Mika Koskinen: Sauli Niinistö ja Alexander Stubb eri linjoilla useassa asioissa – tuleeko Stubbista sittenkään ulkoministeriä? - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Kommentti: Niinistöllä ja Stubbilla selkeä linjaero – tuleeko Stubbista sittenkään ulkoministeriä?

Julkaistu: 25.5.2015 14:28

Linjaerot presidentti Sauli Niinistön kanssa ovat ehkä kompastuskivi, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimituksen esimies Mika Koskinen.

Hallitusohjelman pitäisi olla valmis keskiviikkona. Silloin tiedetään myös salkkujako. Näytelmän kiinnostavin kysymys kuuluu, kuka on Suomen seuraava ulkoministeri?

Moni on ollut valmis lyömään ulkoministerin salkun nykyisen pääministerin, kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin kouraan. Stubb on entinen ulkoministeri ja moni katsoo ulkopolitiikan olevan hänen vahvinta aluettaan. Siis Timo Soinista valtiovarainministeri, Stubbista ulkoministeri ja valtakunnassa kaikki hyvin.

Asia ei ehkä ole näin yksinkertainen.

Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Hallitusneuvottelijat, erityisesti Alexander Stubb, ovat korostaneet luottamuksen merkitystä. Vaikka ongelmat ja linjaerimielisyydet olisivat kuinka suuria, niistä päästään yli, jos osapuolten välillä vallitsee luottamus.

Onko luottamusta?

Stubb on oikeassa. Hänen omansa, ja Jyrki Kataisen (kok) hallitus epäonnistuivat luottamuspulan takia. Lopputuloksia ei tarvitse tässä toistaa, mutta sitä pitää kysyä, vallitseeko presidentti Sauli Niinistön ja Stubbin välillä luottamus? Viime aikoina on näyttänyt siltä, että ei vallitse. Ei ainakaan koko ajan.

Stubbilla ja Niinistöllä on ollut ulkopolitiikasta ristiriitaisia näkemyksiä. Vaikka pinnan alla on kuohunut, molemmat ovat vältelleet viimeiseen asti julkisia ristiriitoja. Aina se ei ole onnistunut.

Suomen ulkopoliittinen keskustelu oli erityisen vilkasta viime vuoden lopulla, kiitos Venäjän ja Ukrainan. Stubb haastoi keskustan toivomalla, että Suomi ei joudu harmaalle vyöhykkeelle. "Meillä on tahoja, jotka reagoivat Venäjän toimiin samalla tavalla kuin Suomi reagoi Neuvostoliiton toimiin joskus aikanaan," Stubb sanoi Yle Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla 14.12.2014.

Se oli kova puhetta. Stubb syytti eräitä keskustapoliitikkoja halusta irrottautua EU:n Venäjän vastaisesta pakotepolitiikasta. Keskusta syytti Stubbia sooloilusta ja ulkopoliittisen konsensuksen rikkomisesta. Stubbin puheet eivät ilmeisestikään miellyttäneet presidentti Niinistöä. Mielipide-erot Suomen Venäjän-politiikassa kasvoivat niin suuriksi, että Niinistö päätti puhaltaa pelin poikki kutsumalla joulun alla puoluejohtajat Mäntyniemeen tiivistämään ulkopoliittista konsensusta.

Niinistön ja Stubin välejä hiertää myös suhtautuminen Natoon. Linjaero on ollut tiedossa pitkään, mutta se korostui Ylen Radio 1:n presidentin kyselytunnilla 29.11.2014. Niinistö korosti, että naapurin kanssa on mieluummin oltava hyvissä kuin huonoissa väleissä. "Ei meidän kannata ollenkaan ajatella, että on yhdentekevää, missä väleissä olemme Venäjän kanssa," Niinistö sanoi. Jos Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä, se horjuttaisi Niinistön mukaan vahvasti Suomen suhteita Venäjään. Stubb taas liputtaa avoimesti Natoon liittymisen puolesta.

Niinistön lausuntoa on tulkittu niin, että hän epäilee vahvasti Stubbin kykyä ymmärtää naapurisuhteiden merkitystä.

Erilainen tapa toimia

Stubbilla ja Niinistöllä näyttää olevan myös erilaiset toimintakulttuurit, kuten Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Hellevi Mauno kirjoitti viime kesänä. Siinä, missä Stubb viestii reaaliajassa yhteisöpalvelu Twitterissä, Niinistö kommunikoi median kanssa harkituilla ulostuloilla. Vaikka Stubbin Twitter-vimma on hellittänyt, voidaan kysyä, olisiko melko impulsiivisesti kantojaan laukova ulkoministeri Niinistön kannalta ongelma?

Viimeksi Niinistö arvosteli Stubbia – ainakin epäsuorasti – eduskunnan vaalikauden päättäjäistilaisuudessa, kun hän lyttäsi Stubbin suosiman ”politiikka on rikki” -hokeman. "Tavalliselle eläjälle tuo ei kerro, lupaa eikä selitä mitään. Luulisin hänen nyt odottavan politiikalta eheyttä, toimivaa pohjaa ja riittävää koheesiota," Niinistö sivalsi.

Lue lisää: Niinistöltä tyly kuitti kokoomukselle – näin kommentoi Stubb

Niinistö on ottanut ulkopolitiikassa selkeän johtajan roolin. Siinä häntä on auttanut Kataisen ja Stubbin hallitusten heikkous. Ei hallituksen eikä sen ulkoministerin tarvitse silti nauttia presidentin vaan eduskunnan luottamusta. Ulkopolitiikan hoidon kannalta olisi kuitenkin tärkeää, että presidentti ja tuleva ulkoministeri ovat samoilla linjoilla ja että heidän henkilökemiansa pelaavat. Siitä kulisseissa kuiskutellaan. Ovatko Juha Sipilä ja Niinistö jopa sopineet niin, että ulkoministerin salkku menee keskustalle ja ulkoministeriksi tulisi Olli Rehn, joka on enemmän Niinistön mieleen. Stubbista tulisi silloin elinkeinoministeri. Se takaisi kokoomukselle tukevan otteen elinkeinopolitiikasta, varsinkin jos ministeriötä päätetään paisuttaa uusilla vastuilla.

Luitko jo nämä?