MAINOS

MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat Novo Nordiskin mainosaineistoa.
MAINOS Vagifem®

Kun ei tee mieli − 5 vinkkiä haluttomuuteen

Julkaistu:

Seksuaaliseen haluttomuuteen on monia syitä. Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström kertoo parhaat keinot, joilla kipinän saa taas syttymään.
Ehdotin puolisolleni seksiä, mutta hän kieltäytyi taas. Onko minussa jotain vikaa? Mikä avuksi?

Näitä kysymyksiä moni miettii, mutta ei kehtaa ottaa asiaa puheeksi kumppanin kanssa.

− Seksuaalista haluttomuutta ei kannata hautoa itsekseen ja olettaa kumppanin ymmärtävän, mitä omassa mielessä liikkuu, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström sanoo.

− Parisuhteesta johtuvia haluttomuuden syitä ovat esimerkiksi halujen erilaisuus ja erot mieltymyksissä. Jos suhteessa on vuorovaikutusongelmia, jo kotitöistä riitely voi heijastua makuuhuoneeseen. Halun eteen tulee liian suuri möykky, Kihlström sanoo.

Myös stressi, väsymys, terveys ja lääkitys voivat vaikuttaa haluun. Vaihdevuosien lähestyessä tai alkaessa ja estrogeenitason laskiessa unettomuus, mielialan vaihtelut ja ulkonäkömuutokset voivat vaivata naista. Estrogeenin puute aiheuttaa myös limakalvojen ohentumista, ja seksi saattaa muuttua jopa epämiellyttävän tuntuiseksi.

Haluttomuutta voi lähteä purkamaan pienin askelin.

1. Selvitä syyt

Kysy itseltäsi: kuinka kauan halun puute on kestänyt, liittyykö se omaan kumppaniin tai voisiko kyse olla vaihdevuosista?

− Vaihdevuosioireista on hyvä keskustella gynekologin kanssa. Estrogeenintuotannon väheneminen aiheuttaa limakalvojen ohenemista, josta voi seurata kirvelyn ja kivun tuntemuksia seksin aikana. Tällöin paikallisesti käytettävät estrogeenivalmisteet voivat olla oiva helpotus tilanteeseen.

2. Pidä hyvänä

Jos pari- ja seksisuhteessa on ongelmia, voi läheisyyttä ja koskettelua silti yrittää lisätä.

− Kumppania voi silitellä, helliä ja hieroa sekä sopia, ettei lähellä olo johda seksiin. Tärkeää on turvallisuuden tunne ja yhteyden lisääminen. Moni toivoo, että toinen pitäisi hyvänä.

3. Tee halulle tilaa

Vievätkö etätyöt, televisio tai älylaitteet liikaa aikaa? Millainen siivu päivästä omistetaan parisuhteelle?

Seksille kannattaa järjestää aikaa, ja ehdottaa kumppanille vaikka yhteisiä treffejä tai lomaa. Kannattaa myös pohtia, miten itse virittyy parhaiten eroottiseen tunnelmaan.

− Halu vaatii tilaa ja huolenpitoa. Se ei häviä vaan muuttaa muotoaan elämänvarrella. Keskittykää nautintoon ja unohtakaa vertailu menneeseen tai muihin ihmisiin.

4. Ole armollinen

Seksuaalinen halu vaihtelee aaltomaisesti läpi elämän. Myös halun väheneminen iän myötä on luonnollista.

− Kannattaa kertoa kumppanille tuntemuksistaan. Yhdessä voi pohtia, mistä haluttomuus johtuu. Jos puhuminen on vaikeaa, yksilö- tai pariterapiaan on hyvä mennä ajoissa, ettei riitely tai mykkäkoulu mene liian pitkälle.

5. Etsi nautintoa

Oma hyvinvointi vaikuttaa seksuaaliseen haluun.

− Pidä huolta itsestäsi ja tee asioita, joista nautit. Liikunta kohottaa kuntoa ja kavereiden tapaaminen tai kampaajalla käynti piristävät.

Seksuaalista halua voi herätellä myös itse ja miettiä: minkälaiset fantasiat saavat sinut syttymään? Mikä on upein seksikokemuksesi? Milloin olet viimeksi tyydyttänyt itseäsi?

− Jokainen on viime kädessä vastuussa omasta seksuaalisuudestaan.

Mastercard vko 51 altistuneet oikea tägi:

Lempeä apu emättimen kuivuuteen

Vagifem®-emätinpuikko on helppokäyttöinen itsehoitotuote vaihdevuosioireisiin, kuten kuivuuteen, arkuuteen ja ärsytykseen.

Lue lisää: www.vagifem.fi

Vaihdevuosien aikana estrogeenin määrä vähenee. Vagifem® 10 mikrog emätinpuikko on hoito estrogeenin puutteesta johtuviin emättimen paikallisoireisiin. Vaikuttava aine on estradioli. Ei sovi naisille, joilla on tai on ollut emättimen tai kohdun sairaus, rintasyöpä, alttius veritulppiin tai maksasairaus. Keskustele lääkärin kanssa ennen käyttöä, tai jos oireesi eivät lievity 2-4 viikossa. Tutustu pakkausselosteeseen ennen käyttöä. Markkinoija Novo Nordisk Farma Oy.

Vagifem® on Novo Nordisk Health Care AG:n omistama tavaramerkki.

FI/VF/1217/0071
MAINOS Vagifem®
Lue myös:

MAINOS