Sipilä: Säästöt tarkentuvat ensi viikolla – miljardi kunnilta - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Sipilä: Säästöt tarkentuvat ensi viikolla – miljardi kunnilta

Juha Sipilä.

Julkaistu: 19.5.2015 17:05, Päivitetty 19.5.2015 17:47

Hallitusneuvotteluissa on tänään jatkettu talouslinjausten viilausta. Tänään ryhdytään pohtimaan myös ministeriöiden mahdollista yhdistämistä.

Hallituksen muodostaja Juha Sipilä (kesk) kertoi tänään tiedotustilaisuudessa olevansa tyytyväinen neuvotteluihin yhdessä Timo Soinin perussuomalaisten ja Alexander Stubbin kokoomuksen kanssa.

– Homma etenee suunnitelman mukaisesti. Ollaan siinä kipeimmässä vaiheessa, mutta toisaalta siinä haastavimmassa vaiheessa. Nyt väännetään asioita kohilleen, niin kuin oululaiset sanovat, Sipilä kuvaili nevottelujen etenemistä.

Kolmen puheenjohtajan trio on tänään päässyt aloittamaan sote-ratkaisun sorvaamisen. Esillä ovat edelleen maakuntiin ja kuntayhtymiin perustuvat mallit. Sipilän mukaan pöydällä ovat jo myös puolueiden neljän vuoden kärkihankkeet.

Hallitusneuvottelujen talousryhmä on tänään työskennellyt säästöjen parissa, joka saatiin hahmoteltua neljän miljardin suuruinen paketti jo maanantai-iltana.

Summa jakaantuu niin, että kolme miljardia säästetään valtion menoista ja miljardi kunnilta.

Kolmen miljardin summasta merkittävä osa on tarkoitus saada sote-uudistuksen kautta. Sipilän mukaan siihen haetaan puheenjohtajien kesken sellaista ratkaisua, joka on varmasti toteutettavissa.

Jonkinlaista välitietoa suunnitelmista Sipilä lupasi keskiviikoksi.

– Tässä on kyselty että mistä säästetään ja kuinka paljon. Tämä kokonaisuus selviää vasta ensi viikon puolivälissä, Sipilä totesi.

Sunnuntaihin mennessä neuvottelijat aikovat ryhmittäytyä uudelleen hallinnonalojen mukaan. Ministerien määrään tulevassa hallituksessa tuntuvaa leikkausta suunnitteleva Sipilä kertoi, ettei suunnitelmia esimerkiksi ministeriöiden yhdistämisestä ole vielä tehty.

– Se työ alkaa tänä iltana.

Luitko jo nämä?