MAINOS

MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat Novo Nordiskin mainosaineistoa.
MAINOS Vagifem®

Vaihdevuosista ei kannata vaieta – näin kerrot niistä kumppanille

Julkaistu:

Vaihdevuosioireista kannattaa keskustella rohkeasti kumppanin kanssa. Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström kertoo, miten se onnistuu.
Ärtymys, mielialojen vaihtelu, seksuaalisen halun väheneminen. Moni nainen miettii, miten ottaa vaihdevuosioireet puheeksi puolison kanssa. Taustalla saattaa jäytää pelko: Olenko enää haluttava? Pystynkö seksiin? Mitä jos se sattuu?

Lähestyvien vaihdevuosien tai niiden oireiden ei tarvitse olla vaiettu aihe, josta nainen ei uskalla puhua kumppanilleen, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström sanoo.

Parisuhdetta hoidetaan parhaiten avoimuudella.

− Myös kumppani haluaa tietää ja ymmärtää, miksi naisen käyttäytyminen saattaa muuttua aiemmasta, Kihlström muistuttaa.

1. Ota selvää

Vaihdevuosia voi verrata synnytykseen: pelot, uskomukset ja oletukset valtaavat mielen. Etukäteen on hyvä ottaa selville, mistä naisen elämään olennaisesti kuuluvasta asiasta on kyse. Aiheesta löytyy myös kirjallisuutta, johon voi tutustua.

− Ystävien kanssa voi keskustella, mitä tunteita vaihdevuodet herättävät. Jos on mahdollista kääntyä oman äidin puoleen, kannattaa puhua hänen kanssaan. Hän osaa kertoa omista kokemuksistaan.

Oireet voivat olla perinnöllisiä, mutta myös yksilöllisiä.

2. Jaa tietoa ja tuntemuksia

Kun itselle on selvää, mitä vaihdevuodet tarkoittavat, ne voi ottaa puheeksi kumppanin kanssa. Hänkin ikääntyy ja pohtii samoja asioita omalla kohdaltaan.

− Kannattaa myös kysyä, onko kumppanilla tietoa vaihdevuosista. Aiheeseen kannattaa perehtyä jo ennaltaehkäisevästi.

On hyvä myös muistaa, että kuukautisten loppuminen tarkoittaa vain hedelmällisyyden päättymistä.

− Useimmille on helpotus, kun pääsee eroon vuodoista, kivuista ja raskauden pelosta. Naisen elämässä seksuaalisuuden saralla voi alkaa uusi kukoistus. Seksi ei kuulu vain nuorille ja miehille.

3. Lääkärin vastaanotolle

Kun kumppani ymmärtää vaihdevuosiin liittyvät muutokset, hän on paras rinnalla kulkija. Hän ymmärtää, ettei läheinen ihminen olekaan muuttunut toiseksi.

− Kumppani voi olla läsnä ja tukena gynekologin vastaanotolla etenkin, jos vaihdevuodet vaikuttavat seksuaalisuuteen. Osa lääkäreistä on erikoistunut myös seksiongelmiin, Kihlström sanoo.

− Asiantuntija pystyy selvittämään, onko oireissa kyse vaihdevuosista vai jostain muusta. Lääkehoito tai muut valmisteet voivat tasoittaa oireita. Myös kaikenlainen hyvinvointia ja terveyttä lisäävä toiminta auttaa nauttimaan elämästä ja läheisyydestä.

4. Ei tarvitse kärsiä

Yhdyntäkivuista kannattaa puhua kahden kesken tai gynekologin luona. Seksi ei saa sattua. Kivulias yhdyntä johtaa haluttomuuteen.

Limakalvot kuivuvat ikääntyessä. Niitä voi hoitaa paikallisesti käytettävällä estrogeenivalmisteella ja käyttää sen jälkeen liukuvoidetta tarpeen mukaan.

− On muitakin tapoja harrastaa seksiä kuin yhdyntä. Kokeilemalla rohkeasti uutta löytyy parhaimmillaan molempia osapuolia miellyttävä ja jopa uusi tapa intiimiin yhdessäoloon.

Lempeä apu emättimen kuivuuteen

Vagifem®-emätinpuikko on helppokäyttöinen itsehoitotuote vaihdevuosioireisiin, kuten kuivuuteen, arkuuteen ja ärsytykseen.

Lue lisää: www.vagifem.fi

Vaihdevuosien aikana estrogeenin määrä vähenee. Vagifem® 10 mikrog emätinpuikko on hoito estrogeenin puutteesta johtuviin emättimen paikallisoireisiin. Vaikuttava aine on estradioli. Ei sovi naisille, joilla on tai on ollut emättimen tai kohdun sairaus, rintasyöpä, alttius veritulppiin tai maksasairaus. Keskustele lääkärin kanssa ennen käyttöä, tai jos oireesi eivät lievity 2-4 viikossa. Tutustu pakkausselosteeseen ennen käyttöä. Markkinoija Novo Nordisk Farma Oy.

Vagifem® on Novo Nordisk Health Care AG:n omistama tavaramerkki.

FI/VF/1217/0073
MAINOS Vagifem®
Lue myös:

MAINOS