Samu Haberilta rankka tilitys: Rikostuomio ja lääkkeitä ahdistukseen - Vain elämää - Ilta-Sanomat

Samu Haberilta rankka tilitys: Rikostuomio ja lääkkeitä ahdistukseen

Sunrise Avenue -yhtyeen laulaja puhuu avoimesti Vain elämää -jaksossa 2000-luvun alussa saamastaan talouspetostuomiosta.

22.5.2017 7:26

Vain elämää -ohjelmassa vietetään tällä viikolla Sunrise Avenue -yhtyeen nokkamiehen Samu Haberin, 41, päivää. Sunrise Avenuen läpimurtohitti Fairytale Gone Bad oli Saksan radioissa viime vuosikymmenen soitetuin kappale. Yhtyeen ensimmäinen albumi julkaistiin vuonna 2006.

Haber on saanut Mondan linnassa Espanjassa kuvattavassa ohjelmassa ”moottoriturpa”-lisänimen melkoisen vauhtinsa ja energisyytensä sekä puheliaisuutensa ja jatkuvien – joskus härskienkin – vitsiensä vuoksi.

Ohjelman katsojat ovat ihastuneet Haberin energisyyteen ja persoonaan, ja sosiaalisessa mediassa onkin jopa toivottu rocktähdelle ikiomaa tv-ohjelmaa, jossa tämä pääsisi hölmöilemään ja vitsailemaan.

Jaksossa Haber pääsee esittelemään myös espanjan kielen taitojaan, joita hän kerrytti asuessaan maassa parikymppisenä. Haber muutti Espanjaan myymään lomaosakkeita.

Päätös toi hänelle lopulta tuomion talouspetoksesta. Haber avautuu 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun tapahtumista Vain elämää -jaksossa.

– Olisi voinut ehkä vähän paremmin silloin kaksikymppisenä katsoa firman taustat, Haber aloittaa.

– Sehän oli sitten huijarifirma. Siitä vuosia sen jälkeen asiaa ruvettiin penkomaan aika kovasti, ja sain tuomion talouspetoksesta; kahdeksan kuukautta ehdollista.

  • Katso videolta, kuinka Samu Habre kertoo rikostuomioistaan.

Haber siis välttyi ehdottomalta vankeustuomiolta, mutta sanoo jaksossa suoraan asian olleen hänelle järkytys.

– Kyllä se on aika iso häpeä, että voin joutua linnaan tästä, mitä olen tehnyt. Häpesin ihan saatanasti sitä miten tyhmä olen ollut, mutta ilman sitä en toisaalta olisi tässä.

Erikoinen tilanne tapahtui, kun Samu saapui Espanjasta jouluksi kotiin ja avasi puhelimensa matkan jälkeen.

– Puhelin näytti 186 vastaamatonta puhelua. Sitten systeri soitti ja kysyi, että missä olet, sinua etsitään Poliisi-TV:ssä. Haber on kadonnut jäljettömiin.

Samu Haber kuvattuna vuonna 2006.­

Pahimmillaan Samu olisi voinut saada satojentuhansien korvaukset maksettavakseen ja vankeutta.

– Paskimmassa tapauksessa olisin voinut saada satojentuhansien korvaukset ja joutua koppiin.

Pahin ahdistus purkautui Haberin mukaan jopa fyysisinä oireina. Paineita lisäsi se, että Sunrise Avenuen ensimmäinen albumi oli juuri valmistumassa, ja Haberista tuntui, että hän oli pilannut kaiken myös bändin tulevaisuuden suhteen.

– Rupesi ahdistamaan ihan sikana. Kävelin öisin koska rintaa pisti, minua huimasi, heräilin öisin ja en pärjännyt ilman lääkitystä.

Haber jakaa rankan tilityksensä jälkeen kiitosta erityisesti yhtyeensä muille jäsenille, jotka eivät rikostuomiosta hätkähtäneet.

– Kaikki ovat siitä asti seisseet yhtenä muskettisoturilaumana ja en tiedä pystynkö ikinä kiittämään heitä siitä tarpeeksi.

Vain elämää Nelosella torstaisin ja perjantaisin kello 20.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?