääritään hihat ja tehdään seuraavaa. Sitten tuli aikamoinen floppi, kun pystyttiin seuraava levy tekemään.

Olli Lindholm kertoo ohjelmassa muistavansa, kun oikeustaisto oli käynnissä. Hänellä on myös mielipide siitä, miten tilanne vaikutti Voutilaisen vastaanottoon ja kohteluun myöhemmin.

– Jollain tavalla susta tehtiin se ihminen, joka oli ahne, Lindholm toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?